Αθλητισμός

Σπουδαίο «τρίποντο» ο Ολυμπιακός Β., 1-0 την Παναχαϊκή στην Πάτρα

00PATRA-VOLOS

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και ο Ολυμπιακός Βόλου χθες στην Πάτρα νίκησε για πρώτη φορά εκτός έδρας την Παναχαϊκή – για τα εθνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα – με τους «ερυθρόλευκους» να φεύγουν από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο με τους τρεις βαθμούς στις αποσκευές τους. Ο Νόε Ακόστα με το γκολ που πέτυχε στο 88’ έδωσε τη νίκη στην ομάδα του και αποτέλεσε τη «χρυσή» αλλαγή του Νόε Ακόστα, καθώς είχε περάσει στο παιχνίδι έντεκα λεπτά νωρίτερα στη θέση του Γενγκά.

Σ’ ένα ακόμη παιχνίδι του Ολυμπιακού Βόλου φέτος παίκτης που έρχεται από τον πάγκο σκοράρει, όπως συνέβη τόσο στα παιχνίδια Κυπέλλου με Παναχαϊκή και Άρη στο Βόλο (Κατσίκης και τις δύο φορές), αλλά και στο πρωτάθλημα με Γλυφάδα (Κατσίκης, Γενγκά), Αστέρα Μαγούλας (Δεινόπαπας).

Ο Ολυμπιακός για τρίτο παιχνίδι με τον Μανουέλ Ρόκα στον πάγκο του δεν δέχεται γκολ, ενώ το βολιώτικο συγκρότημα εκμεταλλεύτηκε με το καλύτερο τρόπο τις απώλειες βαθμών που είχαν αυτή την αγωνιστική οι Παναιγιάλειος, Επισκοπή, Ηρακλής Ψαχνών και Πανηλειακός, έφτασε τους 13 βαθμούς και ισοβαθμεί στη 2η θέση με την Επισκοπή, έχοντας ένα βαθμό λιγότερο από τον πρωτοπόρο Παναιγιάλειο. Θυμίζουμε, πως την 4η αγωνιστική και μετά την ήττα στα Χανιά ο Ολυμπιακός είχε μείνει πέντε βαθμούς από την κορυφή και σε διάστημα δύο αγωνιστικών κάλυψε τη διαφορά και βρίσκεται σε απόσταση βολής από την ομάδα του Αιγίου.

 

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Νίκος Παπαδόπουλος για λογαριασμό της Παναχαϊκής παρέταξε την ομάδα με σύστημα 4-2-3-1. Τερματοφύλακας ήταν ο Λαζαρίδης, ενώ οι Παληγεώργος δεξιά και Κιάσσος αριστερά ήταν οι δύο ακραίοι οπισθοφύλακες. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτέλεσαν οι Βαγγελόπουλος και Μπερτέν. Οι Γκαντιάγκα και Καραμανλής ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, ο Βασιλαντωνόπουλος αγωνίστηκε στη δεξιά πλευρά, ο Λίτσης στην αριστερή, με τον Μπόζιτς να παίζει πίσω από τον προωθημένο Κοντογουλίδη.

Από την άλλη πλευρά ο Μανουέλ Ρόκα για τον Ολυμπιακό παρέταξε τους «ερυθρόλευκους» με δύο αλλαγές, σε σχέση με το παιχνίδι Κυπέλλου της περασμένης εβδομάδας με τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης». Συγκεκριμένα ξεκίνησαν ως βασικοί οι Πόνσε και Γκούρμα, στις θέσεις των Πινδώνη και Γκέσιου. Την «ερυθρόλευκη» εστία υπερασπίστηκε ο Γκίτκος, ενώ την τετράδα της άμυνας από τα δεξιά προς τα αριστερά αποτέλεσαν οι Γιαλούσης, Αρβανίτης, Μελίσσης και Καρράς. Ο τελευταίος για δεύτερη συνεχόμενο ματς χρησιμοποιήθηκε ως αριστερός μπακ. Ο Ρόκας αγωνίστηκε ως αμυντικός χαφ, ενώ την τετράδα του κέντρου αποτέλεσαν από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Μπρέσκα, Καπετάνος, Πόνσε και Γενγκά, με τον Γκούρμα να αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης.

