Πολιτική

Τη λίστα Λαγκάρντ από Γαλλία ζητούν οι εισαγγελείς

Με έγγραφό του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης του ζητά να αναζητήσει εκ νέου τη λίστα Λαγκάρντ και να του την αποστείλει τόσο στο υπουργείο ή αν κρίνει σκόπιμο να απευθυνθεί και στη γαλλική κυβέρνηση. Με την κίνησή του αυτή ο κ. Πεπόνης φαίνεται να αμφισβητεί την εγκυρότητα της λίστας την οποία παρέλαβε ο κ. Πακωνσταντίνου από τη Λαγκάρντ, παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο ο οποίος με τη σειρά του την έστειλε στο Μαξίμου και στην συνέχεια κατέληξε στο ΣΔΟΕ.

Ο κ. Πεπόνης, αναφέρει στο σχετικό έγγραφό ότι κρίνει επιβεβλημένο να αναζητηθεί ξανά τo CD με τα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Το έγγραφο Πεπόνη αναφέρει τα εξής:

«Επειδή κρίνεται αναγκαίο,  επί τη βάση των υφιστάμενων δεδομένων να βεβαιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο του παραδοθέντος από το Γαλλικό Υπουργείο Οικoνομικών CD για λόγους πρακτικούς, αλλά και αποφυγής των όσων αρνητικών θα σηματοδοτούσε για την περίπτωση, η κίνηση της διαδικασίας παροχής δικαστικής συνδρομής, κρίνομε σκόπιμον να προβεί η Υπηρεσία σας στην επαναζήτηση του συγκεκριμένου CD και παρακαλούμεν  επί του τελευταίου τούτου, να έχομε σχετική θετική ή αρνητική ενημέρωση», επισημαίνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε έγγραφό τους με αποδέκτη τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Επιπλέον ζητεί, όπως προκύπτει επί λέξει από το ίδιο έγγραφο:

«Να μας διαβιβάσετε το παραδοθέν από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών CD , το έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών το οποίο συνόδευε το CD κατά την παράδοσή του και τον αριθμό πρωτοκόλλου του Υπουργείου Οικονομικών που έλαβε ως εισερχόμενο πλέον έγγραφο το ως άνω CD και το συνοδευτικό αυτού έγγραφο».

Εξάλλου πολυήμερες επαφές με την ΕΛΑΣ είχε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης προκειμένου να βρεθεί η «άκρη του νήματος» με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ.  Πεπόνης σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ζήτησε από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να του πουν αν μπορούν να διαπιστώσουν αν το CD που έχει στην κατοχή του είναι γνήσιο και δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις ή παραποίηση των «στοιχείων» που περιλαμβάνει.

Ο κ. Πεπόνης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επικοινώνησε με αξιωματούχους της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων προκειμένου να πληροφορηθεί «αν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του ηλεκτρονικού αρχείου με την λίστα των καταθετών στην τράπεζα HSBC».

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ διαβεβαίωσαν τον οικονομικό εισαγγελέα ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια μπορούν να αποφανθούν αν υπάρχει παρέμβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο». Διευκρίνισαν όμως ότι για να γίνει αυτή η αντιπαραβολή και η αναζήτηση των ηλεκτρονικών ιχνών πρέπει να έχουν στην διάθεση τους το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο που δόθηκε στις ελληνικές αρχές. Του κατέστησαν ακόμη σαφές ότι «τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια δεν μπορούν  να αναπαράγουν τα ονόματα ή άλλα στοιχεία που ίσως έχουν σβηστεί από την λίστα».

Οι απαντήσεις που πήρε ο κ. Πεπόνης από τα στελέχη της ΕΛΑΣ εκτιμάται ότι τον οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσει εκ νέου τη λίστα Λαγκάρντ από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να υπάρχει η  δυνατότητα πλήρους κι άμεσης διερεύνησης της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ  διευκρινίσεις για τους χειρισμούς του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ, θα δώσει αύριο(σήμερα), στις 1.30 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το είχε ζητήσει και ο ίδιος με επιστολή του, στην οποία ανέφερε: «Επειδή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ήδη επιληφθεί – και ορθώς – του ζητήματος που έχει προκύψει με το ηλεκτρονικό υλικό που είχε δοθεί ατύπως  την άνοιξη του 2010 από τη Γαλλία στην Ελλάδα για καταθέσεις Ελλήνων σε μια ελβετική τράπεζα, θεωρώ ότι είναι  χρήσιμη για το έργο της Επιτροπής  η ενημέρωση της απευθείας από εμένα ως πρώην υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για όσα γνωρίζω από την περίοδο της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα».

Υπέρ της πρόσκλησής του, άλλωστε, είχαν ταχθεί και τα μέλη της Επιτροπής, όπως και των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη και του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Από αυτούς αύριο (σήμερα) θα καταθέσει στις 4.00 το απόγευμα ο κ. Σαχινίδης, ενώ ο κ. Στουρνάρας προγραμματίζεται να προσέλθει την προσεχή Παρασκευή ή την Δευτέρα, όπως έλεγαν παράγοντες της Επιτροπής Θεσμών, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι άγνωστο πότε θα προσέλθει να ενημερώσει την Βουλή, καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό.

Απάντηση Στουρνάρα σε ΣΥΡΙΖΑ

Η λίστα με τα 54.246 φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά τα έτη 2009-2012 εξήγαγαν συνολικά πάνω από 22 δισ. ευρώ και το καθένα από αυτά πάνω από 100.000 ευρώ, βρίσκεται υπό διερεύνηση διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε έγγραφο-απάντησή του σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός εξέφρασε δε, την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αποστείλει αμέσως στη Βουλή στοιχεία που μπορεί να συμβάλλουν στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, αν διαπιστωθεί ότι υπήρξαν πρόσωπα που ενήργησαν παράνομα.

«Το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Εφόσον στο μέλλον, κατά την πρόοδο των φορολογικών ελέγχων, διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πρόσωπα που ενήργησαν κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και εφόσον η δημοσιοποίησή τους, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εξυπηρετεί τη διαφάνεια της δημόσιας πολιτικής ζωής, το υπουργείο Οικονομικών, με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές προτίθεται να καταθέσει αμελλητί τα στοιχεία στη Βουλή» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών προς απάντηση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Αθανάσιος Πετράκος.

Στο έγγραφό του ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τους βουλευτές ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διαβίβασε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στοιχεία για 54.246 φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά τα έτη 2009-2012 εξήγαγαν συνολικά πάνω από 22.209.295.375 ευρώ και το καθένα από αυτά πάνω από 100.000 ευρώ.

«Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε προς το ΣΔΟΕ και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων ένα ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο περιλαμβάνονται πρόσωπα, τα οποία εξήγαγαν χρήματα στην αλλοδαπή με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων στα πρόσωπα αυτά, αναφορικά με το αν είχαν τη δυνατότητα, λαμβανομένων υπόψη των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, να εξάγουν στο εξωτερικό τα συγκεκριμένα χρήματα», αναφέρει επίσης ο κ. Στουρνάρας και ενημερώνει ταυτόχρονα ότι:

«τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία έχουν διαβιβαστεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών».

Οι δύο υπηρεσίες επεξεργάζονται, από κοινού, τα στοιχεία σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, αναφέρει ακόμη ο υπουργός, και τα σχετικά ευρήματα του ελέγχου θα διαβιβαστούν προς τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις, όπως είναι η απόδοση στο Δημόσιο φόρων και προσαυξήσεων, που αναλογούν στα μη δηλωθέντα ποσά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το