Photo Gallery, Τοπικά

Συνεχίζουν με την ίδια σύνθεση τη λειτουργία τους ΕΠΑΕ-ΣΧΟΠ

Λύση στο πρόβλημα της έγκρισης αδειών δίνει το ΥΠΕΚΑ

Με την ίδια σύνθεση και χωρική αρμοδιότητα θα συνεχίσουν να λειτουργούν η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και το Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, έως ότου ρυθμιστούν νομοθετικά οι εκκρεμότητες που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Βόλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των Πολεοδομικών Υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση των πολιτών, όλα τα συλλογικά όργανα που προβλέπονται από την ειδική νομοθεσία (ΕΠΑΕ, Επιτροπές Κρίσης Επικινδύνων) συνεχίζουν να λειτουργούν με την ίδια σύνθεση και χωρική αρμοδιότητα μέχρι τη νέα συγκρότησή τους.

Το Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) με την ίδια σύνθεση και χωρική αρμοδιότητα εξακολουθεί να λειτουργεί στο Δήμο της έδρας του Νομού και γνωμοδοτεί προκειμένου να εκδοθούν από τους Δημάρχους του Νομού οι διοικητικές πράξεις της περιοχής αρμοδιότητάς τους (εξαιρέσεις από κατεδάφιση μικροπαραβάσεων, αναγνώριση οδών προ του 1923, αναγνώριση αποκλεισμένων οικοπέδων κ.λπ.).

Πρόθεση του Υπουργείου, όπως επισημαίνεται, είναι να ελεγχθούν όσο το δυνατόν συντομότερα όλες οι μελέτες που έχουν υποβληθεί για έγκριση στην ΕΠΑΕ για την άμεση εξυπηρέτηση μελετητών και ιδιοκτητών και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η αρμόδια Επιτροπή με τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις.

Παράταση στο εργοταξιακό ρεύμα

Στο μεταξύ, με την υπ’ αριθμ.1 12/2011 απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ενέκρινε ομόφωνα την παράταση παροχής εργοταξιακού ρεύματος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 στις περιοχές των νέων Δήμων Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η δυνατότητα τακτοποίησης των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων τους, προκειμένου να γίνει η σύνδεση των οικοδομών με μόνιμη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στη ΔΕΗ μέχρι τις 18 Μαρτίου 2011 το έντυπο έγκρισης ανανέωσης της εργοταξιακής παροχής που εκδίδεται από το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο και την υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου – εγκαταστάτη (εφόσον αυτή απαιτείται). Σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής ηλεκτροδότησης της εργοταξιακής παροχής.

Οι αιτήσεις για ημιυπαίθριους

Σχεδόν 1000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στην Πολεοδομία του Δήμου Βόλου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και παράταση στη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τις 30 Ιουνίου έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο μεταξύ νομοθετική ρύθμιση προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.
Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το