Τοπικά

Βόλος-Λάρισα θα διεκδικήσουν όσα τους έταξαν με τους Μεσογειακούς

Ευρεία σύσκεψη χθες στο Βόλο με βουλευτές, περιφερειάρχη, δημάρχους, που ζητούν αναθεωρημένο σχέδιο έργων και υποδομών


-1,7 εκ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων ώς σήμερα, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα διεκδίκησης

Σε «λαϊκό δικαστήριο» με κατηγορούμενους την κυβέρνηση, τη Διεθνή Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων και την Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή, εξελίχθηκε η χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στο δημαρχείο του Βόλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, όπου αποφασίστηκε οι πόλεις του Βόλου και της Λάρισας να διεκδικήσουν μέσα από νέο αναθεωρημένο σχέδιο έργων και υποδομών που θα καταθέσουν, τα κονδύλια που θα διέθετε η κυβέρνηση για τους Μεσογειακούς Αγώνες.

Ωστόσο, σε  επαφές που είχαν οι βουλευτές του Νομού Κώστας Καρτάλης και Ροδούλα Ζήση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, φάνηκε να υπάρχει διάθεση στήριξης του νέου αναπτυξιακού σχεδίου, με δέσμευση κονδυλίων σε συγκεκριμένους κωδικούς για συγκεκριμένα έργα.

Το ποσό που θα διατεθεί δεν θα αγγίζει τα 130 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προγραμματίζονταν για τους αγώνες, ωστόσο το σχέδιο θα συζητηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο με τον οποίο θα ζητήσουν να συναντηθούν άμεσα ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας.

Ρεπορτάζ:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στη «σκιά» επιστολής της ΔΕΜΑ που ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ήταν ανίκανη να τηρήσει στις δεσμεύσεις της πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη για τους Μεσογειακούς στο δημαρχείο.

Στο «στόχαστρο» του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Ροντούλη βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων κ. Γ. Κολέτσος, ενώ έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του κ. Νάκου και του κ. Ροντούλη.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο του Βόλου έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της ΟΕΜΑ έχουν δαπανηθεί 1,7 εκατομμύριο ευρώ από τη σύστασή της, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες διεκδίκησης.

Το υπουργείο Οικονομικών αποποιείται κάθε ευθύνη για το «φιάσκο» με τον υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει στους βουλευτές ότι με μεγάλη δυσκολία ήταν έτοιμος να δώσει τα χρήματα για τους Μεσογειακούς και να φωτογραφίζει ως υπεύθυνο το υπουργείο Πολιτισμού που άφησε να υπάρξει η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Στη χθεσινή συνάντηση κλήθηκαν όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας, αλλά το «παρών» έδωσαν μόνο οι κ.κ. Ροδούλα Ζήση, Κώστας Καρτάλης, Θανάσης Νάκος και Αστέριος Ροντούλης.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο ως ύστατη προσπάθεια «επανόρθωσης» και επανάκτησης των αγώνων και πρότεινε ταυτόχρονα να υλοποιηθεί αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία με όλα τα έργα των Μεσογειακών.

«Έργα τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθούν για τους Μεσογειακούς τα έχει ανάγκη η Θεσσαλία, όπως η προβλήτα του λιμανιού του Βόλου, ο προαστιακός και η ανακαίνιση των ΤΕΙ Λάρισας. Όλα πρέπει να τα διεκδικήσουμε γιατί είναι θέμα ηθικής τάξης και ιστορικής ευθύνης στη Θεσσαλία», είπε.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί για πρώτη φορά αφαιρείται διοργάνωση από τη χώρα και μίλησε για τα αναπτυξιακά οφέλη που θα είχε η περιφέρεια, ενώ τόνισε πως όλοι κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, χωρίς να εξηγούν πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Ο δήμαρχος Λάρισας κ. Τζακανούλης εκτίμησε πως η συνάντηση των τοπικών φορέων πρέπει να είναι με τον ίδιο τον πρωθυπουργό που τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Πάγκαλος έδιναν βεβαιώσεις ότι θα γίνουν οι αγώνες.

«Εμείς είχαμε ζητήσει να γίνει συνάντηση της ΔΕΜΑ με την ΟΕΜΑ για το αναθεωρημένο πρόγραμμα με τις περικοπές των αγώνων και δεν έγινε. Η ΔΕΜΑ ήθελε εγγύηση για τους αγώνες και τη φιλοξενία των αθλητών και δεν την ενδιέφεραν οι περικοπές. Αυτή η εγγύηση δεν δόθηκε όμως. Όσα είπανε οι κ.κ. Γερουλάνος και Σαχινίδης δεν ευσταθούν και μομφές στη ΔΕΜΑ δεν μπορούμε να ρίχνουμε γιατί μας πήρανε τους αγώνες. Ό,τι και να γίνει η Θεσσαλία δεν μπορεί να χάσει όσα προσδοκούσε από τους Μεσογειακούς με χρηματοδοτήσεις ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο πρόεδρος της ΟΕΜΑ κ. Κολέτσος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και υπογράμμισε πως όσα έπρεπε να γίνουν από την πλευρά του σε επίπεδο επικοινωνίας με τη ΔΕΜΑ έγιναν.

