Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 04/04/13

Παραπολιτικά 04/04/13

Τα ίδια

Για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση στους καταχραστές, οι οποίοι επιστρέφουν τα χρήματα που καταχράστηκαν από την υπηρεσία τους, μίλησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μόνο που αυτό ήδη ισχύει εδώ και χρόνια. Όποιος επιστρέφει τα καταχρασθέντα χρήματα πέφτει «μαλακά» στα ποινικά δικαστήρια.

Δηλαδή ποιο είναι το καινούργιο;

Τ. Κ.

 

Ακινησία

Όλο για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις γίνεται λόγος εδώ και ένα χρόνο. Μόνο που στην πράξη όλα είναι σε ακινησία. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι επιχειρηματίες. Αντί να απλοποιούνται διαδικασίες, να προχωρούν βασικά θέματα που βοηθούν στην περιβόητη επανεκκίνηση της οικονομίας, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Το ανέφερε πρόσφατα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας κ. Παπαδούλης.

Οι έρευνες του Συνδέσμου δείχνουν την «ασφυξία» των επιχειρήσεων που κοντεύει να τις φτάσει στο «θάνατο»…

Ως «κραυγή» αγωνίας ακούστηκε και η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου.

Τ. Κ.

 

Κόβει κορδέλα

Μπορεί οι εκλογές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να αργούν ακόμη, ωστόσο ο Κώστας Αγοραστός θα κόψει κορδέλα. Το ερχόμενο Σάββατο δίδεται στην κυκλοφορία ο νέος διπλός δρόμος-παράκαμψη Φαρκαδώνας, της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Λάρισας. Πρόκειται για ένα δρόμο πολύπαθο, όπου έχουμε θρηνήσει δεκάδες νεκρούς σε τροχαία. Άντε σύντομα να δοθεί και το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου που κατασκευάζεται.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Επιμελητηριακά

Έχει «ψωμί» η υπόθεση του Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο διακόψας τη συνεργασία του με το Επιμελητήριο δικηγόρος Βόλου κ. Βασ. Νιζάμης είχε μείνει απλήρωτος για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει, ένα τρίμηνο… Την ίδια ώρα επιμελητηριακοί συσκέπτονται και συζητούν για το μέλλον του φορέα. Οι κ.κ. Κ. Λεβέντης, Ευστ. Πλαστάρας και Αθ. Σταυρίδης συναντήθηκαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε γνωστό παραλιακό ξενοδοχείο και συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για το Επιμελητήριο.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Έξι αντιπρυτάνεις;

Και επίσημα ανέλαβε από χθες καθήκοντα ο πρύτανης κ. Γιάννης Μεσσήνης, καθώς βγήκε η διαπιστωτική πράξη. Μέσα στις πρώτες του αρμοδιότητες είναι και ο ορισμός των αντιπρυτάνεων.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να είναι και έξι τελικά οι αντιπρυτάνεις. Ονόματα ακούγονται, αρκετά μάλιστα από την πλευρά της Πολυτεχνικής Σχολής.

Φ.Σ.

 

Η αξιολόγηση

Εκδήλωση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιήσει ο τοπικός Σύλλογος Δασκάλων στις 17 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Μεταξουργείου. Το θέμα είναι φλέγον για πολλούς εκπαιδευτικούς και το επόμενο διάστημα θα απασχολήσει την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα. Το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσει και εκπρόσωπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ενώ θα μιλήσει και ο πανεπιστημιακός κ. Χανιωτάκης που έχει μελετήσει τα συστήματα αξιολόγησης στο εξωτερικό.

Φ.Σ.

 

Πτυχίο και δώρο

Άλλα ήθη στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών Δικτύων που κατά τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας στο αμφιθέατρο «Κορδάτος», οι απόφοιτοι, εκτός βέβαια από το πτυχίο, λάμβαναν και ένα δώρο από το Τμήμα.

Το δώρο ήταν μπλουζάκι με το λογότυπο του Τμήματος, ένα αναμνηστικό ουσιαστικά για να θυμούνται τη Σχολή και τις σπουδές τους.

Φ.Σ.

 

Τα τσιπουράδικα

Χαράς ευαγγέλια για τις καφετέριες και τα τσιπουράδικα της παραλίας που χθες το μεσημέρι γέμισαν από τους ορκισθέντες πτυχιούχους, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειες, τους συγγενείς και τους φίλους τους, γιόρτασαν την προσωπική τους επιτυχία. Και επειδή ο καιρός ήταν καθαρά ανοιξιάτικος, ένα τσιπουράκι ήταν ό,τι καλύτερο για το γιορτινό κλίμα. Κάπως έτσι με τις ορκωμοσίες των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «χαμογελάει» λίγο και η τοπική αγορά.

