Photo Gallery, Τοπικά

Προκαλούν ζημιές για να μην πληρώνουν το νερό

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου αποφασισμένος να επιβάλει «τσουχτερά» πρόστιμα

 

Ξηλώνουν τους υδρομετρητές ή τους σπάνε προκειμένου να μην πληρώσουν το νερό που καταναλώνουν. Ο λόγος για 50 τουλάχιστον ιδιώτες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου, για τους οποίους οι αρμόδιοι της υπηρεσίας ύδρευσης – άρδευσης διαπίστωσαν πως σκοπίμως έχουν προχωρήσει στις προαναφερόμενες ενέργειες. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει όσα προβλέπει για αυτές τις περιπτώσεις ο Κανονισμός Ύδρευσης και να επιβάλει «τσουχτερά» πρόστιμα που αγγίζουν τα 1.000 ευρώ. «Θα είμαστε αμείλικτοι με τους συγκεκριμένους ιδιώτες, στους οποίους μάλιστα έχει διαπιστωθεί κατ’ επανάληψη υπερκατανάλωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος ύδρευσης- άρδευσης κ. Κων. Λεγαντής.

Έκπληκτοι έμειναν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ύδρευσης- άρδευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου όταν τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της καταμέτρησης που έκαναν στην κατανάλωση νερού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες, διαπίστωσαν πως σε 50 τουλάχιστον περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες είτε είχαν αφαιρέσει τα υδρόμετρα σκοπίμως είτε είχαν προκαλέσει σοβαρές φθορές σε αυτά (σπάσιμο).

Αρκετές, μάλιστα, από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις αφορούν πολυτελή σπίτια και βίλες, που διαθέτουν πισίνα, στα οποία κατ’ επανάληψη έχει διαπιστωθεί υπερκατανάλωση νερού.

Σύμφωνα με τον κ. Λεγαντή «τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια ανήκουν σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι δημότες του Δήμου Νοτίου Πηλίου και δεν διαμένουν μόνιμα στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να καταναλώνουν εκατοντάδες κυβικών μέτρων νερού και να μην πληρώνουν. Αυτό που διαπιστώσαμε δυστυχώς κατά την καταμέτρηση της κατανάλωσης, ήταν πως ορισμένοι ασυνείδητοι σκόπιμα είχαν βγάλει τα υδρόμετρα ή τα είχα σπάσει» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου, για τις περιπτώσεις σκόπιμης απομάκρυνσης του υδρομέτρου, το προβλεπόμενο πρόστιμο φτάνει τα 1.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις που το υδρόμετρο διαπιστώθηκε πως είναι σπασμένο, αυτές θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία και θα κρίνει αν η φθορά που έχει προκληθεί είναι σκόπιμη ή οφείλεται σε άλλους παράγοντες (παγετός).

«Τα άτομα που προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία συνείδηση. Ως Δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος σε αυτά τα φαινόμενα και θα είμαστε αμείλικτοι με τους συγκεκριμένους ιδιώτες επιβάλλοντάς τους το ανώτερο χρηματικό πρόστιμο» δήλωσε ο κ. Λεγαντής.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός Ύδρευσης

Για τις παράνομες υδρεύσεις- απαγορεύσεις στο Άρθρο 17, ο Κανονισμός Ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου, μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Η σύνδεση παροχής, στην οποία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί υδρομετρητής ή έχει

αφαιρεθεί αυτός, με ενωτικό σωλήνα, υδρόμετρο ή άλλο τρόπο από τον υδρολήπτη, χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, αποτελεί απόδειξη κλοπής νερού και τιμωρείται με την επιβολή προστίμου που καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΝΠ και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, καθοριζομένου του προστίμου αυτού, με το παρόν έως 1000€.

-Σε περίπτωση σκόπιμης παρέμβασης στο μετρητή με σκοπό τη μείωση της

καταγραφόμενης ποσότητας νερού, η ΔΕΥΑΝΠ διακόπτει την παροχή χωρίς άλλη

προειδοποίηση και χωρίς ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά που ενδεχόμενα προκληθεί. Για τη μειωμένη κατανάλωση η ΔΕΥΑΝΠ χρεώνει στον υδρολήπτη την ποσότητα νερού που καταναλώθηκε το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, προσαυξημένο με ποσοστό 50% και διατηρεί το δικαίωμα να καταφύγει στην Ποινική Δικαιοσύνη και να ζητήσει κάθε αστική αποζημίωση.

-Απαγορεύεται η χορήγηση νερού σε άλλο ακίνητο πλην του υδρευόμενου, εκτός και αν τούτο κατ’ εξαίρεση έχει επιτραπεί για ειδικούς λόγους από τη ΔΕΥΑΝΠ.

-Απαγορεύεται στους κατοίκους της περιοχής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΝΠ να

προμηθεύονται από τρίτους και με τρόπο που δεν έχει τύχει της έγκρισης του αρμόδιου τμήματος Υγείας, νερό προς εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

-Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση του υδρολήπτη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΝΠ (υδρόμετρα, παροχές φρεάτια, αγωγούς κ.λπ.). Η επέμβαση τιμωρείται ποινικά, η δε δαπάνη για τυχόν βλάβη βαρύνει τον υδρολήπτη, στον οποίο χρεώνεται η αποκατάστασή της.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το