Ο κ. Κολέτσος μίλησε για το ιστορικό αναθεώρησης του προϋπολογισμού των αγώνων και συγκεκριμένα το Μάιο του 2010.

Η αναθεώρηση εγκρίθηκε και η ΔΕΜΑ έμεινε ικανοποιημένη. Το θέμα που εκκρεμούσε ήταν τα Μεσογειακά Χωριά, για τα οποία η κυβέρνηση ακόμη και μετά από συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011, δεν έδωσε καμία εγγύηση.

«Μετά την τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου για τη μη κατασκευή των Μεσογειακών Χωριών, καταθέσαμε νέα πρόταση και ήταν αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να απαντήσει στη ΔΕΜΑ. Εμείς κάναμε τη δουλειά μας και θέλαμε να φύγουμε από το φάντασμα των Ολυμπιακών Αγώνων Είχαμε για τους Μεσογειακούς τους πάντες απέναντί μας. Ακόμα και τον αθλητικό κόσμο Ελλάδος».

Η κ. Ροδούλα Ζήση ρώτησε αν η ΟΕΜΑ είχε αναπτύξει μια «διπλωματική σχέση με τη ΔΕΜΑ» για να απαντήσει ο κ. Κολέτσος ότι ενημέρωσε στις 11 Δεκεμβρίου τον κ. Αντάντι με e-mail για όσα συνέβησαν στη σύσκεψη με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ωστόσο δεν είχε απαντήσει με τη σειρά του για τις εγγυήσεις στον προϋπολογισμό των αγώνων.

Σε ερωτήσεις του κ. Θανάση Νάκου γιατί δεν υπήρχαν εγγυήσεις ο κ. Κολέτσος παρέπεμψε στην κυβέρνηση.

Ο κ. Κολέτσος τόνισε πως η επικοινωνία με τη ΔΕΜΑ ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά διακόπηκε τον τελευταίο μήνα γιατί είχε και η Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή σημαντικά λειτουργικά ζητήματα να λύσει, ενώ η ΔΕΜΑ δεν απάντησε με τη σειρά της επί του αναθεωρημένου σχεδίου που της κατατέθηκε, το οποίο δεν προέβλεπε κατασκευές Μεσογειακών Χωριών.

Προσωπική του άποψη ήταν πως η ΔΕΜΑ δεν απάντησε γιατί αναζητούσε χώρα να αναθέσει τους αγώνες.

Νέο σχέδιο με δεσμευμένες πιστώσεις

«Πιστεύω ότι τους αγώνες καμία στιγμή η κυβέρνηση δεν τους ήθελε», ήταν το σχόλιο του κ. Νάκου στα όσα υποστήριξε ο κ. Κολέτσος.

Τόνισε ο βουλευτής ότι ο κ. Γερουλάνος απέφευγε συστηματικά να δεσμευτεί για τους αγώνες και πρότεινε να υπάρξει σήμερα συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο.

«Είναι λάθος η διεκδίκηση των συνοδών έργων. Με την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά οι Μεσογειακοί αυτό που θα έδιναν  ήταν η προβολή της περιοχής. Πώς θα συντηρήσουμε τα έργα και ποια τελικά είναι αυτά που θα δώσουν ανάπτυξη; Είναι απόλυτο λάθος να συνδέσουμε τους Μεσογειακούς με τα έργα. Πρέπει να ζητήσουμε ανάπτυξη της περιοχής με αποσύνδεση των έργων. Πρέπει να ζητήσουμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση γιατί δεν δόθηκαν οι εγγυήσεις για τους αγώνες», δήλωσε.

«Όταν υπάρχει ένα τέτοιο διαζύγιο η ευθύνη είναι από όλες τις πλευρές και δεν είναι ώρα για μνημόσυνα. Θα προκύψουν τα δεδομένα πώς χάθηκαν οι αγώνες. Θα μας πει και το υπουργείο Πολιτισμού τι έγινε. Το κεφάλαιο των Μεσογειακών έκλεισε και η απόφαση της ΔΕΜΑ είναι τελεσίδικη. Πρέπει να γίνει άμεσα μια συνάντηση με την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν οι αγώνες δεν μηδενίζει το κοντέρ. Τα έργα-«προίκα» με αναθεωρημένο ποσό πρέπει να έρθουν ως υποδομές στην πόλη. Σε αυτή τη βάση πρέπει να κινηθούμε. Πρέπει να συσταθεί ένας ειδικός κωδικός στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις πιστώσεις για ένα αναπτυξιακό σχέδιο», δήλωσε ο βουλευτής κ. Κώστας Καρτάλης, που ανακοίνωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον οποίο συνομίλησε είναι διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα του αναπτυξιακού σχεδίου.

