Τοπικά

Εργατικό Κέντρο Βόλου και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ : Να γίνει προσωπικό θέμα του καθενός η απεργία

ΑΠΕΡΓΙΑ

Νέο χαρακτήρα στις προσεχείς κινητοποιήσεις με πρώτη την αυριανή που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επιχειρούν να προσδώσουν Εργατικό Κέντρο Βόλου και νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλώντας εργαζόμενους και ανέργους να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Παπαδημόπουλος, επισήμανε ότι η κλιμάκωση του αγώνα συνεχίζεται κι απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, ημέρα 24ωρης απεργίας στις 10 το πρωί στην πλ. Ελευθερίας, από το ΕΚΒ και το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ.

Όπως ανέφερε θέματα αιχμής είναι το εργατικό δικαίωμα, η εφιαλτική ανεργία, η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, η αποδόμηση του εργατικού δικαίου κ.ά. Όπως δήλωσε «πρέπει να γίνει προσωπικό θέμα του καθενός η απεργία. Με την αποχή και την απάθεια δεν βγαίνει τίποτα. Μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε στα αντεργατικά μέτρα. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε την επόμενη ημέρα των κινητοποιήσεων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος, τόνισε ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος, επισημαίνοντας ότι αυτές τις ημέρες έχει αναρτηθεί στον ΑΣΕΠ η μοριοδότηση των πρώτων 12.5000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν, ενώ αναμένεται ακόμη ένα κύμα απολύσεων άλλων 12.500 υπαλλήλων.

Τέλος ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου, επισήμανε ότι την Τετάρτη πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην στυγνή κι αμετανόητη πολιτική της κυβέρνησης της τρόικας και στα «παπαγαλάκια» τους, κι απαιτείται η συμμετοχή όλων. Όπως δήλωσε «τα προβλήματα είναι τεράστια. Έφθασε η ώρα για να καταλάβουν ότι το μήνυμα είναι ένα «Δεν πάει άλλο»».

 

Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς σε μεγάλα πολυκαταστήματα, προχώρησε την Κυριακή, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου.

Ο κ. Παπαδημόπουλος, ανέφερε ότι αντιπροσωπεία του ΕΚΒ, προχώρησε σε συμβολικό αποκλεισμό στο συγκρότημα καταστημάτων στο Old City, και στη συνέχεια σε πολυκαταστήματα στην Ερμού, τονίζοντας ότι αυτό το μέτρο στόχο έχει απορρυθμίσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των υπαλλήλων, ενώ επεσήμανε ότι το μέτρο θα πλήξει κι άλλους κλάδους.

Μάλιστα κατήγγειλε ότι υπήρξαν τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε εργαζόμενους προκειμένου να μεταβούν χθες για δουλειά, με την απειλή ότι αν δεν παρουσιάζονταν στην εργασία τους θα απολύονταν. «Δημιουργήθηκε κλίμα τρομοκρατίας κι εκφοβισμού σε κάποιους εργαζόμενους» δήλωσε ο κ. Παπαδημόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η προχθεσινή παρέμβαση – κινητοποίηση που έγινε, από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Εργατικό Κέντρο κρίνεται πετυχημένη. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι καταναλωτές κατέβηκαν χθες στην αγορά για ψώνια, δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται και πρέπει το θέμα να εξεταστεί με σοβαρότητα. Επιπλέον επανέλαβε ότι το μέτρο αυτό δεν θα ωφελήσει με τον τρόπο που προωθείται την αγορά, καθώς όπως ανέφερε «η επιβίωση των καταστημάτων έχει να κάνει με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών». Μάλιστα πρόσθεσε ότι ανάλογες ενέργειες θα προγραμματιστούν και στις 15 Δεκεμβρίου, που είναι η επόμενη Κυριακή που θα εφαρμοστή το μέτρο.

Ο γραμματέας του ΕΚΒ κ. Δημ. Βασιλείου, επεσήμανε ότι η κυριακάτικη αργία, έρχεται να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα, τονίζοντας ότι το ΕΚΒ θα είναι συμπαραστάτης στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων.

