Photo Gallery, Τοπικά

Αντιδράσεις για τη συγχώνευση του ΚΕΤΕΑΘ

Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη συγχώνευση του ΚΕΤΕΑΘ με το ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης

 

Τέσσερις δομές του Νομού Μαγνησίας, εκ των οποίων οι τρεις λειτουργούν, δηλαδή ΚΕΤΕΑΘ, Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, και η μία όχι, δηλαδή η Στέγη Ανηλίκων, εντάσσονται στο σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συγχωνεύσεις 21 φορέων του Δημοσίου.

Ειδικότερα προωθείται η συγχώνευση του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) της Θεσσαλονίκης. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έκπληξη και αμηχανία στους ιθύνοντες του ΚΕΤΕΑΘ που εκτιμούσαν ότι το Κέντρο αποτελούσε μια αυτοδύναμη δομή για την έρευνα, όπως άλλωστε είχε αφήσει να φανεί η αξιολόγηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε η ΓΓΕΤ κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων είχε αποφασίσει τη συγχώνευση των τεσσάρων ερευνητικών ινστιτούτων που διέθετε το ΚΕΤΕΑΘ, κάτι που ουσιαστικά δεν επηρέασε το Κέντρο. Τώρα όμως η νέα εξέλιξη για συγχώνευση με το ΕΚΕΤΑ δημιουργεί προβληματισμό, πόσο περισσότερο όταν το ΚΕΤΕΑΘ είναι εύρωστο οικονομικά.

Άλλωστε, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι του ΚΕΤΕΑΘ, σύμφωνα με τη ΓΓΕΤ, την α’ φάση αναδιοργάνωσης του ερευνητικού ιστού της χώρας θα ακολουθούσε η β’ φάση μετά από αξιολόγηση των δομών, φάση που θα περιελάμβανε και συγχωνεύσεις σε ευρύτερη κλίμακα. Συνεπώς η όποια συγχώνευση ερευνητικών κέντρων θα πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία και όχι να γίνεται αποσπασματικά.

Ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΑΘ κ. Ηλίας Χούστης δεν έκρυψε χθες την αμηχανία του για την εξέλιξη της συγχώνευσης. «Ενημερωθήκαμε και εμείς από τις εφημερίδες για τη συγχώνευση με το ΕΚΕΤΑ με το οποίο ήδη επικοινώνησα. Δεν ξέρουμε ποια μορφή θα έχει αυτή η συγχώνευση ούτε κάποια άλλη λεπτομέρεια παραπάνω». Εξέφρασε δε την απορία του, γιατί το υπουργείο προωθεί τη συγχώνευση του μοναδικού ερευνητικού κέντρου της περιφέρειας.

Ο ίδιος τόνισε πως στόχος είναι να παραμένει το ΚΕΤΕΑΘ ως έχει, αφού οικονομικά είναι σχεδόν ανεξάρτητο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τακτικός προϋπολογισμός του ΚΕΤΕΑΘ για το 2012 είναι περίπου 500.000.00 ευρώ. Συνολικά από την ίδρυσή του (2006) έως τώρα το ΚΕΤΕΑΘ έχει επιχορηγηθεί από το Δημόσιο με 4.000.000 ευρώ, ενώ το ερευνητικό του δυναμικό έχει φέρει μέσω των 70 ανταγωνιστικών προγραμμάτων και υπηρεσιών πάνω από 16.500.000 ευρώ. Δηλαδή για κάθε ένα ευρώ που επιχορηγείται φέρνει πίσω περισσότερα από τέσσερα ευρώ. Το ΚΕΤΕΑΘ είναι το μόνο Ερευνητικό Κέντρο που εποπτεύεται από τη ΓΓΕΤ, το οποίο δεν έχει υποστηριχτεί για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών και βασικού εξοπλισμού. Ο όποιος βασικός εξοπλισμός και υποδομές του προέρχονται από τα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και εθνικά πρόγραμμα. Στο κτιριακό θέμα, το ΚΕΤΕΑΘ έχει εξασφαλίσει τη δωρεάν παραχώρηση διατηρητέου κτιρίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Βόλο και έχει με ιδίους πόρους ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Αυτή τη στιγμή το ΚΕΤΕΑΘ απασχολεί περίπου 120 άτομα στη Θεσσαλία σε διάφορα ερευνητικά-αναπτυξιακά προγράμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων στοχεύουν στην παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 120 άτομα μόνο τα 10 πληρώνονται από τον τακτικό του προϋπολογισμό (δηλαδή από χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου) και τα υπόλοιπα 110 είναι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλία μέσω Ευρωπαϊκών και Εθνικών ανταγωνιστικών προγραμμάτων.

Ακόμη το ΚΕΤΕΑΘ έχει υποστηρίξει σε επίπεδο τεχνογνωσίας και ερευνητικών προγραμμάτων 50 επιχειρήσεις.