-Αυτά είναι ακάλυπτες επιταγές. Αυτά είναι υποσχέσεις. Τι να πιστέψουμε, ήταν το σχόλιο του κ. Νάκου.

-Είμαστε στην ίδια πλευρά δεν πρέπει να μπούμε σε αντιδικίες, ήταν η ανταπάντηση του κ. Καρτάλη.

«Έχει ευθύνες και η ΔΕΜΑ και η Πολιτεία διαχρονικά. Οι αγώνες δεν ανασταίνονται» κατέληξε ο βουλευτής για να δηλώσει ο κ. Τζανακούλης ότι «η ντροπή δεν ξεπλένεται που μας πήρανε τους αγώνες».

Η κ. Ροδούλα Ζήση δήλωσε ότι πρέπει να σωθεί το αναπτυξιακό σκέλος των Μεσογειακών και άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την αδράνεια της, αλλά και για την απουσία της «διπλωματίας της αυτοδιοίκησης».

Κατηγόρησε επίσης τις διεθνείς επιτροπές, που δίνουν και παίρνουν αγώνες από χώρες, ότι δεν είναι «άγιες» και άφησε να εννοηθεί πως όποια χώρα πλειοδοτεί σε παροχές κερδίζει και τις διοργανώσεις.

Η κ. Ζήση δήλωσε πως μίλησε με τους αρμόδιους υπουργούς και της εξήγησαν ότι έδωσαν εγγυήσεις στη ΔΕΜΑ, ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο Λάρισας ότι δεν είναι με «την Ελλάδα της κρίσης, αλλά με τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων». Κατήγγειλε επίσης ότι η ΔΕΜΑ δεν είναι μια σοβαρή επιτροπή και υπογράμμισε ότι πρέπει στο εξής να υπάρχει αλληλεγγύη για την διεκδίκηση τω έργων «με ταμείο μυαλού και καρδιάς» και με ιεράρχηση των υποδομών.

«Εμείς θέλουμε την ώρα της κρίσης να ωφεληθεί η Θεσσαλία. Ας αφήσουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις και ας θέσουμε ένα κοινό αναπτυξιακό σχέδιο» είπε.

Επεισόδια

Η σύσκεψη δεν εξελίχθηκε ανέφελα. Όταν ο κ. Ροντούλης απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΟΕΜΑ κ. Κολέτσο και του ζήτησε εξηγήσεις για το τι έπραξε ο ίδιος και ο κ. Κούβελος ώστε να μη χαθούν οι αγώνες, εκείνος ρώτησε την ταυτότητά του. Το γεγονός ότι ο κ. Κολέτσος αγνοούσε τον βουλευτή του ΛΑΟΣ προκάλεσε την έκρηξή του, ενώ τον κ. Ροντούλη υπερασπίστηκε η κ. Ζήση που ζήτησε σεβασμό στον κοινοβουλευτισμό.

Ο κ. Ροντούλης μίλησε απαξιωτικά για τον κ. Κολέτσο, τον κατήγγειλε για κοροϊδία και εμπαιγμό της κοινής γνώμης.

«Παρουσιάσατε ένα νέο σχέδιο στη ΔΕΜΑ χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς χρηματικές εγγυήσεις. Έχει δαπανηθεί ήδη 1,1 εκατομμύριο δολάρια για την ΟΕΜΑ χωρίς κανείς να δίνει λογαριασμό και εξακολουθείτε να μιλάτε», είπε απευθυνόμενος ο βουλευτής στον κ. Κολέτσο.

Ο κ. Ροντούλης χαρακτήρισε επίσης «τζάμπα μάγκες» όλους όσοι είχαν την ευθύνη των Μεσογειακών Αγώνων και διαχειρίζονται το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας.

Όταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι οι πολιτικές ευθύνες για το «φιάσκο» είναι επιμερισμένες προκάλεσε την οργή του κ. Νάκου.

-Ωραίο λογαριασμό κάνεις. Δεν σταμάτησε η Ν.Δ. τους αγώνες γι’ αυτό άσε μας καημένε…

-Εσύ είσαι καημένος και χυδαίος.

