Photo Gallery, Τοπικά

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα ο Βόλος

Τρεις συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα στις 10 το πρωί στο κέντρο της πόλης


Κλειστά σήμερα τα μαγαζιά με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου

Τρεις συγκεντρώσεις, ισάριθμες πορείες κι ένα ζητούμενο, η πλατιά συμμετοχή στη σημερινή πανεργατική απεργία, προδιαγράφουν το σκηνικό των κινητοποιήσεων στο Βόλο που αναμένεται να «νεκρώσει».

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας «παγώνουν» σήμερα, καθώς τα συνδικάτα εργαζομένων πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στις περικοπές μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ανεργία και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Η πλειοψηφία των δυνάμεων του ΕΚΒ, η ΑΔΕΔΥ (Τμήμα Μαγνησίας) και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου καλούν τους απεργούς σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ την ίδια ώρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα συγκεντρώνονται στην πλατεία Πανεπιστημίου για τη δική τους εκδήλωση.

Μια τρίτη συγκέντρωση οργανώνεται την ίδια ώρα από εργατικά σχήματα και συνδικαλιστές στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ χθες το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που καλεί τον κόσμο στη συγκέντρωση του ΕΚΒ, ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε οι πορείες από το ΕΚΒ και την πλατεία Ελευθερίας, να ενωθούν καθ’ οδόν και να έχουν κοινή κατάληξη.

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα ο Βόλος, όπως και άλλες μεγάλες πόλεις στις οποίες προγραμματίζονται μεγάλες κινητοποιήσεις από εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, τραπεζοϋπαλλήλους, εφοριακούς, τελωνειακούς, νοσοκομειακούς γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων, γιατρούς του ΙΚΑ, εμπόρους, δικηγόρους, μηχανικούς, δημοσιογράφους, εμποροϋπαλλήλους, επαγγελματίες, βιοτέχνες κ.ά.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα από τις 11 έως τη μία και τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης στο ΕΚΒ, καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή για να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η περιοχή αυτή δεν αντέχει άλλη φτώχεια, άλλη ανεργία, άλλη ακρίβεια και ληστρικές φοροεπιδρομές. «Εργαζόμενοι και εμπορικός κόσμος θα καταγγείλουν τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μετατρέπουν τους εργαζόμενους, σε είλωτες και σε πολίτες β’ κατηγορίας, και οδηγούν τα μαγαζιά στα λουκέτα και θα αξιώσουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και μέτρα υγιούς λειτουργίας της αγοράς, με πάταξη της ασυδοσίας και αισχροκέρδειας και δίκαιη φορολογική πολιτική, που δεν θα εξοντώνει τους μικρομεσαίους, αφήνοντας τους μεγαλοκαρχαρίες στο απυρόβλητο».

«Νεκρώνουν» οι μεταφορές

λόγω της απεργίας

Δεν θα εκτελεστούν σήμερα Τετάρτη τα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ και στη γραμμή Λάρισας – Βόλου – Λάρισας λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, όπως ανακοινώθηκε σχετικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επίσης, από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Ν. Ιωνίας «Αγ. Χριστόφορος» ανακοινώθηκε ότι τα μέλη του θα πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη λόγω της απεργιακής κινητοποίησης.

O Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Αστικών Λεωφορείων Βόλου ανακοινώνει ότι την 23/2/2011 θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από 11.00 έως 13.00, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Βόλου και ο Εμπορικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Τέλος, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως Νομού Μαγνησίας οι μεταφορείς συμμετέχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Η Δ.Ε. του Επιμελητηρίου, συνέπεια της ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός και οικονομικός κλάδος της χώρας, τίθεται σύμφωνη και αλληλέγγυα με τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων του επιχειρηματικού κόσμου για τη συμμετοχή όλων στο κλείσιμο των επιχειρήσεων την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 και καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με όλο τον εμπορικό κόσμο και ζητάμε: Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες, καταπολέμηση του παραεμπορίου, υπαγωγή των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγγυήσεις των δανείων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο τεχνικός κόσμος

συμμετέχει στην απεργία

Σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος της χώρας συμμετέχει στην αυριανή πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατί: η ανεργία πλήττει όλους και συνιστά το κυρίαρχο πρόβλημα για τις οικογένειές τους, οι νέοι μηχανικοί αναγκάζονται να ξενιτευτούν, αναζητώντας διέξοδο στα επαγγελματικά αδιέξοδα που επιβάλλει η «τρόικα» και η κυβέρνηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί βλέπουν να ισοπεδώνονται οι αμοιβές και η επαγγελματική εξέλιξή τους, η οικοδομή και τα δημόσια έργα βρίσκονται στο ναδίρ, αποκλείοντας οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης στη χώρα, νέοι και παλιοί μηχανικοί ξαγρυπνούν στις ουρές των Πολεοδομικών Γραφείων σε αναζήτηση του μεροκάματου.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι διπλωματούχοι μηχανικοί και το ΤΕΕ, αντιδρούν και διαδηλώνουν. Το ΤΕΕ τμ. Μαγνησίας καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς, εργολήπτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μηχανικούς δημόσιους υπαλλήλους σε συγκέντρωση στις 10:00 μπροστά από το ΕΚΒ συμμετέχοντας στην πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Το Συνδικάτο Ηλεκτροτεχνιτών

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αποφασίστηκε η συμμετοχή του σωματείου στην απεργία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση και επισημαίνονται τα εξής: Απεργούμε και διεκδικούμε: Την απόκρουση κάθε πρότασης και προσπάθειας περικοπής και ανατροπής των επικουρικών συντάξεων και της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Τον απόλυτο σεβασμό και ισχύ όλων των ΣΣΕ σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στις επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου. Την ακύρωση των διαθεσιμοτήτων, της εκ περιτροπής εργασίας και της κάθε είδους και μορφής ελαστικής απασχόλησης, καθώς και της προστασίας της εργασίας. Τη θέσπιση του θεσμού του Εργατοδικείου για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση και ικανοποίηση των απαιτήσεων και διεκδικήσεων των εργαζομένων. Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μηνιαίου μισθού με βάση της ΣΣΕ που αμείβεται κάθε εργαζόμενος. Τη διασφάλιση του Δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με την παροχή φθηνών και ποιοτικών υπηρεσιών και αγαθών προς το κοινωνικό σύνολο.

