Photo Gallery, Πολιτική

Τετ α τετ Παπανδρέου-Μπαρόζο

 

Η βιωσιμότητα του χρέους επί τάπητος, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο

 

Η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας

για την πορεία της Ευρωζώνης επισήμανε ο πρωθυπουργός

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 20.-

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, το απόγευμα της Τετάρτης (χθες).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρωθυπουργός εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις στον πρόεδρο της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε ξεκαθαρίσει ότι η Σύνοδος της Πέμπτης (σήμερα) πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, o πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποστολής ισχυρού μηνύματος στις αγορές και λήψης αποφάσεων που θα αποδείξουν ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης και των προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί ώστε να επιλύσει τα συστημικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η μετάδοσή της κρίσης και σε άλλες οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική, και παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των spread της Ιταλίας ή της Ισπανίας, για παράδειγμα.

«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης» επισήμανε ο Γ.Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε αίσθηση ασφάλειας στις αγορές.

Νωρίτερα και ο Ζοζέ Μπαρόζο είχε τονίσει ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση που μπορεί να έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας ότι η λύση είναι ακόμα πιθανή.

Είναι ζωτικής σημασίας για τη Σύνοδο να καταλήξει σε μία συμφωνία που θα βελτιώνουν τη σταθερότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, θα παρέχει ρευστότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τόνισε.

Τηλεφωνική συνομιλία

 Γ. Παπανδρέου – Μπιλ Κλίντον

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν σύμφωνα με πηγές, για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Ο κ. Κλίντον φέρεται να συμμερίσθηκε την άποψη του Πρωθυπουργού ότι πρέπει στην Σύνοδο να υπάρξει λύση και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και στις θυσίες του ελληνικού λαού, για την έξοδο από την κρίση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το