Photo Gallery, Πολιτική

Διπλάσια τα κονδύλια διάσωσης

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: 500 δισεκατομμύρια ευρώ για το μηχανισμό στήριξης


«Μοναδική υπεύθυνη για τις αποφάσεις που θα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα

σχέδια των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι η ελληνική κυβέρνηση”

Διπλάσια κονδύλια από τα ισχύοντα δηλαδή 500 δισ. ευρώ, θα μπορεί να διαθέσει ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης, που θα εφαρμοστεί από το μέσον του 2013, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Συμφωνήσαμε σε ένα ποσό που θα αφορά τη δανειακή ικανότητα των 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναθεωρείται τουλάχιστον ανά διετία” δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, στην συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Έως σήμερα ο μηχανισμός μπορούσε να παρέχει 440 δισ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις, από τα οποία μπορούσε να δανείσει μόνο τα 250 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, στόχος είναι οι εργασίες για την εξεύρεση συνολικής λύσης να ολοκληρωθούν έως το συμβούλιο Eurogroup της 14ης Μαρτίου, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει ικανοποιητική έκτακτη πρόοδος ως τότε, θα συγκαλέσει νέο έκτακτο Eurogroup στις 21 Μαρτίου.

“Μοναδική υπεύθυνη

η ελληνική κυβέρνηση”

Απόλυτη ικανοποίηση για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ ως το 2015, εξέφρασε παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ ο Επίτροπος Ρεν υπογράμμισε πως “μοναδική υπεύθυνη για τις αποφάσεις που θα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι η ελληνική κυβέρνηση”.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε για εντυπωσιακά αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν.

Ερωτηθείς, για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε πως το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά το Συμβούλιο δεν έλαβε συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα.

Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή των ελεγκτών της τρόικα στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι μέσα σε ένα χρόνο επιτεύχθηκε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.

“Θα προχωρήσουμε

με γενναία βήματα”

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε, σύμφωνα με πηγές, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και αυτό, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι ήταν “ατυχείς” οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με γενναία βήματα στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας παράλληλα ότι αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο της ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε και οι ελληνικές προσπάθειες θα πέσουν στο κενό.

Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο δανεισμός με λογικά επιτόκια, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η γενικότερη ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Ως προς το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθείται, κυρίως από γερμανικής πλευράς, ο Γ. Παπακωσταντίνου τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και ότι πολλά από τα μέτρα που συζητούνται η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη εφαρμόσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το