Τοπικά

Πρεμιέρα με ένταση και αποχώρηση

Η αποχώρηση της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αντιπαράθεση Αγοραστού – Παπατόλια στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Η αύρα των προεκλογικών συγκρούσεων και προσωπικών αντιπαραθέσεων παρουσιάστηκε και κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας μεταξύ των κ.κ. Κων. Αγοραστού και Αποστ. Παπατόλια. Μάλιστα η παράταξη του δεύτερου αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Η αντιπαράθεση ξέσπασε μόλις ολοκλήρωσε ο κ. Παπατόλιας την παρουσίαση της εισήγησής του για το θέμα του περιβάλλοντος, που ήταν και το βασικό θέμα της συνεδρίασης.

Τότε ο κ. Αγοραστός σχολιάζοντας είπε ότι «οι μελέτες που προτείνονται αφήνουν χρέη…», κάτι που εξόργισε τον κ. Παπατόλια, που ζήτησε το λόγο από τον πρόεδρο του Σώματος κ. Χρήστο Λιάπη. Ο κ. Λιάπης δεν έδωσε το λόγο στον κ. Παπατόλια λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αντέδρασε και επέμενε να πάρει το λόγο κατηγορώντας τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου «για αντιδημοκρατική συμπεριφορά».

Επεμβαίνοντας ο κ. Αγοραστός είπε ότι «ο κ. Παπατόλιας τελείωσε τη θητεία του από νομάρχης, χωρίς να κάνει ούτε ένα έργο και αφήνοντας χρέη στη Μαγνησία».

Τα αίματα «άναψαν» και στη φραστική αντιπαράθεση μπήκαν και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων, ενώ ο κ. Παπατόλιας κατηγόρησε την νυν περιφερειακή αρχή ότι «δεν κατάφερε να καθαρίσει ούτε 100 μέτρα την περασμένη Κυριακή στα Χάνια» για να απαντήσει ο κ. Αγοραστός ότι «η απελθούσα νομαρχιακή αρχή άφησε χρέη και στους εργολάβους των μηχανημάτων».

Ήδη ο κ. Παπατόλιας είχε σηκωθεί και προέτρεψε και τους συμβούλους του να τον ακολουθήσουν στην έξοδο από τη συνεδρίαση, κάτι που αυτοί έκαναν. Στο φουαγιέ της αίθουσας του συμβουλίου οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης συσκέφθηκαν και κατέθεσαν στο προεδρείο την παρακάτω δήλωση την οποία διάβασε λίγο αργότερο ο πρόεδρος του Σώματος κ. Λιάπης και όπου αναφέρονται τα εξής: «Η περιφερειακή παράταξη Θεσσαλών Δύναμη αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου που χαρακτηρίζονται από φανερή διάθεση κατασυκοφάντησης και προσβολής της υπόληψης του επικεφαλής της αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον απίστευτο πολιτικό τραμπουκισμό, στην κατάφορη προσβολή των πολιτικών ηθών και την ευθεία υπονόμευση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την πρώτη ημέρα της ύπαρξής του και να σκεφθεί κανείς ότι οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις δεν συνάδουν με τη σωστή λειτουργία του νέου θεσμού…».

Απαντώντας στη δήλωση Παπατόλια ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός είπε: «Δημιούργησαν το σκηνικό αυτό της έντασης για να κρύψουν τα χρέη τους. Θα μπορούσε να δευτερολογήσει και να πει την άποψή του και όχι να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση. Όμως αντ’ αυτού προτίμησε να φύγει…».

Το…περιβάλλον

Λόγω αυτής της αντιπαράθεσης, οι τοποθετήσεις για το περιβάλλον πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει στα θέματα του περιβάλλοντος. Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι η αιρετή Περιφέρεια «ανοίγει όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν το περιβάλλον στη Θεσσαλία» και επιζητεί «τη σύγκλιση απόψεων και τη συνεργασία όλων των παρατάξεων με απόλυτο σεβασμό στην προσέγγιση που έχει κάθε παράταξη στα γενικότερα ζητήματα». Ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια ξεκινά συμβολικά τις παρεμβάσεις από το «σπίτι» της και ήδη μελετώνται «ποιες παρεμβάσεις είναι αναγκαίες ώστε στα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Πρόταση τριάντα σημείων με συγκεκριμένες δράσεις πρότεινε από την πλευρά του ο κ. Απ. Παπατόλιας λέγοντας ότι στόχος είναι η κατάρτιση μιας «Περιβαλλοντικής Χάρτας της Θεσσαλίας», δηλαδή η επίτευξη μιας κοινής περιβαλλοντικής συμφωνίας αρχών για την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών πολιτικών της Περιφέρειας στα συγκεκριμένα πεδία, όπως είναι:

Ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, η προστασία του Πηνειού, η συστηματική καταγραφή όλων των εστιών ρύπανσης,  η οργάνωση ελεγκτικού μηχανισμού με προδιαγεγραμμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, η προστασία των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου, ο έλεγχος των λατομείων, η ανασύσταση και η προστασία της Κάρλας, ως μοναδικού βιότοπου για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, η παρακολούθηση και η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, του Παγασητικού, η προώθηση της ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης όλης της παραολύμπιας περιοχής.

Για περιβαλλοντική υποβάθμιση που είναι συνέπεια της ασύδοτης κερδοσκοπικής δράσης του κεφαλαίου έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Β. Μπούτας, χαρακτηρίζοντας πολιτικό το πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία. Επίσης προέβλεψε ότι η προσαρμογή των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, δεν θα λύσει, αλλά θα επιδεινώσει τα προβλήματα.

Ο επικεφαλής των Ελεύθερων Θεσσαλών κ. Δ. Μητσιούλης τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι μελέτες που είχαν συντάξει οι νομαρχίες για την προστασία του περιβάλλοντος και να αναζητηθούν πόροι που θα εξασφαλίζουν συγκεκριμένες δράσεις.

Σε συγκεκριμένους άξονες εστίασε την εισήγησή του ο επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας κ. Κ. Πουλάκης, ο οποίος πρότεινε μεταξύ άλλων περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης του υδατικού δυναμικού, αειφόρο περιφερειακό ενεργειακό σχεδιασμό. Στη συγκρότηση επιτροπών που θα παρακολουθούν συγκεκριμένους τομείς του περιβάλλοντος εστίασε την εισήγησή του ο επικεφαλής της παράταξης Μένουμε Θεσσαλία Οικολογικά κ. Δ. Κουρέτας,

Για πολιτικές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος έκανε λόγο στην εισήγησή του ο κ. Φ. Γενηκομσίου, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα περιβάλλον είναι ένα συνολικό πρόβλημα και μόνο η ανάπτυξη κινημάτων που παλεύουν για την προστασία του μπορεί να δημιουργήσει κάποιες ελπίδες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το