Photo Gallery, Κόσμος

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ

«Η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης απειλεί το μέλλον του ισραηλινού λαού», δήλωσε ο Τ. Ερντογάν

 


 

Αποθεωτική υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αίγυπτο

 


Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, μετά τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν από το Κάιρο ότι το Ισραήλ πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήρισε «υποχρέωση και όχι επιλογή» την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και κάλεσε τους αραβικούς λαούς «να ορίσουμε ξανά από κοινού το μέλλον μας».

Μιλώντας ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την επίθεσή του προς το Ισραήλ λέγοντας πως «η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης απειλεί το μέλλον του ισραηλινού λαού».

«Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ειρήνη είναι η νοοτροπία της κυβέρνησης του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, ο ισραηλινός λαός βρίσκεται απομονωμένος εξαιτίας της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα στους αραβικούς λαούς: «Ο τουρκικός και ο αραβικός λαός πρέπει να είμαστε σφιχτά ενωμένοι, αντλώντας δύναμη από την αιώνια αδελφοσύνη. Μοιραζόμαστε την ίδια περιοχή και την ίδια μοίρα και ήρθε η ώρα να ορίσουμε ξανά από κοινού το μέλλον μας».

Αναφερόμενος στην επίθεση στο Mavi Marmara, τον Μάιο του 2010, ο Τ.Ερντογάν είπε ότι η έκθεση της ισραηλινής επιτροπής «δεν έχει καμία ισχύ για εμάς» και «δεν αναγνωρίζουμε καμία αναφορά που νομιμοποιεί τον αποκλεισμό της Γάζας».

«Όσο το Ισραήλ δεν ζητάει συγγνώμη, όσο δεν καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των μαρτύρων μας και δεν αίρει τον αποκλεισμό της Γάζας, δεν τίθεται θέμα ομαλοποίησης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων» υποστήριξε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία «ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».

Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους “δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση”, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης τις ισραηλινές πολιτικές κατά την ομιλία του στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αίγυπτο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη βόρεια Αφρική, η οποία αποσκοπεί στην παγίωση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή μετά την “Αραβική Άνοιξη”.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης από το βήμα του Αραβικού Συνδέσμου ότι τα “νόμιμα” αιτήματα των λαών “δεν μπορούν να καταστέλλονται με τη βία”.

 

Θερμή υποδοχή

Ερντογάν στην Αίγυπτο

Θερμό καλωσόρισμα επιφύλαξαν οι Αιγύπτιοι στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επισκέπτεται τη χώρα, σε μία προσπάθεια αναζήτησης νέων συμμάχων και ενίσχυσης της θέσης της Άγκυρας στον αραβικό κόσμο.

Στο αεροδρόμιο του Καΐρου, είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως “Εντογάν, Ερντογάν: ένα μεγάλο καλωσόρισμα από τους αδελφούς σου”, “Τουρκία-Αίγυπτος χέρι χέρι για το μέλλον” και “Ερντογάν ήρωα”. Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν επίσης φωτογραφίες του τούρκου πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν θα απευθυνθεί στα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και θα έχει συνομιλίες με το στρατιωτικό συμβούλιο που ανέλαβε την ηγεσία της Αιγύπτου μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Αίγυπτος είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του σε χώρες της “Αραβικής Άνοιξης”. Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Τυνησία και τη Λιβύη. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στη Λιβύη μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας οξύνθηκαν περισσότερο, μετά την επίμονη άρνηση του πρώτου να ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο εννέα ακτιβιστών στο σκάφος Mavi Marmara.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι τουρκικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά ενδεχόμενη επίσκεψή του στη Γάζα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα γίνει άμεσα, αλλά ο ίδιος ανυπομονεί για κάτι τέτοιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το