Φ.Σ.

 

«Καρφιά»

Στους 600 περίπου ανέρχεται ο αριθμός των αποχωρησάντων υπαλλήλων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας λόγω συνταξιοδοτήσεων και εφεδρείας. Η προαναφερόμενη εικόνα κρίνεται άκρως απογοητευτική και ανησυχητική από τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό, ο οποίος έκανε λόγο για «οριακή κατάσταση συγκριτικά με τον όγκο της δουλειάς». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να «καρφώσει» και την κεντρική διοίκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γενικότερα δεν υπάρχει ισχυρός δημόσιος τομέας για να παράξει και να γίνει η περίφημη εκκίνηση της οικονομίας». Πάντως, πολλοί θα διαφωνήσουν με το τελευταίο, αν κοιτάξουν πίσω στα χρόνια που ο δημόσιος τομέας είχε γιγαντωθεί στη χώρα μας…

Γ.Ξ.

 

Έγκριση

Αποδεκτό έγινε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη το αίτημα της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου σχετικά με την ανέγερση και τη λειτουργία Σχολών Εμπορικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή. Ο υπουργός φέρεται να έχει την πολιτική βούληση για την υλοποίηση του εγχειρήματος και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα καταβληθεί προσπάθεια για την ένταξη του έργου προς χρηματοδότηση στον προγραμματισμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2014 – 2020. Σχετικά με την έκταση, αν η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» δεν ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου για παραχώρηση της αντίστοιχης στα Καλά Νερά, θα διατεθεί άλλη ιδιοκτησία του Δήμου. Πολιτική βούληση φαίνεται να υπάρχει, η έγκριση του υπουργού εξασφαλίστηκε, ωστόσο το μεγάλο και ενδεχομένως ανυπέρβλητο εμπόδιο δείχνει να είναι η χρηματοδότηση, αν και σύμφωνα με το δήμαρχο Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνα το ζήτημα δεν έπεσε τελικά σε «ύφαλο» και οι «στενωποί» ξεπεράστηκαν…

Β.Κ.

 

Οφειλές

Στην αναμονή του πορίσματος των ορκωτών λογιστών σχετικά με το σύνολο των οφειλών που «κληρονόμησε» από τους πρώην Δήμους βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το σύνολο των οφειλών ανέρχεται στο ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργήθηκε κυρίως από τη δραστηριότητα των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών Ζαγοράς και Μουρεσίου, όπως τουλάχιστον ο Δήμος υποστηρίζει. Η δουλειά των ορκωτών λογιστών ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το μέγα ζητούμενο για τη Δημοτική Αρχή είναι η αποπληρωμή των οφειλών, καθώς το ποσό είναι υπέρογκο για τα δεδομένα του Δήμου και απαιτείται να εξοφληθεί.

Β.Κ.

 

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στο Βόλο

Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο του Βόλου, για τον οργανωτικό και πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, θα γίνουν μετά το Πάσχα και ο μόνος ενδιαφερόμενος για γραμματέας εξακολουθεί να είναι ο κ. Σ. Σκρίμπας.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Εκλογές να ’ναι , κι ότι να ’ναι

Η Νομαρχιακή Επιτροπή που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας μόλις πριν τρεις ημέρες είναι …προσωρινή. Η θητεία της θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και θα ξαναγίνουν εκλογές ενόψει του Συνεδρίου, που θα επικυρώσει την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα.

Ρωτήσαμε εύλογα, για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία και εκλέχθηκε νέα Νομαρχιακή προσωρινού χαρακτήρα, όταν η οδηγία της Κουμουνδούρου ήταν να γίνουν εκλογές σε τρεις περίπου μήνες.

Η απάντηση μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. «Η Νομαρχιακή του Βόλου, είναι η μόνη στην Ελλάδα που έγιναν εκλογές… Και αυτό γιατί μια ομάδα στελεχών κατηγορούσαν τα στελέχη της Νομαρχιακής ως διορισμένα και εγκάθετα. Προκειμένου να μην υπάρχουν καταγγελίες, έγιναν εκλογές. Φυσικά όμως θα ξαναγίνουν» μας απάντησαν. Ρωτήσαμε επίσης πώς το δέχτηκε, το ακατανόητο αυτό σκηνικό για κόμμα, η Κουμουνδούρου.

«Απευθυνθήκαμε στον κ. Βίτσα, του εξηγήσαμε ότι το κλίμα είναι εκρηκτικό, με καταγγελίες και επιθέσεις και μας απάντησε στο τέλος πως μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, παρότι οι οδηγίες ανέφεραν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε τρεις μήνες. Κάναμε μια υπέρβαση για να σταματήσουν οι καταγγελίες και οι ομηρικοί καυγάδες».

