Photo Gallery, Τοπικά

«Καίει» το πετρέλαιο θέρμανσης

Από 1,40 μέχρι 1,45 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια της Μαγνησίας από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινάει και τυπικά η διάθεση του καυσίμου για τον ερχόμενο χειμώνα

 

Από 1,40 μέχρι 1,45 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια της Μαγνησίας από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινάει και τυπικά η διάθεση του καυσίμου για τον ερχόμενο χειμώνα. Ωστόσο υφίσταται ζήτημα πόσοι πρατηριούχοι θα διαθέσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η πολύ υψηλή τιμή του διώχνει βενζινοπώλες από το να το προμηθευτούν.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαινόταν από 0,92-0,97 ευρώ το λίτρο, δηλαδή φέτος το ποσοστό αύξησης πλησιάζει το 50%. Αιτία της αύξησης της τιμής η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο 80% του πετρελαίου κίνησης… Σημειώνεται ότι χθες η τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαινόταν στο 1,52 ευρώ το λίτρο στο Βόλο. Υπολογίζεται ότι μια μέση ελληνική οικογένεια, ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού που διαθέτει, θα πρέπει φέτος το χειμώνα να ξοδέψει περισσότερα 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ για θέρμανση. Ο ΕΦΚ από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο θα αυξηθεί στα 330 ευρώ, δηλαδή με βάση τις σημερινές τιμές διυλιστηρίου, ο καταναλωτής θα πληρώνει για κάθε λίτρο 33,2 λεπτά επιπλέον (ειδικός φόρος συν ΦΠΑ).

Σε τελικές τιμές, μαζί δηλαδή με ένα εύλογο περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες και τα πρατήρια, αυτό συνεπάγεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου προς 1,40-1,45 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι, η διάθεσή του είχε ξεκινήσει προς 92 λεπτά το λίτρο, για να διαμορφωθεί γρήγορα στο ένα ευρώ περίπου.

Τι σημαίνει αυτό για μια μέση οικογένεια; Αν θέλει 3.000 λίτρα το πεντάμηνο Νοεμβρίου-Μαρτίου και πέρυσι είχε ξοδέψει λίγο κάτω από 3.000 ευρώ, φέτος θα χρειαστεί να ξοδέψει 4.500 ευρώ…

«Πολλοί συνάδελφοι δεν θα κάνουν διανομές φέτος, διότι η ζήτηση θα μειωθεί δραματικά λόγω της τιμής. Όταν για να πάρεις 15 τόνους, θα θέλεις 15.000 ευρώ, ποιος να αγοράσει πετρέλαιο», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Αγγ. Τσαβές.

Ενδεικτικό της απροθυμίας βενζινοπωλών να ασχοληθούν φέτος με τη διανομή πετρελαίου, είναι και πολλοί εκμισθώνουν τα βυτιοφόρα οχήματά τους σε άλλους που θα κάνουν διανομές.

Προσοχή στην παραλαβή

Από την ΕΝΚΑ Βόλου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «οι τιμές φέτος έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

-Η τιμή του πετρελαίου διαφοροποιείται έστω και οριακά από πρατήριο σε πρατήριο, και είναι χαμηλότερη για μεγαλύτερες ποσότητες. Η έρευνα στην αγορά είναι απαραίτητη.

-Το χρώμα του πετρελαίου πρέπει να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Εμπιστευόμαστε και επιλέγουμε προμηθευτές που γνωρίζουμε.

-Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας. Υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζοντας το εσωτερικό μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το εσωτερικό πλάτος της (π.χ. 1,00 μέτρο) επί 10 λίτρα δηλαδή: 2 x 1 x 10 = 20 λίτρα. Αντίστοιχα σε κάθε εκατοστό ύψους δεξαμενής εσωτ. διαστάσεων 1,00Χ1,00 αντιστοιχούν 10 λίτρα. Για δεξαμενή εσωτ. διαστάσεων 1,00Χ1,00 αντιστοιχούν 10 λίτρα/εκατοστό.

-Για την παραλαβή εξουσιοδοτούμε άτομα, τα οποία να γνωρίζουν τη διαδικασία. Μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει από πριν η δεξαμενή μας και το ύψος μετά την παράδοση, αφού κατασταλάξει ο αφρός ( 5-6 λεπτά). Η μέτρηση γίνεται βάζοντας κάθετα στη δεξαμενή μια βέργα και μετρώντας το ύψος, μέχρι το σημείο που είναι βρεγμένη. Την ποσότητα που παραλάβαμε την βρίσκουμε αν πολλαπλασιάσουμε τη διαφορά των υψών πριν και μετά τη παραλαβή σε εκατοστά, με τα λίτρα ανά εκατοστό της δεξαμενής μας π.χ. (95εκ.-15εκ.) Χ 10λίτρα.

-Πληρώνουμε εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Προσέχουμε να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε άλλη περίπτωση σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη». Έτσι διατηρούμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας.

-Η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης είναι υποχρεωτική (Ν. 54678/1986) για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά, πέρα απ’ αυτό, ένα καλά συντηρημένο και ρυθμισμένο σύστημα θέρμανσης εγγυάται ασφαλή λειτουργία και εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος καυσίμου, μικρότερη εκπομπή ρύπων, μεγαλύτερη απόδοση. Ο κατάλληλος χρόνος για συντήρηση είναι ο Απρίλιος-Μάιος και αυτή γίνεται από ειδικευμένους τεχνικούς, από τους οποίους ζητάμε τη συμπλήρωση του ειδικού φύλλου ελέγχου, ώστε να έχουν την ευθύνη καλής λειτουργίας. Δεν αφήνουμε τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το