-Χυδαίος δεν υπήρξα ποτέ στη ζωή μου. Εσύ είσαι χυδαίος μια ζωή…ήταν ο διάλογος που ακολούθησε.

Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι το θέμα είναι Θεσσαλικό και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις η κυβέρνηση, η ΟΕΜΑ και η ΔΕΜΑ.

Ο κ. Κολέτσος ξεκαθάρισε ότι η ΟΕΜΑ έκανε ότι μπορούσε, αλλά δεν είχε δικαιοδοσία να εγγυηθεί χρηματικά τους αγώνες.

Ο δήμαρχος Βόλου εκτίμησε ότι το πλήγμα είναι δεδομένο με την απώλεια των  αγώνων και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, καθώς και τα έξοδα που έγιναν μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να υπάρχουν όλες οι εναλλακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη.

«Η κυβέρνηση είχε από την αρχή αρνητική θέση για τους αγώνες και όφειλε να πάρει η ίδια τις πρωτοβουλίες να αποδεσμεύσει τη χώρα από την υποχρέωση και να αποφύγουμε χρήματα που δόθηκαν στο βρόντο. Πρέπει να γίνει η συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο άμεσα και να ζητήσουμε εξηγήσεις για τους χειρισμούς. Πρέπει να ζητήσουμε εξηγήσεις και από τη ΔΕΜΑ.

Η απώλεια των αναπτυξιακών προσδοκιών πρέπει να λυθεί με συγκεκριμένα έργα  και την ύπαρξη ενός ειδικού κωδικού που θα αποτελέσει αντισταθμιστικό πακέτο. Τα χρήματα που θα έπαιρνε η ΟΕΜΑ και τα κονδύλια για κρουαζιερόπλοια που θα φιλοξενούσαν τους αθλητές πρέπει να προστεθούν στον κωδικό και να αναδιατάξουμε προτεραιότητές μας. Πρέπει επίσης να διεκδικήσουμε αθλητικές δραστηριότητες πανελλήνιας εμβέλειας από την κυβέρνηση», τόνισε ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης για να προσθέσει ο κ. Νάκος ότι το «πακέτο» από την κυβέρνηση μπορεί να ζητηθεί, αλλά ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στο «χρύσωμα του χαπιού» γιατί έμαθε να μη λαμβάνει «επιταγές από μπαταχτσήδες».

Στη λήξη της σύσκεψης αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο και να ζητηθούν εξηγήσεις για την απουσία εγγυήσεων για τους αγώνες. Επίσης θα ζητηθεί αναπτυξιακό σχέδιο υποδομών και προβολής της Θεσσαλίας, με συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς κωδικούς, καθώς και πραγματοποίηση πανελλήνιων αγώνων στη Θεσσαλία. Η επιτροπή που θα θέσει τους όρους θα αποτελείται από τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους.

ΔΕΜΑ: «Είστε ανίκανοι»

Η ΔΕΜΑ με χθεσινή της επιστολή στην κυβέρνηση και στο δήμαρχο Βόλου εξηγεί γιατί αφαίρεσε τους αγώνες από τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Αντάντι, οι προθεσμίες που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν τηρήθηκαν και η ΔΕΜΑ χρειάστηκε να παρέμβει επανειλημμένα.

«Η ΟΕΜΑ συγκροτήθηκε πάρα πολύ αργά και στις 24 Μαρτίου 2010 έληγε ένα τελεσίγραφο για την επίδοση της ρήτρας, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Έτσι η ΔΕΜΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της αποφάσισε να αφαιρέσει τους Αγώνες, παρ’ ό,τι η Ελλάδα έχει σημαντική συμβολή στην ιστορία τους. Όλα αυτά αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία της ανικανότητας της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, παρ’ ό,τι η τρέχουσα οικονομική κρίση αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα.

Εκφράζουμε τη λύπη μας, δεν ήταν δυνατό για μας να περιμένουμε περισσότερο, αν θέλαμε να σώσουμε τους Αγώνες», καταλήγει η επιστολή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Στη τρέχουσα οικονομική συγκυρία η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη αν και απογοητευτική. Παρόλα αυτά δεν οδηγεί πουθενά ο πολιτικος λογος και οι αντιδικίες. Ο μεσαιος πολίτης αυτής της χωρας έχει ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης να λύσει. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στα φλεγοντα θέματα της εποχής, κι ας συνεργστούμε δημιουργικά. Ας αναλογιστούμε τα καίρια θέματα της περιοχής και ας αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις…. (‘οσο για τον κ. Ροντούλη, ας επικεντρωθεί στο να βρεθούν λύσεις στα θέματα της περιοχής και ας σταματήσιει να οθρλιάζει σε κάθε εκδήλωση.. η Υπομονή έχει και τα όρια της….

Μοιραστείτε το