Photo Gallery, Τοπικά

Διαμαρτυρία των αποκλειστικών νοσοκόμων

Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των αποκλειστικών νοσοκόμων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης του «Αχιλλοπούλειου» ζητώντας τη λήψη μέτρων πραγματοποίησε χθες το προεδρείο της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών «Αλληλεγγύη» και οι περίπου 50 νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του Νοσοκομείου.

Όπως υποστηρίζουν, «στο Νοσοκομείο Βόλου εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές κάνοντας ακόμη και νοσηλεία δεκάδες αλλοδαπές, κυρίως βουλγαρικής καταγωγής, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά η δουλειά για τις νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες».

Οι αποκλειστικές έχουν βρεθεί σε μεγάλο αδιέξοδο κάνοντας ουσιαστικά το περισσότερο τέσσερα μεροκάματα το μήνα. Και, αν πρώτα είχαν να καταπολεμήσουν την οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη μείωση των περιστατικών που εξυπηρετούσαν, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις αλλοδαπές που δεν έχουν, όπως καταγγέλλουν, σχετικές άδειες.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών «Αλληλεγγύη» κ. Θανάσης Βασιλάκης που βρέθηκε χθες στο Βόλο, τόνισε πως «υπάρχει εισροή αλλοδαπών ως παράνομες αποκλειστικές στο Νοσοκομείο Βόλου, οι οποίες έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν νοσηλεία στους ασθενείς. Αυτή την κατάσταση την έχει καταγγείλει το τοπικό παράρτημα αποκλειστικών νοσοκόμων στο ΙΚΑ, στο ΣΔΟΕ, παντού, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ και η διοίκηση δεν παίρνει μέρος. Δυστυχώς το θέμα έχει αρχίσει και γιγαντώνεται. Πλέον έχουν φύγει οι Έλληνες και έμειναν μόνο οι αλλοδαποί στα Νοσοκομεία και εργάζονται».

Εξηγώντας τι σημαίνει αν είναι κάποια παράνομη αποκλειστική νοσοκόμα σημείωσε τα εξής: Πρώτον, δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια εργασίας από το ΙΚΑ που σημαίνει ότι δεν είναι υγειονομικά ελεγμένες, καθώς το ΙΚΑ για να χορηγήσει άδεια, θα πρέπει η αιτούσα να εξεταστεί από γιατρούς και αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Δεύτερον, δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως νοσηλεύτριες. Για να ενταχθεί κανείς στη λίστα ενός Νοσοκομείου, χρειάζεται πτυχίο νοσηλευτικής από βοηθό νοσηλευτή έως νοσηλευτή, ο οποίος αφού πάρει στη συνέχεια άδεια από το ΙΚΑ, εγγράφεται νόμιμα.

Μάλιστα οι αποκλειστικές νοσοκόμες έκαναν χθες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης ζητώντας τη λήψη μέτρων. Ο κ. Βασιλάκης είπε πως ακούσαμε κάποιες υποσχέσεις από το διοικητή, αλλά περιμένουμε να δούμε πράξεις.

Η πρόεδρος του παραρτήματος κ. Σοφία Λαθούρη είπε πως «ο πίνακας του Νοσοκομείου έχει γύρω στις 50 νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες, ενώ είναι ανεξέλεγκτος ο αριθμός των αλλοδαπών γυναικών, κυρίως βουλγαρικής καταγωγής, που μπαίνουν στο Νοσοκομείο για να εργαστούν ως αποκλειστικές. Έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουν εκείνες και εμείς να καθόμαστε. Οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες κάνουν μόλις 2-4 μεροκάματα το μήνα που σημαίνει ότι δεν μπορείς να ζήσεις με αυτή την κατάσταση. Υποτίθεται ότι τις αλλοδαπές τις καλούν οι συγγενείς των ασθενών. Αλλά εμείς δεν το ξέρουμε αυτό, αν γίνεται έτσι. Γιατί μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό, γύρω στις 50 αλλοδαπές».

Η ίδια πρόσθεσε πως «οι αλλοδαπές πληρώνονται γύρω στα 50 ευρώ τη βραδινή βάρδια, που είναι «μαύρα». Εμείς οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες λαμβάνουμε 78 ευρώ μικτά τη βάρδια και ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων αποδίδονται ως ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, κάτι που δεν συμβαίνει με τις αλλοδαπές, οπότε υπάρχει εισφοροδιαφυγή. Το φαινόμενο είναι έντονο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα γιγαντώθηκε».

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από τις αποκλειστικές νοσοκόμες, υπάρχουν αλλοδαπές που δραστηριοποιούνται στο Νοσοκομείο πηγαίνοντας από Κλινική σε Κλινική για να πάρουν δουλειές.

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως «παρόμοιο πρόβλημα παράνομης εργασίας παρουσιάστηκε και σε άλλα Νοσοκομεία, τα οποία έλαβαν μέτρα, όπως ο Ευαγγελισμός, που κινήθηκε στην άμεση απομάκρυνση των ατόμων που δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση με το ίδρυμα. Εμείς βάσει νόμου είμαστε μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα ενταγμένοι σε πίνακες με λίστες από το κάθε Νοσοκομείο και καλούμαστε με σειρά προτεραιότητας. Αντιθέτως οι παράνομες αλλοδαπές μπαίνουν στα Νοσοκομεία ανεξέλεγκτα και «ψωνίζουν» περιστατικά. Ειδικά στο Νοσοκομείο του Βόλου έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν νοσηλεία, όπως αλλαγή κατακλίσεων».

Η βραδινή βάρδια της αποκλειστικής που συνήθως προσλαμβάνεται, είναι από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5.40 το πρωί.

Οι φαρμακοποιοί

Μέχρι και σήμερα περιμένουν οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας για να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα υπόλοιπα οφειλόμενα του μήνα Απριλίου. Σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

Πάντως η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενδεχομένως να αφήσει μια μικρή περίοδο για επαφές και συζητήσεις, αν και, όπως τονίζεται από αρμόδιους κύκλους, προεκλογικά η Ν.Δ. είχε ενημερωθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τα προβλήματα του κλάδου, επομένως αναμένει άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το