Photo Gallery, Πολιτική

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου

Προσπάθεια άμβλυνσης αντιδράσεων ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση από το «πωλητήριο» της τρόικας

“Σε καμία περίπτωση δεν πρόκεται να πουληθεί ελληνική γη»

Παραίτηση Παπακωνσταντίνου ζητά η ΝΔ- Οι θέσεις ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ


Να αμβλύνει τις αντιδράσεις που εξακολουθούν να προκαλούν, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, οι εξαγγελίες της τρόικα για “πωλητήριο” σε δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ ως το 2015 επιχειρεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Με τοποθέτησή του τη Δευτέρα (χθες), ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση η αναζήτηση πόρων προκειμένου να καλυφθεί μέρος του χρέους δεν θα περιλαμβάνει την πώληση δημόσιας γης σε ιδιώτες. “Σε καμία περίπτωση -τόνισε- δεν πρόκεται να πουληθεί ελληνική γη”.

Χαρακτηριστικά της αναδίπλωσης που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι και τα όσα είπε νωρίτερα στο press room ο Γιώργος Πεταλωτής, ότι ο στόχος των 50 δισ. είναι ενδεικτικός και δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το πώς θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία καθώς και το τελικό ποσό το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να συγκεντρώσει από τη διαδικασία αυτή.

Ταυτόχρονα ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την παρέμβαση των ελεγκτών και τόνισε: “Δεν το αποφάσισε η τρόικα, το αποφασίσαμε εμείς. Αν η ανακοίνωση γινόταν από την κυβέρνηση, θα υπήρχε και η διαδικασία που ακολουθείται. Δηλαδή, συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια διαβούλευση”.

Ενδεικτικό των… κραδασμών που έχουν προκαλέσει οι εμπρηστικές δηλώσεις των ελεγκτών είναι ότι ακόμη και βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν δημοσίως έντονα ενοχλημένοι. Κάποιοι ζητούν, μάλιστα, από την κυβέρνηση να τους χαρακτηρίσει ανεπιθύμητους. Ο κ. Παντελής Οικονόμου σχολίασε χαρακτηριστικά στον ρ/σ Σκάι: “Ο κ. Ντερούζ είναι ένας χούλιγκαν και χούλιγκαν εισαγωγής δεν χρειαζόμαστε. Να τον πετάξουν έξω”.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε και τη Δευτέρα (χθες) την παραίτηση Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας προσυμφωνημένα με την κυβέρνηση τα όσα ειπώθηκαν την Παρασκευή από τους ελεγκτές της τρόικα. Από την αξιωματική αντιπολίτευση απαντούν δε στην κυβέρνηση ότι η δική τους πρόταση για τα 50 δισ. που θα προέρχονταν από την αξιοποίηση και όχι πώληση της δημόσιας περιουσίας ήταν διαφορετική.

“Άλλο εκποίηση, άλλο αξιοποίηση” σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε: “Όταν εμείς το προτείναμε και πριν ληφθούν τα σκληρά μέτρα το κάναμε για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο. Αυτό που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση έχει να κάνει με το να εξυπηρετήσει το μνημόνιο”.

Αντιδράσεις στις δηλώσεις των ελεγκτών της τρόικα εκδηλώνονται και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επιτίθενται ταυτόχρονα και κατά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι “πατριωτισμός δεν είναι να σκύψει ο λαός το κεφάλι, αλλά να αντεπιτεθεί για να ανατρέψει την πολιτική κυβέρνησης, ΝΔ, ΕΕ που τσακίζει τα δικαιώματά του και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία”.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 98.4, χαρακτήρισε τους τρεις επικεφαλής της τρόικα “persona non grata”. “Είναι άτομα ανεπιθύμητα στη χώρα μας. Να τους αλλάξει η ΕΕ και να μας φέρει ανθρώπους με περισσότερο πολιτικό πολιτισμό” δήλωσε.

Για “παράσταση της τρόικας με πρωταγωνιστή τον κ. Παπακωνσταντίνου και σε σκηνοθεσία του πρωθυπουργού” που απέτυχε, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας “αποτυχημένη και ταξική την πολιτική του μνημονίου, που χρεοκοπεί την κοινωνία και προωθεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να δώσει η κυβέρνηση εξηγήσεις για τα 50 δισ. ευρώ και να καταθέσει τη λίστα των υπό εκποίηση επιχειρήσεων και ακινήτων. “Θεωρεί σωστό η κυβέρνηση το ξεπούλημα όσο – όσο των φιλέτων που απέμειναν στη δημόσια περιουσία; Αν ναι, που διαφωνεί με τη σχετική πρόταση της ΝΔ και γιατί δεν την έχει συμπεριλάβει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα;” ρωτά, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης.

Η πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως “κυβέρνηση, ΝΔ και τρόικα συμφωνούν λίγο πολύ ότι εκποιώντας τη δημόσια περιουσία είτε σε 5 είτε σε 2 χρόνια, μπορούν να μαζευτούν 50 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα του χρέους”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το