Πάντως σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΤΕΑΘ τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η επικαλούμενη επιχειρηματολογία της οικονομίας κλίμακας για τη συγχώνευση του ΚΕΤΕΑΘ στο ΕΚΕΤΑ, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά και δεν είναι ικανή συνθήκη για την επιτυχία ενός περιφερειακού ερευνητικού κέντρου χωρίς το όραμα και την «ψυχή» του τοπικού περιβάλλοντος που το ονειρεύτηκε, το δημιούργησε και το στηρίζει. Η προ ΕΚΕΤΑ εποχή και η μετέπειτα επιτυχία του ΕΚΕΤΑ επιβεβαιώνει τον πιο πάνω ισχυρισμό.

Οι Φορείς Διαχείρισης

Παράλληλα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιλαμβάνει και τις συγχωνεύσεις Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών που στην Ελλάδα αγγίζουν τους 29, ενώ στη Μαγνησία λειτουργούν δύο, ο ένας για τη λίμνη και το οικοσύστημα της Κάρλας και ο δεύτερος για τις φώκιες monachus-monachus στην Αλόννησο. Το σχέδιο του υπουργείου αναφέρει ότι οι 29 αυτοί φορείς θα συγχωνευτούν σε δεκατέσσερις, κατά προσέγγιση αντίστοιχων Περιφερειών.

Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου τόνισε πως δεν ξεκαθαρίζει το σχέδιο, αν θα συγχωνευτούν οι φορείς που λειτουργούν στη Μαγνησία ή αν θα συγχωνευτούν φορείς που ασχολούνται με τα ίδια αντικείμενα.

Και η ίδια τόνισε πως η λειτουργική συγχώνευση των Φορέων συζητιόταν, αλλά φαίνεται πως το θέμα ξαναζεσταίνεται.

Στο Φορέα της Κάρλας εργάζονται εννιά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι φύλακες και οι πέντε επιστημονικό προσωπικό.

Η χρηματοδότηση του Φορέα είναι εξασφαλισμένη μέχρι και το 2015, όπου το σχετικό ποσό κυμαίνεται μεταξύ 3-3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Χθες από νωρίς το πρωί «άναψαν» τα τηλέφωνα μεταξύ των προέδρων των φορέων, καθώς το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις δεν έδινε κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες.

Πάντως η κ. Κάγκαλου υπογράμμισε πως προέχει η προστασία των ευαίσθητων αυτών περιοχών μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Η Στέγη Ανηλίκων

Η τέταρτη δομή που εντάσσεται στο παζλ των συγχωνεύσεων και έχει αναφορά στη Μαγνησία, σχετίζεται με τη Στέγη Ανηλίκων, η οποία βέβαια δεν λειτουργεί στο Βόλο εδώ και καιρό. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι 63 εταιρείες προστασίας ανηλίκων συγχωνεύονται σε έναν ενιαίο φορέα.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα της συγχώνευσης του ΚΕΤΕΑΘ ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Μετά την ανακοίνωση των «απαιτούμενων» ιδιωτικοποιήσεων την περασμένη βδομάδα, χτες (Τρίτη, 27 Ιούλη) ανακοίνωσε τον κατάλογο με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών.

Μετά την ανακοίνωση, δηλαδή, για το ξεπούλημα βασικών παραγωγικών τομέων έρχεται η ανακοίνωση για τα νέα λουκέτα. 21 οργανισμοί θα κλείσουν και είναι τελείως αβέβαιο το μέλλον 5.000 και πάνω εργαζομένων. Ανάμεσα στα προσεχή λουκέτα είναι και αυτό για το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ), η έδρα του οποίου είναι στο Βόλο. Συγχωνεύεται με Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

Υποτίθεται ότι όλες οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις γίνονται στο πλαίσιο των συνενώσεων των υπουργείων και πάνω από όλα υπηρετώντας το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση της τρόικας για το νέο δημόσιο. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για ολόκληρο τον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, πόσο μάλλον αποκλειστικά για το ΚΕΤΕΑΘ.

Η συγχώνευση του ΚΕΤΕΑΘ με το Εθνικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης μόνο σε υπερσυγκεντρωτισμό και περισσότερη γραφειοκρατία οδηγεί. Γίνεται αμφίβολο το μέλλον των 120 εργαζομένων, αλλά το επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων καταρρέει. Μόνο 10 από αυτούς πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι υπόλοιποι μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Για την περίπτωση του ΚΕΤΕΑΘ κατέθεσαν ερώτηση άμεσα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος και Αλ. Μητρόπουλος, ύστερα από συνεργασία με τους εργαζόμενους του ΚΕΤΕΑΘ. Ζητούν να μάθουν ποιο ακριβώς επιτελικό σχέδιο εξυπηρετεί το κλείσιμο του ΚΕΤΕΑΘ, γιατί δεν ήρθαν σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους και άλλους αρμόδιους φορείς και από πού προκύπτει το αναληθές της εξοικονόμησης πόρων».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το