 

Λίγες φάσεις

στο πρώτο μέρος

Το πρώτο ημίχρονο ήταν μέτριο ποιοτικά, σ’ έναν βαρύ αγωνιστικό χώρο από τη βροχή που έπεφτε. Οι δύο ομάδες έπαιξαν αναγνωριστικό ποδόσφαιρο στα πρώτα 20λεπτά. Ο Ολυμπιακός είχε καλή ανασταλτική λειτουργία, μην επιτρέποντας στους παίκτες της Παναχαϊκής να βγαίνουν επικίνδυνα στην επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» πίεσαν στο χώρο του κέντρου και μετά το 20’ άρχισαν να βρίσκουν περισσότερους χώρους και να παίζουν πιο επιθετικά, με τους Πόνσε και Καπετάνο να προσπαθούν να οργανώσουν παιχνίδι.

Σε γενικές γραμμές το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο, με τις δύο ομάδες να έχουν από μία μεγάλη ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ. Ο Ολυμπιακός είχε πέντε τελικές προσπάθειες στο α’ μέρος, έναντι τριών της Παναχαϊκής.

Η πρώτη καλή στιγμή στο ματς ήταν στο 10’ με τον Γενγκά να εκτελεί φάουλ, στέλνοντας τη μπάλα άουτ. Επτά λεπτά αργότερα, στο 17’, ο Πόνσε έγινε κάτοχος της μπάλας έξω από την περιοχή, το σουτ που επιχείρησε, όμως, ήταν χλιαρό με τον Λαζαρίδη να μπλοκάρει εύκολα τη μπάλα.

Η Παναχαϊκή απείλησε την εστία του Γκίτκου για πρώτη φορά στο 24’, όταν ο Μπόζιτς έκανε το μακρινό σουτ, με τη μπάλα να φεύγει λίγα εκατοστά έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Γκίτκου. Στο 26’ σημειώθηκε η καλύτερη στιγμή της Παναχαϊκής στο πρώτο ημίχρονο. Ο Μπόζιτς σέντραρε από τα δεξιά, ο Κοντογουλίδης πήρε την κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού, με τον Γκίτκο να πέφτει σωστά και να μπλοκάρει τη μπάλα. Τρία λεπτά αργότερα, στο 29’, ο Αρβανίτης γύρισε παρακινδυνευμένα τη μπάλα με το κεφάλι στον Γκίτκο, ο Κοντογουλίδης πήγε να μπει στη φάση, για να προλάβει να μπλοκάρει τη μπάλα ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού.

Στο τελευταίο τέταρτο ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος της Παναχαϊκής και αυτός που είχε δύο καλές στιγμές να σκοράρει. Στο 32’ ο Πόνσε πάσαρε στον Γκούρμα, με τον έμπειρο επιθετικό να καθυστερεί και να σουτάρει αδύναμα από πλάγια θέση και τον Λαζαρίδη να μπλοκάρει τη μπάλα.

Στο 34’ οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν μια «ανάσα» από το γκολ, στάθηκαν ωστόσο άτυχοι. Ο Καπετάνος πάσαρε στον Πόνσε, αυτός με τη μία βρήκε τον Μπρέσκα, ο οποίος σούταρε χωρίς καθυστέρηση, για να χτυπήσει η μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της Παναχαϊκής και να χαθεί πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να ανοίξει το σκορ.

 

Ο Ακόστα…

χτύπησε στο 88’

Κακό παιχνίδι έγινε στο δεύτερο ημίχρονο, με τον άθλιο αγωνιστικό χώρο του Παμπελοποννησιακού Σταδίου να δυσκολεύει τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών. Οι δύο ομάδες έκαναν πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη κάποιου τέρματος στην επίθεση.

Στο διάστημα 46’-70’ δεν δημιουργήθηκε ούτε μία καλή προσπάθεια μπροστά και στις δύο εστίες. Δεν υπήρχε ταχύτητα στην ανάπτυξη, με πολλές λανθασμένες επιλογές και από τις δύο πλευρές και χωρίς φάσεις, όπως προαναφέραμε. Στο 50’ ο Μπρέσκα εκτέλεσε φάουλ, αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή με κατεύθυνση προς την εστία, με τον Μελίσση να μπαίνει στη φάση να πιάνει άτσαλα την κεφαλιά και τη μπάλα να φεύγει ψηλά άουτ.