Άλαλα τα χείλη… Εκλογές λοιπόν να ’ναι,  κι ότι να ’ναι. Όποτε θα αλληλοκαταγγέλλονται θα στήνουν κάλπες, για… ψυχολογικούς λόγους.

Εάν σε τρεις μήνες ξανακαλέσουν τον κόσμο να ψηφίσει και συγκεντρώσουν τους μισούς από τους 344 που συμμετείχαν στις εκλογές της Κυριακής, θα είναι θαύμα. Το ξέρουν και οι ίδιοι, το παραδέχονται.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Συμφωνία «κορυφής»

Το Επιμελητήριο ποτέ δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει. Θα περάσει το καλοκαιράκι και μόλις πιάσουν τα πρωτοβρόχια, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη θέση του προέδρου. Ο Τέλης Μπασδάνης θα πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του προέδρου στο Στάθη Πλαστάρα.

Αυτή ήταν η συμφωνία και πρέπει να τηρηθεί. Όσοι μάλιστα δεν ήξεραν ότι υπήρξε αυτή η συμφωνία «κορυφής», φρόντισε να ενημερώσει επίσημα το Σώμα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο Στάθης Πλαστάρας. Τα πρακτικά υπάρχουν…

Ο Στάθης Πλαστάρας επιβεβαίωσε χθες στη «Θ» αυτό που έλεγε ανεπίσημα παντού, ότι δηλαδή η συμφωνία κλείστηκε στο γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή και ότι ο ίδιος θέλει να τηρηθεί.

Ο Τέλης Μπασδάνης, από την άλλη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι επιθυμεί κάτι τέτοιο.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Επεισόδιο

Σοβαρό επεισόδιο προχθές το βράδυ σε καφέ της Κουμουνδούρου, μετά από εμφάνιση της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι δημοτικοί αστυνομικοί άρχισαν να μετρούν τα σημεία ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, ενοχλήθηκαν οι πελάτες και οι υπάλληλοι ενός καταστήματος φώναξαν τον ιδιοκτήτη. Έξαλλος εκείνος για την ενόχληση των πελατών, διαπληκτίστηκε έντονα με τους δημοτικούς αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φασαρία και να συγκεντρωθούν στο σημείο καταστηματάρχες και από άλλα καφέ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης κ. Αθανασός τόνισε ότι κλήθηκε η Αστυνομία, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Τις ώρες που οι πελάτες κάθονται στα μαγαζιά, είναι απαράδεκτο να τους γίνονται συστάσεις. Εμείς ως Σύλλογος θέλουμε τη νομιμότητα, η οποία πρέπει να ισχύει για όλους. Το περίεργο είναι ότι ακόμα και στις υποθέσεις με το ξήλωμα των αυθαίρετων κατασκευών και των νάιλον, υπάρχουν μαγαζιά, που κανένας δεν τα έχει αγγίξει και εξακολουθούν να παρανομούν» δήλωσε.

Σε αυτή την τελευταία επισήμανση ο κ. Αθανασός έχει δίκαιο. Υπάρχουν ακόμα καταστήματα στο κέντρο και συγκεκριμένα στην Κουμουνδούρου, οι παρανομίες είναι εξόφθαλμες, την ώρα που όλοι έχουν συμμορφωθεί.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Έγινε παρεξήγηση και δόθηκε εξήγηση 

Μπράβος ο [brávos] ο σωματοφύλακας. Ιταλικά «bravo» μισθοφόρος, σωματοφύλακας (από τη σημ.: γενναίος, άγριος) ].

Γι’ αυτή τη λέξη έγινε μεγάλη παρεξήγηση μεταξύ Γ. Φώτη και του Κώστα Θεοδώρου, μετά από επεισόδιο το περασμένο Σάββατο με πρωταγωνιστές τον πρώτο και τον Αχ. Μπέο. Ο Γ. Φώτης κατήγγειλε στο Ράδιο-Ένα απρόκλητη επίθεσή του από τον Α. Μπέο και δήλωσε ότι συνοδευόταν από δύο μπράβους. Ο Κ. Θεοδώρου, που συνόδευε τον Α. Μπέο, θεώρησε δικαίως ότι το «μπράβος» απευθυνόταν σε εκείνον. Χθες ο Γ. Φώτης εξήγησε ότι με τον Κ. Θεοδώρου δεν έχει προσωπικές ή άλλες διαφορές, ωστόσο κατανόησε τους λόγους που οι δηλώσεις του προκάλεσαν τον Κ. Θεοδώρου, ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι περίμενε από ένα φίλο που γνωρίζονται χρόνια να τον προστατέψει από την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε και μάλιστα σε δημόσιο χώρο.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το