Photo Gallery, Τοπικά

Πορεία από Ευξεινούπολη μέχρι Αλμυρό

Διαδήλωση διαμαρτυρίας χθες μαθητών και γονέων κατά των συγχωνεύσεων σχολείων


Στην πρώτη θέση της επικαιρότητας στο Δήμο Αλμυρού βρέθηκε και χθες το ζήτημα συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση.

Μαθητές από το Γυμνάσιο – Λύκειο Ευξεινούπολης, υλοποιώντας απόφαση της συνέλευσής τους που πραγματοποιήθηκε προχθές μαζί με τη συνέλευση Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, συγκεντρώθηκαν χθες στο σχολείο τους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Δημαρχείο Αλμυρού.

Στην κεντρική πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, μαθητές και μαθήτριες που βρίσκονται σε τριήμερη αποχή διαμαρτυρίας, ξεδίπλωσαν πανό και με συνθήματα καταφέρθηκαν κατά των επερχόμενων αλλαγών στην Παιδεία, που όπως τονίστηκε αλλοιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της.

Την Πέμπτη το απόγευμα στη συγκέντρωση που έγιναν στο σχολείο, παρευρέθηκαν οι κ.κ. Βούλγαρης, Εσερίδης, Καραμπάσης με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρ. Βούλγαρη να διατυπώνει την αντίθεσή του στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή Αλμυρού, κατέθεσε στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης τις προτάσεις της για τις αλλαγές που προωθούνται τονίζοντας ότι είναι αδύνατη η συγχώνευση σχολείων στον  Αλμυρό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού:

– Η συγχώνευση – κατάργηση των Γυμνασίων στην περιοχή είναι αδύνατη καθώς οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις συνενώσεις δεν αφορούν κάποιες μικρές σχολικές μονάδες με μικρό μαθητικό δυναμικό, αλλά αντίθετα σχολικές μονάδες που είναι και λειτουργικές και εξοπλισμένες αλλά και εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό μαθητών του Δήμου.

– Ο Δήμος Αλμυρού είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος με μεγάλο και δύσβατο επαρχιακό οδικό δίκτυο, γεγονός που επιφέρει ταλαιπωρία στις μετακινήσεις των μαθητών και σε κάθε περίπτωση μειώνει το χρόνο μελέτης τους. Αξίζει να σημειωθεί δε στο σημείο αυτό, πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών αφού ο αριθμός τους είναι μεγάλος.

Ο χρόνος της Δημόσιας διαβούλευσης που δίνεται από πλευράς Υπουργείου, είναι εξαιρετικά σύντομος, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ουσιαστική και ολοκληρωμένη καταγραφή εκείνων των στοιχείων που απατούνται ώστε και ο ίδιος ο διάλογος να είναι αποτελεσματικός.

Επισημαίνεται ότι στον ενιαίο Δήμο Αλμυρού, λειτουργούν πέντε Γυμνάσια, στον Αλμυρό, στην Ευξεινούπολη, στη Σούρπη και τον Πτελεό. Συνολικά στα σχολεία αυτά φοιτούν 400 μαθητές περίπου.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευαγ. Χατζηκυριάκος, επανέλαβε ότι ο Δήμος Αλμυρού είναι κάθετα αντίθετος με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε όλη την έκταση του Δήμου και εξυπηρετούν εκατοντάδες μαθητές. «Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των μαθητών μας. Άλλωστε το θέμα των συνενώσεων μας αφορά όλους κι όλοι οι τοπικοί φορείς της εκπαίδευσης συντεταγμένα θα πρέπει στο άμεσο χρονικό διάστημα να αντιδράσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηκυριάκος.

Διαμαρτυρία των ΜΚΟ

Την πεποίθησή τους ότι τα σχολεία του Δήμου Αλμυρού πρέπει να θα παραμείνουν ανοιχτά, για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου, διατυπώνει με υπόμνημά του στο Υπουργείο Παιδείας το Δίκτυο Συλλόγων-ΜΚΟ Αλμυρού.

Στο υπόμνημα που υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Χρ. Καραζούπη και τη Γ.Γ. κ. Χάιδω Αγγελούδη, αναφέρονται και τα εξής: «Είναι προφανές ότι οι συγχωνεύσεις – τουτέστιν το κλείσιμο σχολείων – υπαγορεύονται από κριτήρια κυρίως οικονομοτεχνικά και όχι παιδαγωγικά και κοινωνικά (…) Με δεδομένο ότι στο Δίκτυο Συλλόγων-ΜΚΟ Αλμυρού, έχουν εγγραφεί το σύνολο των Συλλόγων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αλμυρού, οπότε υπάρχει μία καθολική αντιπροσώπευση του πιο ενεργού κομματιού, της Τοπικής Κοινωνίας των Πολιτών, νομιμοποιούμαστε απόλυτα να απαιτήσουμε: Όχι μόνα να μην κλείσει κανένα σχολείο, αλλά και όσα υπάρχουν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο και με τη φροντίδα όλων μας. Επειδή πιστεύουμε ότι και εσείς, κοπιάζετε για την ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας, θα ικανοποιήσετε το δίκαιο και καθολικό αυτό αίτημα της τοπικής μας Κοινωνίας και τα Σχολειά μας θα παραμείνουν ανοιχτά, για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το