Οικονομία, Πολιτική

Εξετάζει εννιά δόσεις για τους φόρους

Σχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά την υπερφόρτωση των εκκαθαριστικών

Σχέδιο «επιμήκυνσης» της περιόδου καταβολής των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προβλέπει ότι η εξόφληση των φόρων θα γίνει σε περισσότερες από τρεις δόσεις, που συνολικά μπορεί να φτάσουν και τις εννέα.

Παράλληλα, το υπουργείο προσανατολίζεται σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων, που λήγει στις 16 Ιουλίου, καθώς φοβάται ότι μία μαζική υποβολή τις τελευταίες ημέρες θα απειλήσει με «μπλακ άουτ» το Taxisnet.

Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που έρχεται με τα εκκαθαριστικά, κηρύσσοντας αναγκαστικά… στάση πληρωμών προς το Δημόσιο.

Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και να αποτραπεί η εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω φόρο εισοδήματος», το υπουργείο προωθεί μια ειδική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν τους φόρους που θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε περισσότερες δόσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας θα διατηρηθούν οι διμηνιαίες δόσεις (τρεις εάν ο φόρος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο, δύο αν ο φόρος βεβαιωθεί Αύγουστο και Σεπτέμβριο και μία δόση αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά) και μετά θα υπάρχουν μέχρι και 6 μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η εξόφληση των έξτρα φόρων που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα θα γίνει μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.

Οπως δείχνει η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δύο στους τρεις φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011, όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις ένας στους πέντε. Στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου, φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η περικοπή των φοροαπαλλαγών έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον φετινό λογαριασμό της Εφορίας. Περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση, αναμένεται να χρεωθούν με «φουσκωμένους» φόρους για τα εισοδήματα του 2011.

Τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα δεν περιλαμβάνουν μόνο τον φόρο για τα εισοδήματα του περασμένου έτους, αλλά και δύο ακόμη «χαράτσια»: η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% για όσους φορολογούμενους είχαν το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ και το αυξημένο από 300 σε 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος για όσους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2011 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το