Photo Gallery, Πολιτική

Πρόγραμμα “Αριάδνη” για το… μίτο απατεώνων

Άφαντοι παραμένουν 92.000 συνταξιούχοι

Άφαντοι παραμένουν 92.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν προσήλθαν στην απογραφή του ΙΚΑ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ η διοίκηση του ταμείου προχωρά στην αναστολή καταβολής των συντάξεων.

Συγκεκριμένα άφαντοι παραμένουν:

-52.189 δικαιούχοι κύριων συντάξεων του ΙΚΑ

-33.960 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΜ

-4.753 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠ- ΟΤΕ

-222 δικαιούχοι κύριων συντάξεων του ΤΑΠΙΛΤ.

Οι συνταξιούχοι που δεν απογράφησαν δεν θα λάβουν τις συντάξεις τους ωστόσο μετά τις 22 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΤΑΠΙΛΤ και μετά τις 26 για τους συνταξιούχους του ΤΑΠ ΟΤΕ θα μπορούν να προσέλθουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ να λάβουν ειδική εντολή πληρωμής και να εισπράξουν τις συντάξεις τους από τα ταμεία των υποκαταστημάτων.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν έσπευσαν να απογραφούν φέτος καθώς είχαν εμφανιστεί στην περσινή απογραφή, εκτιμά η διοίκηση του ταμείου. Ωστόσο παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν πως πιο κρίσιμος είναι ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΤΑΠ- ΟΤΕ που δεν εμφανίστηκαν καθώς ο μέσος όρος των συντάξεων φτάνει τα 1.700 ευρώ, ενώ δεν καταγράφηκαν ανάλογα νούμερα σε άλλα συγχωνευθέντα ταμεία.

Εάν επαληθεύονταν τα στοιχεία της απογραφής η εξοικονόμηση από τις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ θα έφτανε τα 417,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τις επικουρικές του ΕΤΕΑΜ 119 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τις συντάξεις του ΤΑΠ ΟΤΕ 101 εκατ. και από τις συντάξεις του ΤΑΠΙΛΤ 3,4 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές απώλειες φτάνουν τα 640 εκατ. ευρώ το χρόνο και αντιστοιχούν στο 1/6 του συνολικού πακέτου του υπουργείου Εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης σήμερα από το βήμα της Βουλής «με την τελευταία απογραφή του ΙΚΑ η οποία ολοκληρώθηκε και θα είναι πάνω από 20.000 τουλάχιστον, οι αναπόγραφοι, που μιλάμε για 200 εκατ., που αν τα προσθέσει κάποιος στο υπόλοιπο σύνολο των εργαλείων που κάναμε των ελεγκτικών επαληθεύσεων για το ασφαλιστικό σύστημα θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ετησίως, μιλάμε για τεράστια μεγέθη. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Και θα το αντιμετωπίσουμε».

Υποχρεωτική η συμβολαιογραφική πράξη

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας με στόχο να παταχθεί η παραβατικότητα, κυρίως όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας αλλά και στις συντάξεις που λαμβάνουν άγαμες θυγατέρες θέτει σε εφαρμογή από 1/1 του 2013 το πρόγραμμα Αριάδνη, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι πριν από την τέλεση μίας κηδείας, ενός γάμου ή πριν την κατάθεση διαζευκτηρίου να εξασφαλίζουν μία συμβολαιογραφική πράξη.

Ο συμβολαιογράφος θα διαβιβάζει την πράξη στην ΓΓΠΣ και στη συνέχεια θα ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οικονομικές υπηρεσίες για οποιαδήποτε μεταβολή. Ο συμβολαιογράφος θα αμείβεται από τον ασφαλισμένο και το κόστος της πράξης δεν θα ξεπερνά τα 20 – 25 ευρώ. Τα έξοδα θα βαραίνουν τους ασφαλισμένους και θα επιστρέφονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, το κόστος του προγράμματος Αριάδνη θα είναι το 1% των απωλειών από τις συντάξεις «μαϊμού».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το