Οι δημοσιογράφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΘΕΣτΕΕ) καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου. Η απεργιακή κινητοποίηση θα αρχίσει στις 6 π.μ. της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 6 π.μ. της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου. «Οι δημοσιογράφοι», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «αντιδρούμε δυναμικά στην επιχειρούμενη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στις απολύσεις και στην μη εφαρμογή των ΣΣΕ.

Μαζί με τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα ζητούμε να υπογραφούν άμεσα ΣΣΕ, να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο που αποσκοπεί στην αποδόμησή τους και να προστατευτούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Επιμένουμε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στην εγκατάλειψη κάθε μεθόδευσης για απολύσεις, για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και κάθε άλλη μορφή ελαστικής απασχόλησης. Τέλος, ζητούμε να ρυθμιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε διαδικτυακά Μέσα».

Στην πλ. Πανεπιστημίου

η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ Μαγνησίας και όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «έχει μεγάλη πολιτική σημασία να γίνει η σημερινή απεργία μια νέα αφετηρία αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί το λαό, ξεπουλάει το πλούτο και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και εξασφαλίζει μεγαλύτερη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους. Έχει μεγάλη σημασία η εργατική – λαϊκή πάλη να δυσκολέψει σήμερα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, να της βάλει εμπόδια, να κερδίζουν οι εργαζόμενοι χρόνο, να συγκεντρώνουν περισσότερες δυνάμεις, για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική στην πορεία».

Ενωτική πρωτοβουλία

από το Δίκτυο Συνδικαλιστών

Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Πρωτοβουλία ώστε οι δύο πορείες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα μετά τις συγκεντρώσεις στο ΕΚΒ και την πλ. Ελευθερίας, να συγκλίνουν και να έχουν κοινή κατάληξη, ανέλαβε το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σε συνέντευξη Τύπου χθες με τη συμμετοχή του γραμματέα Μαγνησίας του ΣΥΝ κ. Μιχ. Καστρινάκη, συνδικαλιστές με επικεφαλής τον κ. Γιάν. Μπάλα, επισήμαναν πως δεν ήταν σωστή η επιλογή του χώρου για συγκέντρωση έξω από το ΕΚΒ, αλλά καλούν τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν εκεί. «Η πλατεία Ελευθερίας είναι σημείο αναφοράς. Εκεί έπρεπε να γίνει η συγκέντρωση του ΕΚΒ» τόνισε ο κ. Μπάλας και δήλωσε πως μέχρι τελευταία στιγμή θα υποστηριχτεί η πρωτοβουλία για σύγκλιση της πορείας που θα πραγματοποιήσουν οι συγκεντρωθέντες έξω από το ΕΚΒ με εκείνης που θα ξεκινήσει από την πλ. Ελευθερίας.

Σε κάλεσμα του Δικτύου, επισημαίνεται πως «ο πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα, ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων, δεν έχει τελειωμό. Μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να την ανατρέψουμε αυτή την οδυνηρή κατάσταση που με ιδιαίτερη ένταση επιβάλλεται μέσω του μνημονίου στη χώρα μας. Μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε με τους αγώνες μας, ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο που να μπορεί να προωθήσει τους στόχους της ακύρωσης του μνημονίου και των εφαρμοζόμενων αντεργατικών κυβερνητικών πολιτικών, καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη προοδευτική σοσιαλιστική πορεία της χώρας μας προς όφελος των εργαζομένων».

Αυτόνομη συγκέντρωση

συνδικαλιστικών σχημάτων

στην πλ. Ελευθερίας

Ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 π.μ. εργατικά σχήματα και συνδικαλιστές. Εκπρόσωποι της Εργατικής Αυτονομίας στο Σωματείο Εργαζομένων στην ΙΜΑΣ Α.Ε., της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών και συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από το χώρο του Μετάλλου, των μισθωτών τεχνικών και της εκπαίδευσης τονίζουν: «Οι δύο γενικές απεργίες της 5/5 και της 15/12 έδειξαν ότι υπάρχει η διάθεση ο κόσμος της εργασίας να δώσει μια νικηφόρα μάχη ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου. Μια τέτοια μάχη δεν μπορεί και δε θέλει να τη δώσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που το μόνο που ξέρουν καλά να κάνουν είναι οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και την κυβέρνηση, διαχειριζόμενη τους όρους χειροτέρευσης της ζωής μας. Δεν μπορεί να τη δώσει η ηγεσία του ΕΚΒ που συνεχίζοντας το δρόμο της απαξίωσης του εργατικού αγώνα, προχωρεί σε μία ξεκάθαρη κίνηση σαμποταρίσματος της απεργιακής κινητοποίησης της 23 Φλεβάρη, μεταφέροντας την απεργιακή συγκέντρωση από την πλατεία Ελευθερίας στο στενάκι όπου στεγάζεται ο γραφειοκρατικός συρφετός. Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα και την κλιμάκωση της επίθεσης, πρέπει να απαντήσουμε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Με απεργιακό κίνημα διάρκειας και ταξικής αλληλεγγύης. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το