Στο 57’ ο Μανουέλ Ρόκα έκανε την πρώτη διορθωτική κίνηση, βάζοντας στο παιχνίδι τον Κατσίκη στη θέση του Μπρέσκα, με τον Πόνσε να παίζει δεξιά και τον Κατσίκη να αγωνίζεται ως αριστερός μέσος. Λίγα λεπτά αργότερα, στο 68’, ο Γιαλούσης τραυματίστηκε για να πάρει τη θέση του ο Κατσιαρός (έπαιξε ως αριστερός μπακ, με τον Καρρά να παίζει στο δεξί άκρο της άμυνας).

Στο 74’ η Παναχαϊκή είχε πολύ καλή ευκαιρία να σκοράρει, τη μοναδική που δημιούργησε στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ζλάτκοβιτς εκτέλεσε φάουλ έξω από την περιοχή, η μπάλα έσκασε μπροστά από τον Γκίτκο, με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να μην αιφνιδιάζεται και να διώχνει σωτήρια σε κόρνερ.

Δύο λεπτά αργότερα, στο 76’ ο Πόνσε ελίχθηκε μέσα στην περιοχή, σούταρε με τη μπάλα να βρίσκει την εξωτερική πλευρά των διχτύων του Λαζαρίδη.

Στο τελευταίο τέταρτο ο Ρόκα έριξε στο ματς τον Ακόστα, έναν γρήγορο μεσοεπιθετικό, μήπως και ο Ολυμπιακός απειλήσει την άμυνα της Παναχαϊκής και η έμπνευσή του αποδείχθηκε σωστή.

Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν, πάντως, να μην μπορούν να αναπτυχθούν επιθετικά, δεν μπορούσαν να πατήσουν περιοχή και όπως είναι φυσικό δεν είχαν τελικές προσπάθειες.

Στο 88’, ωστόσο, στη μοναδική αξιόλογη επιθετική προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ευτύχησε να ανοίξει το σκορ. Ο Καπετάνος έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, οι αμυντικοί της Παναχαϊκής δεν υπολόγισαν σωστά, ο Ακόστα μέσα στην περιοχή έγινε κάτοχος της μπάλας, έκανε το κοντρόλ, πλάσαρε τον Λαζαρίδη, με τη μπάλα να περνά κάτω από τα πόδια του τερματοφύλακα της Παναχαϊκής, γράφοντας το 0-1, με τον Ολυμπιακό να… χτυπά στο τέλος και να παίρνει τρεις πολύτιμους βαθμούς.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έτρεξαν να πανηγυρίσουν το γκολ μαζί με τους 50 περίπου Βολιώτες φιλάθλους που βρέθηκαν χθες στο Παμπελοποννησιακό. Στα υπόλοιπα λεπτά και μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Φουκάκη, η Παναχαϊκή δεν μπόρεσε να απειλήσει την άμυνα του Ολυμπιακού, με τους «ερυθρόλευκους» να κρατούν το 1-0, παίζοντας ψύχραιμα.

 

Παναχαϊκή-Ολυμπιακός Β. 0-1

 

30. Λαζαρίδης

66. Παληγεώργος

26. Κιάσσος

28. Βαγγελόπουλος

5. Μπερντέν

6. Γκαντιάγκα

8. Καραμανλής

13. Λίτσης

(70. Τζέρι 75’)

7. Βασιλαντωνόπουλος

(25. Πλέγας 56’)

83. Μπόζιτς

(11. Ζλάτκοβιτς 76’)

9. Κοντογουλίδης

 

1. Γκίτκος

15. Γιαλούσης

(14. λ.τρ. Κατσιαρός 68’)

27. Καρράς

4. Μελίσσης

5. Αρβανίτης

21. Ρόκας

11. Καπετάνος

23. Πόνσε

10. Μπρέσκα

(7. Κατσίκης 57’)

77. Γενγκά

(17. Ακόστα 77’)

13. Γκούρμα

 

