Πολιτική

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού προβλέπει το σχέδιο

ΑΘΗΝΑ, 27. Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο φέρνει η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» στο κράτος, για την ανακατανομή των θέσεων εργασίας και το πλεονάζον προσωπικό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα τέλη Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου έως το καλοκαίρι.

Με εγκύκλιο που θα αποστείλει σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα πρέπει, μέσω των προϊσταμένων τους, να αποστείλουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στο υπουργείο πλήρη στοιχεία για:

– Το προσωπικό που διαθέτουν

– Τις ειδικότητες των εργαζομένων που απασχολούν

– Τον αριθμό όσων είναι αποσπασμένοι ή σε μετάταξη και

– Το πλεονάζον προσωπικό ή τα κενά που έχουν σε υπαλλήλους.

– Την τελική ευθύνη συλλογής των πραγματικών στοιχείων θα έχουν οι γενικοί γραμματείς όλων των υπουργείων.

Το σχέδιο προβλέπει σαρωτικές μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού -εθελοντικές αλλά και υποχρεωτικές στη συνέχεια- από ανενεργές υπηρεσίες σε φορείς που έχουν κενά, όπως οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο «Καλλικράτης» στο κράτος θα εφαρμόσει την κινητικότητα υπαλλήλων από φορέα σε φορέα, με στόχο να αυξηθεί η παραγωγικότητα του Δημοσίου σε κρίσιμες για τους πολίτες υπηρεσίες.

Όσοι μεταταχθούν, θ’ αλλάζουν ακόμη και ειδικότητες με ταχύρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης, όπως θα ισχύσει για τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταφέρονται σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Έτσι, ένας διοικητικός υπάλληλος που θα μετακινηθεί σε μια εφορία, θα παρακολουθήσει φορολογικά σεμινάρια και θα αναλάβει θέση σε ταμείο.

Εκτός όλων αυτών, το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σύντομα στην κατανομή των προσλήψεων που θα γίνουν το 2011 στο Δημόσιο, με προτεραιότητα στην υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση και με βάση τον κανόνα της τρόικας που προβλέπει μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ προς πέντε συνταξιοδοτήσεις.

Κρίσιμο τεστ για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα αποτελέσει το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα του 2011. Με αυτό θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν στον βασικό μισθό όλα τα γενικά και ειδικά επιδόματα, με εξαίρεση το οικογενειακό, το ανθυγιεινό και το επίδομα θέσης.

Οι υπάλληλοι θα αμείβονται πλέον με βάση τα τυπικά τους προσόντα και την προϋπηρεσία, ανεξαρτήτως σε ποιο υπουργείο υπηρετούν και η εξομοίωση αυτή αναμένεται να γίνει σε βάθος τριετίας, γεγονός που θα σημάνει σταδιακή μείωση αποδοχών για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους.

Σημαντικό ρόλο με το νέο μισθολόγιο θα αποτελέσει η σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα της υπηρεσίας ή του υπαλλήλου, καθώς θα καθιερωθούν μετρήσιμοι δείκτες απόδοσης.

Τέλος, σχεδιάζεται να εφαρμοστούν και ειδικά μισθολόγια ανά κατηγορία υπαλλήλου. Δηλαδή, μισθολόγιο διοικητικών, τεχνικών, επιστημόνων κ.ά.

Απειλείται με κατάρρευση

το Ταμείο

Με κατάρρευση απειλείται το ταμείο του Δημοσίου, λόγω της μαζικής εξόδου των εργαζομένων στη σύνταξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έφτασαν συνολικά μέσα στο 2010 τις 37.000, από 16.000 που ήταν στο τέλος του 2009.

Την… πρωτιά στις αποχωρήσεις από το Δημόσιο έχουν οι εκπαιδευτικοί με 11.000 αιτήσεις και οι εργαζόμενοι στην υγεία με 6.000 αποχωρήσεις.

Η οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ταμείο πρόνοιας του δημοσίου αποτυπώνεται στην οικονομική του κατάσταση. Για να πληρωθούν 37.000 εφάπαξ χρειάζονται 1.628 δισ. ευρώ. Όμως το ταμείο δεν έχει ούτε 1 ευρώ αποθεματικά κι φέτος εκτιμά ότι θα εισπράξει συνολικά μόνο 300 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων.

Η διοίκηση του ταμείου εκτιμά ότι όσοι έκαναν φέτος την αίτηση τους θα εισπράξουν το εφάπαξ πιθανότατα το 2ο τρίμηνο του 2013, καθώς θεωρεί ότι με την ποσόστωση «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο  η οικονομική του δυνατότητα λόγω μείωσης εσόδων από εισφορές.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιο που εξέδωσε, καλεί τους διευθυντές να ενημερώσουν κατεπειγόντως όλους τους υπαλλήλους που πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω ορίου ηλικίας ότι έχει καταργηθεί η διάταξη που τους υποχρέωνε να συνταξιοδοτηθούν αν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είναι 60 ετών.

Έτσι, αν δεν υπέβαλαν αίτηση παραμονής ή η αίτησή τους είναι εκπρόθεσμη ή έφυγαν από 1ης Ιουνίου 2010 χωρίς να θέλουν και το μετάνιωσαν, στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί πράξη συνταξιοδότησής τους, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επαναφοράς μέχρι στις 31 του μηνός.

Οι υπάλληλοι, λοιπόν, μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία έως και τρία επιπλέον έτη και πάντως όχι πέραν του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Ίσως έτσι να συγκρατηθεί κάπως ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης, γιατί με τις αθρόες αποχωρήσεις και με τη σανίδα σωτηρίας που προσφέρθηκε σε πάνω από 60.000 μητέρες ανηλίκων, του χρόνου πιο εύκολο είναι να πέσουν παρά να ανέβουν οι μέσοι όροι συνταξιοδότησης, όπως επιτάσσει το μνημόνιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το