Photo Gallery, Πολιτική

Τρόικα: Κόκκινη κάρτα σε όλους τους τομείς

Προειδοποίησαν ότι η αξιοπιστία της χώρας είναι πλέον μηδενική σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον

 

Κόκκινη κάρτα σχεδόν σε όλους τους τομείς έβγαλαν οι ελεγκτές της τρόικας στις συναντήσεις τους με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και μεγάλες υστερήσεις στα έσοδα.

Προειδοποίησαν μάλιστα ότι η αξιοπιστία της χώρας είναι πλέον μηδενική σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. Ο Πρωθυπουργός μετέφερε το μήνυμα ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει ως έχει και χρειάζονται τροποποιήσεις, εκφράζοντας παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει τόσο στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μετά τη συνάντηση το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει: “O Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.”

Αναλυτικότερα: Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να βγει η οικονομία από την ύφεση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στους εκπροσώπους της Τρόικας κατά την συνάντηση που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία διήρκεσε 50 λεπτά.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι πρώτα πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε πολιτικές να έχουμε απτά αποτελέσματα να δείξουμε και μετά να διεκδικήσουμε επαναδιαπραγμάτευση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας το περιεχόμενο της επιστολής του έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της περασμένη εβδομάδα όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς επισήμανε στους εκπροσώπους της Τρόικα ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει εγγενείς δυσκολίες και ότι οι προβλέψεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αντίθετα ότι η μέχρι στιγμής υλοποίηση του προγράμματος έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία και ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης παράλληλα με την δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στη νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας την Κυριακή με το κλιμάκιο της Τρόικα καθώς την επομένη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Eurogroup. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι όποιες αποφάσεις από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων να μην απαιτούν την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση και θα ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επανακεφαλαιοποίησή τους μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο και αφού προηγουμένως θα έχουν υπάρξει αποτελέσματα στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί η συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για το κείμενο συμφωνίας στο οποίο θα βασιστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αγκάθι για την συμφωνία παραμένει η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευση και ο νόμος Ραγκούση τον οποίο ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα τον αλλάξει ενώ διαφωνούν οι δύο άλλοι αρχηγοί.

Έτσι τείνουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία να το παραπέμψουν  για το εγγύς μέλλον όπως άλλωστε και την εξωτερική πολιτική.

Σημειώνεται ακόμη, όπως, διευκρίνισαν οι επικεφαλής της τρόικας, ότι

δεν έχουν αυτήν τη στιγμή εξουσιοδότηση να μιλήσουν για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εντολή που έχουν είναι να καταγράψουν την κατάσταση, σε ποια σημεία το πρόγραμμα βρίσκεται «εκτός πλαισίου» και σε ποια εντός, με στόχο να ενημερώσουν σχετικά το Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης την Ουάσιγκτον και τη Φραγκφούρτη.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με σημερινό (χθεσινό) δημοσίευμα της Wall Street Journal η τρόικα θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2012 νέα μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή υπολογίζουν οι δανειστές μας ότι χάθηκαν εξαιτίας των 2 εκλογικών αναμετρήσεων.

Αξιωματούχος της τρόικας φέρεται να διαρρέει πως: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Παραπονιέται συνεχώς ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τη στιγμή που άλλες χώρες με αντίστοιχα προγράμματα τα έχουν εφαρμόσει και έχουν δει αποτελέσματα. Οι συνεχείς απαιτήσεις της Αθήνας για καλύτερους όρους, την ώρα μάλιστα που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, έχει προκαλέσει κόπωση σε πολλούς στην ευρωζώνη, στέλνοντας αρνητικά σήματα στους πιστωτές της χώρας».

Για αυτό και η Wall Street Journal περιμένει σύγκρουση της κυβέρνησης με την Τρόικα, ικανή να απειλήσει την ”εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”.

Στο δημοσίευμα ανώτατο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να δηλώνει πως ”αν η Τρόικα δεν επιδείξει ευελιξία, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει και η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Αν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές, η Τρόικα θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική διάλυση που θα ακολουθήσει”.

«Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της Ελλάδας για ευνοϊκότερους όρους, που γίνονται ενώ ταυτόχρονα αρνείται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, στέλνουν αρνητικά μηνύματα στους δανειστές», προσθέτει το δημοσίευμα

«Πολλοί στην ευρωζώνη έχουν κουραστεί με την Ελλάδα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας επαρκούν μόνο για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο των 173 δισ. ευρώ δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Αυγούστου, καθώς η Τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες της με την κυβέρνηση.

Χωρίς την ενίσχυση αυτή, η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει βασικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και σχολεία, αν και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ένεση από τα φορολογικά έσοδα θα βοηθήσει να ξεπεραστεί ο σκόπελος.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα χρήματα θα εκταμιευτούν στα τέλη Αυγούστου», ανέφερε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι η επιθεώρηση της ελληνικής οικονομίας είναι μία αργόσυρτη κι επίπονη εργασία που θα πρέπει να πληροί τις διαδικασίες του ΔΝΤ και του Eurogroup.

Η νέα κυβέρνηση, είπε ο αξιωματούχος, θέλει να δείξει πρώτον, ότι κάνει βήματα, πριν ζητήσει επισήμως από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ την χαλάρωση των όρων του Μνημονίου. Αλλά κάποιοι προειδοποιούν, ότι αν η Τρόικα διατηρήσει μία σκληρή γραμμή, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας.

«Δεν γνωρίζουμε την στάση που θα κρατήσει η τρόικα. Αλλά αν δεν δείξει καμία ευελιξία, η κυβέρνηση συνεργασίας θα διασπαστεί και η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη για νέες εκλογές», δηλώνει στην WSJ έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί. Και αν η Τρόικα ζητήσει τόσα πολλά, θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική κρίση που θα ακολουθήσει», καταλήγει ο έλληνας αξιωματούχος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το