 

Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ και ΟΕΒΕΜ για συμμετοχή στην απεργία

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση αύριο Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής:

«Η Τετάρτη 6 Νοεμβρίου είναι μέρα απεργίας για τους εργαζόμενους, αλλά και μέρα διαδήλωσης για όλο το λαό. Είναι διαδήλωση για τους απεργούς, αλλά και τους ανέργους. Για όσους τους κόβεται το ρεύμα και το νερό. Για όσους ληστεύονται με φόρους. Για όσους απειλούνται με κατασχέσεις. Για όσους πετιούνται έξω από τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Για τους νέους και τις νέες που με βία σπρώχνονται στην απογοήτευση και τη μετανάστευση. Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου θα πρέπει να ακουστεί δυνατά η απάντησή μας. Να φωνάξουμε δυνατά ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα, για το λαό μας, για τους εργαζόμενους, τους νέους.

Ο δρόμος που θα ανοίξουν οι αγώνες και μια κυβέρνηση της Αριστεράς, σύμμαχος του λαού και όχι των πλουσίων, των δανειστών και της τρόικας.

Αυτή η απεργία να γίνει η απάντησή μας. Λέμε όχι:

* Στο ξεχαρβάλωμα της δημοκρατίας.

* Στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή.

* Στο φασισμό και την εγκληματική δράση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

* Στο φόβο και το διχασμό.

Θα τους φωνάξουμε ότι ο δικός τους δρόμος, είναι ο μονόδρομος της καταστροφής. Ο δικός μας δρόμος, είναι ο δρόμος των αγώνων, της αλληλεγγύης, της αντίστασης, της ανατροπής. Ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα, για το λαό μας, για τους εργαζόμενους, τους νέους. Για την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων, της λιτότητας και των πολιτικών ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών.

Για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που ρημάζει τις ζωές μας. Για την παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού, με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Για την απελευθέρωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από το βραχνά των τραπεζών. Για να μπει τέλος στα σκάνδαλα των ιδιωτικοποιήσεων και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Για να παρθούν άμεσα μέτρα ενάντια στη φτώχεια, για τη στήριξη των ανέργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για να δοθεί τέλος στα χαράτσια και τη φοροεπιδρομή.

Όλοι και όλες στην απεργία!

Ενάντια στον ολοκληρωτισμό, τα μνημόνια και το φασισμό!

Για να νικήσει η δημοκρατία και η δικαιοσύνη.

Για να νικήσει η ζωή».

 

Το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Μαγνησίας «καλεί όλους τους άνεργους στις 6 Νοέμβρη να δώσουν το μαζικό τους «παρών» μαζί με τους εργαζόμενους στην ΑΠΕΡΓΙΑ. Να ενώσουμε τις αγωνίες μας, τη δύναμη μας. Μας θέλουν στο σπίτι, στη μιζέρια, στην απογοήτευση να παρακαλάμε για ένα κομμάτι ψωμί.

Η απάντησή μας στη βαρβαρότητα που ζούμε είναι η οργάνωση, η συλλογική πάλη, η αντίσταση και μαζί με τα συνδικάτα να διεκδικήσουμε αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου επιδότησης, σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι για πάρα πολλούς μήνες να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους και να διεκδικήσουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, τον κόπο και τον ιδρώτα τους που τους κλέβει η εργοδοσία.

Ο δρόμος της οργάνωσης της πάλης, της αγωνιστικής διεκδίκησης μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η απεργία στις 6 Νοέμβρη να βρει όλους τους ανέργους, τους απλήρωτους, τους απολυμένους στο δρόμο της διεκδίκησης. Στις 6 Νοέμβρη κανείς στη δουλειά, η στο σπίτι. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ. Μαζί με τις οικογένειες μας  και τα παιδιά μας. Ολοι την 6 του Νοέμβρη στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Πανεπιστήμιου»

 

Η ΟΕΒΕΜ

Το δικό της κάλεσμα στους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες του νομού μας να συμμετέχουν ενεργά στην πανελλαδική κινητοποίηση που προγραμματίζει η ΓΣΕΒΕΕ με την ΓΣΕΕ «για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στα μέτρα που πτώχευσαν τους μικρομεσαίους», απευθύνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας.

Η πρόσκληση αφορά στην απεργιακή συγκέντρωση αύριο Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στην πλατεία Ελευθέριας.

Σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία αναφέρει: «Συνάδελφοι συμμετέχουμε και διεκδικούμε ελπίδα στο αύριο. Η χώρα μας και οι μικρομεσαίοι δεν αντέχουν άλλα μέτρα, άλλους φόρους και χαράτσια.

Συμμετέχουμε και διεκδικούμε μια καλύτερη μέρα για την χώρα και τις επιχειρήσεις μας.

Συμμετέχουμε και λέμε όχι στην πολιτική του αφανισμού της μικρής επιχειρηματικότητας.

