Photo Gallery, Πολιτική

Το Βερολίνο διαψεύδει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ



Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη “δεν υπήρξε ποτέ, ούτε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση, προσθέτοντας τη φωνή της στις διαψεύσεις των τελευταίων ημερών.

“Να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τις διαψεύσεις… Μία τέτοια πληροφορία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel της περασμένης Παρασκευής, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές με την πληροφορία ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά την υπόθεση αυτή, όπως έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε το βράδυ της Παρασκευής σύσκεψη με τέσσερις υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Ελλάδας, σε μία συνάντηση που ενέτεινε τη φημολογία.

Αυτή η σύσκεψη ήταν “μία ανταλλαγή ιδεών, τίποτε παραπάνω”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα, παραπέμποντας στην κοινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα εκτιμήσει μέχρι τον Ιούνιο τα αποτελέσματα του προγράμματος ανάταξης της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

“Περιμένουμε τα αποτελέσματα της αποστολής”, δήλωσαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

Εάν η αποστολή φθάσει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους της μείωσης του χρέους και του ελλείμματος που έχουν τεθεί, “θα πρέπει να εξετάσουμε εάν υπάρχουν άλλα μέτρα που θα επιτρέψουν την αποκατάστασης της φερεγγυότητας” της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Οι προσδοκίες της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ελληνική κυβέρνηση “είναι σχετικά απλές”, υπογράμμισε: “εφαρμογή του προγράμματος (δημοσιονομικής ανάταξης) όπως έχει αποφασισθεί”.

Εν αναμονή της έκθεσης από την Τρόικα

Κλειστά χαρτιά από το Βερολίνο για την ελληνική κρίση

Η γερμανική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις περαιτέρω κινήσεις αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Παραπέμπει δε, την καταβολή της πέμπτης δόσης της βοήθειας και τη λήψη οιωνδήποτε άλλων μέτρων, στην έκθεση που καταρτίζει αυτό το διάστημα η Τρόικα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Το θέμα της αναδιάρθρωσης δεν τίθεται, ούτε συζητείται και είναι σπέκουλα» είπε τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ αν το γερμανικό υπουργείο θα ήταν διατεθειμένο να συζητήσει περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής της βοήθειας και μείωσης του επιτοκίου, ο κ. Κότχαους παρέπεμψε στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη φερεγγυότητα της χώρας που καταρτίζει η Τρόικα.

Η έκθεση αυτή αναμένεται στις αρχές με μέσα Ιουνίου, είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, και από αυτήν θα εξαρτηθεί τόσο η καταβολή της πέμπτης δόσης της κοινοτικής βοήθειας όσο και η αναγκαιότητα λήψης άλλων μέτρων.

«Αυτήν περιμένουμε» είπε ο κ. Κότχαους, «μετά θα δούμε που βρισκόμαστε». Σε περίπτωση που η αποτίμηση της έκθεσης είναι αρνητική, θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για την ανάληψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, είπε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε δε, ότι η Γερμανία έχει χορηγήσει 8,4 δισ. ευρώ ως μερίδιο της βοήθειας που έχει δοθεί στην Ελλάδα μέχρι τώρα και σημείωσε ότι πρόκειται για πιστώσεις που απέφεραν στη Γερμανία τόκους 100 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην ευρωζώνη και η πορεία της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι. Θα συζητηθεί ένα «μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών θεμάτων και προβλημάτων», είπε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Die Welt: Επιμήκυνση χρέους με ανταλλαγή ομολόγων θέλει η Γερμανία

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt αναφέρει ότι η Γερμανία θέλει από την Ελλάδα την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών της Ελλάδας επιθυμεί η Γερμανία, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, για να γίνει αυτό, απαιτείται η ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες προθεσμίες εξόφλησης.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, για τους επενδυτές μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα μόνον εάν συνέπραττε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα όμως, η πρόταση του Βερολίνου δεν φαίνεται να έχει υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακούσουν για αναδιάρθρωση, σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Die Welt, η Ελλάδα ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει λάβει στο πλαίσιο του πακέτου οικονομικής βοήθειας.

Επιθυμεί, επίσης, τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, καθώς αυτά συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη και επιτείνουν την ύφεση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί δύο χρόνια παράταση (από το 2014 έως το 2016) , προκειμένου να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε ποσοστό κάτω του 3%.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ «όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι υποχωρεί η διάθεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, είναι και σκεπτικοί, αν έχουν νόημα νέες υποσχέσεις περικοπών, όταν δεν έχουν υλοποιηθεί καν οι παλιές», γράφει η Die Welt.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το