Τοπικά

Κίνδυνος να στερέψει το λάδι σε λίγους μήνες

 

Σε ένα δύσκολο δίλημμα βρίσκονται οι καταναλωτές αυτή την περίοδο αναφορικά με την προμήθεια του ελαιόλαδου, καθώς αφενός οι τιμές είναι διπλάσιες από πέρυσι και ίσως θέλουν να πορευτούν πιο συγκρατημένα ελπίζοντας ότι στην πορεία θα πέσουν, αφετέρου η επάρκεια ποσοτήτων σε ελαιόλαδο είναι πολύ περιορισμένη συγκριτικά με άλλες χρονιές, και υπάρχει κίνδυνος μετά από λίγους μήνες το λάδι να είναι δυσεύρετο και σε ακόμη υψηλότερη τιμή.
Το ελαιόλαδο, ένα καθαρά μεσογειακό προϊόν με πλούσια οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, φέτος έχει εξελιχθεί σε «χρυσό» λόγω της κακής χρονιάς ως προς την παραγωγή, αλλά και των πολλαπλών ζημιών από τις δύο κακοκαιρίες του Σεπτεμβρίου στις υποδομές, όπως στους αγροτικούς δρόμους, και στα δένδρα.
«Φέτος είχαμε μια κακή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή που έγινε ακόμη πιο κακή λόγω και της θεομηνίας του Σεπτεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα όσοι καρποί είχαν απομείνει, να πέσουν κάτω» τόνισε ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Τάσος Ψοφογιώργος.
Και πρόσθεσε πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε προβλήματα με την παραγωγή στο Πήλιο είτε από το γλοιοσπόριο είτε από το δάκο και την αφορία. Η τελευταία τετραετία είναι μια δύσκολη περίοδος για τους ελαιοπαραγωγούς με επιστέγασμα βέβαια τη φετινή χρονιά, όπου η παραγωγή μειώθηκε από πέρυσι γύρω στο 90%».
Αυτές τις μέρες ήδη ολοκληρώνεται η συγκομιδή των λιγοστών ελιών με τον προβληματισμό να είναι πολύ μεγάλος. Άλλωστε οι αγρότες είχαν και το προηγούμενο διάστημα να αντιμετωπίσουν και τη δυσκολία στην πρόσβαση στους κατεστραμμένους από τις πλημμύρες δρόμους.

Οι υψηλές τιμές
Πέρυσι η τιμή του ελαιόλαδου πωλούταν από τα 4,5 ευρώ, ενώ με τη μείωση των αποθεμάτων έφτασε και τα πέντε με έξι ευρώ.
Ο κ. Ψοφογιώργος τόνισε πως η τιμή πώλησης του λίτρου στο λάδι από τον παραγωγό είναι από 8,5 ευρώ, αν και τώρα τελευταία μειώθηκε γύρω στα οκτώ ευρώ,. Επίσης οι τιμές που δίνουν οι παραγωγοί στα σπίτια είναι γύρω στα δέκα ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα η περυσινή τιμή ήταν στα πέντε ευρώ. Βέβαια όταν υπάρχει η τυποποίηση, η μεταφορά, το κόστος των εργατικών η τιμή στο λίτρο ξεπερνά τα δέκα και φτάνει στα δώδεκα, δεκαπέντε ευρώ.
Ερωτηθείς, αν υπάρχουν αποθέματα λαδιού για να καλυφθούν οι ανάγκες τους επόμενους μήνες, ο κ. Ψοφογιώργος απάντησε πως «είναι δύσκολο να υπάρχει ελαιόλαδο το επόμενο διάστημα. Τα νοικοκυριά θα προσπαθήσουν με το λάδι που αγοράζουν αυτή την περίοδο για να καλύψουν ανάγκες, καθώς και για το επόμενο διάστημα. Άλλωστε πέρα από τα νοικοκυριά είναι και οι επιχειρήσεις εστίασης που χρειάζονται το λάδι για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τώρα το κουμάντο τους για την προμήθεια ελαιόλαδου, ώστε να μην έχουν πρόβλημα να το βρουν την Άνοιξη. Ίσως να καταναλώσουν λιγότερο φέτος που οι τιμές είναι αυξημένες. Πάντως ελαιόλαδο για να γίνει διακίνηση από τους εμπόρους, τους επόμενους μήνες είναι δύσκολο να υπάρχει».

Ο ρόλος της Ιταλίας και της Ισπανίας
Ιταλία και Ισπανία με μικρές παραγωγές ελαιόλαδου φέτος προσπαθούν να βρουν ποσότητες λαδιού και από την Ελλάδα που ήδη η παραγωγή από πέρυσι είναι πολύ μειωμένη. Έτσι πιέζονται τα όποια λιγοστά αποθέματα υπάρχουν.
«Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι διακινητές ελαιόλαδου παγκοσμίως. Έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ποσότητες λαδιού για δύο και τρία χρόνια και είναι ενδεχόμενο να βγάλουν σύντομα τις τυποποιημένες ποσότητες λαδιού στην αγορά με υψηλές τιμές» ανέφερε ο κ. Ψοφογιώργος.
Παράλληλα επισήμανε πως «στην περιοχή μας δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπής ελαιόλαδου, γιατί οι ποσότητες είναι ελάχιστες στις αποθήκες. Τέτοια περιστατικά με κλοπή τσουβαλιών ελιών παρατηρήθηκαν παλιότερα που υπήρχε καλή παραγωγή».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το