Photo Gallery, Τοπικά

Συμβολική δίωρη κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου

Από μικρή ωστόσο μερίδα δικηγόρων, ενώ ο κλάδος συνεχίζει την αποχή

Σε δίωρη κατάληψη, από τις 8 έως τις 10 το πρωί, του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου προχώρησε χθες μερίδα δικηγόρων στο πλαίσιο της απόφασης της τελευταίας γενικής συνέλευσης, αλλά και των αποφάσεων της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Περίπου 30 δικηγόροι, από τους 600 που είναι μέλη του Συλλόγου, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο πολιτών. Οι δικηγόροι παρέμειναν στον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου και αποχώρησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί. Η συμβολική κατάληψη έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης του κλάδου για το νομοσχέδιο απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Οι δικηγόροι του Βόλου συμμετέχουν δυναμικά εδώ και δύο μήνες, συνεχώς, σε αυτές τις κινητοποιήσεις απέχοντας από τα καθήκοντά τους. Η λειτουργία των υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου άρχισε χθες, μετά τις 10 το πρωί.

Η συμμετοχή στην χθεσινή κινητοποίηση ήταν μικρή σε αντίθεση με την μεγάλη προσέλευση που παρατηρείται στις γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου το τελευταίο δίμηνο. Κατά την συνέλευση της περασμένης Δευτέρας αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής έως και την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, οπότε και συγκαλείται νέα συνέλευση, στη μία το μεσημέρι. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως υπάρχει πρόταση για συνέχιση της αποχής έως το τέλος του μήνα, καθώς την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης των Δικηγορικών Συλλόγων.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας συμμετείχαν εκπρόσωποι 55 Δικηγορικών Συλλόγων – μεταξύ των οποίων οι διοικήσεις των Δ.Σ. Λάρισας, Βόλου, Πάτρας, Ηρακλείου – πλην των Δ.Σ. της Αθήνας και του Πειραιά και άλλων πέντε Συλλόγων. Η επόμενη θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο για να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα. Τα κορυφαία ζητήματα στα οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους είναι: Της προστασίας των ελαχίστων αμοιβών των δικηγόρων, ιδιαίτερα των νέων και συνεργατών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θα κληθούν ελλείψει ενός κατώτατου ορίου προστασίας των ελάχιστων αμοιβών να παρέχουν τις υπηρεσίες τους έναντι «πινακίου φακής». Της δημιουργίας των δικηγορικών εταιριών με την μορφή «χταποδιού» οι οποίες μέσω των ανά την Ελλάδα – σε απεριόριστο αριθμό – «εταίρων» τους θα συγκεντρώνουν δικηγορική ύλη, όση έχει απομείνει στην έδρα της εταιρίας και με δεδομένο ότι οι «εταίροι» δεν θα μπορούν να δικηγορούν αυτοτελώς εκεί όπου διατηρούν το γραφείο τους θα λειτουργούν αφ’ ενός αντικειμενικά ως «υποκαταστήματα» των εταιριών, αφ’ ετέρου σαν «ατζέντηδες» που θα λειτουργούν απλά διεκπεραιωτικά. Επιπλέον – όπως τονίστηκε στην ενημέρωση- ορατός είναι ο κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων, «καρτέλ», που θα προκαλέσουν «ασφυξία» στην υποτιθέμενη «ελεύθερη» αγορά νομικών υπηρεσιών και νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Τ. Κ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το