Σκόρερ: 88’ Ακόστα

Κίτρινες: Ζλάτκοβιτς. Λίτσης, Καραμανλής-Αρβανίτης, Κατσιαρός, Γκίτκος

Διαιτητής: Φουκάκης (Ηρακλείου)

Βοηθοί: Κουράκης, Νικολακάκης (Ηρακλείου)

 

«Μια λεπτομέρεια έκρινε το παιχνίδι»

 

Ικανοποιημένος από τη νίκη που σημείωσε η ομάδα του στην Πάτρα επί της Παναχαϊκής παρουσιάστηκε ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου, Μανουέλ Ρόκα στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι. Ο Ισπανός τεχνικός τόνισε αρχικά:

«Πρώτα απ’ όλα να δώσω συγχαρητήρια στην Παναχαϊκή και στον προπονητή της. Μας έπαιξαν πολύ καλά. Το γήπεδο δεν προσφέρονταν για να παιχθεί όμορφο ποδόσφαιρο. Νομίζω, όμως, όλοι οι ποδοσφαιριστές έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Μέχρι το τέλος θέλαμε να κερδίσουμε το ματς. Πάντα ήθελα να βάλω παίκτες που ήθελαν να κερδίσουν το παιχνίδι και το κερδίσαμε. Η Παναχαϊκή είχε στημένες φάσεις που μας δυσκόλεψαν. Μια λεπτομέρεια έκρινε το ματς. Σήμερα τη λεπτομέρεια την είχαμε εμείς.

Συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές και στον κόσμο που πανηγυρίζει στο Βόλο. Είμαι ευχαριστημένος από τους παίκτες μου».

Σε ερώτηση για το αν είναι «κανονικός» προπονητής απάντησε:  «Έχω μεγάλη πίεση. Σήμερα νιώθω προπονητής στην ομάδα. Αν θα με αλλάξει ο κ. Καραγιάννης είναι γιατί δεν θα έχω καλά αποτελέσματα. Αν έχω καλά αποτελέσματα, θα με κρατήσει. Στην αρχή ήμουν συμπαίκτης με τα παιδιά, μετά μεταφραστής, τώρα πρώτος προπονητής. Γνωρίζω πολύ καλά την ομάδα απ’ όλες τις πλευρές».

Για το ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει η ομάδα του: «Μεγάλωσα σε ομάδες που έπαιζαν επιθετικό ποδόσφαιρο. Μ’ αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Ακόμη είναι νωρίς. Είχαμε μεγάλη προετοιμασία, υποχρεώσεις συνεχείς σε κύπελλο και πρωτάθλημα. Ακόμη δεν είμαστε φρέσκιοι. Οπότε στηριζόμαστε στην τακτική μέχρι να έρθει η φρεσκάδα που θέλουμε. Τελειώσαμε σήμερα το ματς με έξι παίκτες επιθετικούς. Τέτοιο ποδόσφαιρο θέλουμε να παίζουμε».

 

Ν. Παπαδόπουλος:

Υπάρχει στενοχώρια

Ο προπονητής της Παναχαϊκής, Νίκος Παπαδόπουλος, παρουσιάστηκε στενοχωρημένος στη συνέντευξη Τύπου από την ήττα και για το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του στο τέλος: «Το ματς ξεκίνησε καλά για μας. Δουλέψαμε πολύ καλά από τη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση κι εκεί είχαμε ευκαιρίες να κάνουμε γκολ. Σε όλο το πρώτο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι.

Ο Ολυμπιακός μας απείλησε συνολικά δύο φορές. Η μία ήταν δοκάρι και η άλλη το γκολ. Προσπαθήσαμε να φρεσκάρουμε την ομάδα από το 55′, αλλά δυστυχώς δεν πήραμε τίποτα. Υπάρχει στεναχώρια. Θέλαμε να κερδίσουμε για πολλούς λόγους. Για τους ανθρώπους που είναι κοντά στην ομάδα και για τον κόσμο. Όμως στο β’ μέρος δεν ήμασταν τόσο καλοί για να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα.

Στεναχωρήσαμε πολύ σήμερα τον κόσμο και γι’ αυτό είμαστε όλοι στεναχωρημένοι».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το