Διεκδικούμε άμεσα:

* Λύση στο ασφαλιστικό του ΟΑΕΕ,  ρεαλιστική ρύθμιση των οφειλών με μηνιαία δόση που να μην ξεπερνά το 5% επί των εισφορών και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους συναδέλφους που αδυνατούν να είναι ενήμεροι.

* Ρύθμιση των δανείων στις τράπεζες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μείωση των τοκογλυφικών επιτοκίων (από 10% και 12% σε ανώτερο επιτόκιο 6%) και αναδιάταξη του «Τειρεσία».

* Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με φορο-ελαφρύνσεις στις μικρές επιχειρήσεις για την επιβίωση τους.

* Κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στους μικρό-οφειλέτες».

Το Σωματείο Επισιτιμού

Το Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό συμμετέχει μαζικά στην 24ωρη Απεργία που κήρυξε το Ε.Κ. Βόλου την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου  και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στην Πλ. Ελευθερίας.

«Αγωνιζόμαστε», αναφέρει σχετική πρόσκληση, «ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της υποτέλειας, της ύφεσης και της αντεργατικής λαίλαπας. Απαντάμε δυναμικά ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε πολιτικές που τροφοδοτούν την μισαλλοδοξία, ενθαρρύνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και αναπαράγουν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Καθολικό αίτημα του κόσμου της εργασίας, η άμεση αποδέσμευση της Χώρας από τους επαχθείς όρους του μνημονίου της Τρόϊκας και του ΔΝΤ και η ανατροπή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής.

Σ’ αυτή την ΑΠΕΡΓΙΑ, οι εργαζόμενοι στον Επισιτιστικό Κλάδο, πού υφίσταται τα τελευταία χρόνια με πρωτοφανή σκληρότητα τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, καλούνται να δώσουν μαζικό και βροντερό «παρών» στην Πλατεία Ελευθερίας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι  είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την ίδια την επιβίωσή τους».

 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Μαγνησίας καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος μαζικά και ενωτικά στην πανελλαδική 24ωρη πανεργατική απεργία της 6ης Νοέμβρη, «για να στείλουμε αποφασιστικό μήνυμα στην Κυβέρνηση και στην τρόικα πως δεν θα ανεχτούμε τη συνέχιση της βίαιης, αντεργατικής-ληστρικής πολιτικής των μνημονίων.

Να διαδοθεί πλατιά το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο πηγαίνουμε στην απεργία και έχει ως εξής:

– Αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

– Επίδομα ανεργίας για όλον το χρόνο ανεργίας.

– Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Αλλαγή των προϋποθέσεων για το εποχικό επίδομα, με όρους πιο ευνοϊκούς για την καταβολή του σε περισσότερους οικοδόμους.

– Έκτακτο επίδομα για τους άνεργους οικοδόμους.

– Πάγωμα πλειστηριασμών.

– Κατάργηση της αύξησης του ορίου ηλικίας κατά 2 χρόνια στους οικοδόμους.

– Μείωση του ορίου ηλικίας κατά 2 χρόνια στους οικοδόμους.

– Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια.

– Κανένας άνεργος οικοδόμος να μη μείνει χωρίς σύνταξη.

– Ο χρόνος ανεργίας στο σύνολο του να υπολογίζεται για θεμελίωση σύνταξης».

 

Απεργιακή

συγκέντρωση

και πορεία

στην Εφορία

 Ανεξάρτητη εργατική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. και πορεία διαμαρτυρίας στην Εφορία Βόλου, προγραμματίζει η «Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών Μαγνησίας».

«Το σύνθημά μας είναι σύνθημα μάχης: Μια πορεία, χωρίς γραφειοκρατία. Ούτε ξεχωριστές πλατείες, ούτε ξεχωριστές πορείες, ένα κοινό σχέδιο πάλης όλων των ταξικών δυνάμεων. Όμως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ενότητα στη δράση χωρίς σχέδιο, σε πορείες κηδείες, ούτε θα υποταχτούμε στους σχεδιασμούς των γραφειοκρατών, τις πιέσεις όσων προσδοκούν συνεργασίες μαζί τους και όσων ανυπόστατα μας καταγγέλλουν ανεξαρτήτως εποχής ακόμα και την ώρα της κοινής δράσης. Καμιά αναμονή, για να προετοιμάσουμε την γενική πολιτική απεργία διαρκείας, να βάλουμε σαν καθήκον της εποχής μας την άμεση προοπτική της εργατικής εξουσία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το