Photo Gallery, Πολιτική

62 οι νεκροί στην Ελλάδα από Η1Ν1

Ενώ σε ετοιμότητα τίθενται στρατιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές


Στο σύνολό τους, είναι ελαφρώς αυξημένος ο αριθμός σε σχέση με το μέσο όρο των νέων περιστατικών της γρίπης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες


Συναγερμός για τη νέα γρίπη (Η1Ν1), καθώς τα θανατηφόρα κρούσματα έφτασαν τα 62. Τα κρούσματα γρίπης που καταγράφονται στην Ελλάδα, στο σύνολό τους, είναι ελαφρώς πιο αυξημένα σε σχέση με το μέσο όρο των νέων περιστατικών της γρίπης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 62 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και περισσότεροι (110) βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ιόςχτυπάκυρίως άτομα ηλικίας από 30 έως 65 ετών, ενώ οι θάνατοι παρατηρήθηκαν σε ηλικίες από 30 έως 75 ετών.

Από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα, συνολικά 208 ασθενείς (συμπεριλαμβανομένων όσων απεβίωσαν) χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω της γρίπης.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η έντονη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμα τέσσερις εβδομάδες, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί το φαινόμενο των κρουσμάτων. Το 50% όσων έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομείαμε συμπτώματαπάσχουν από τη γρίπη Η1Ν1.

Σε ετοιμότητα

Ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ζητήσει από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές να βρίσκονται σε ετοιμότητα και αν παραστεί ανάγκη να διαθέσουν κρεβάτια, από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι επιστήμονες, αλλά και το υπουργείο Υγείας, καλούν γιατρούς και πολίτες να προχωρούν σε άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων και εφόσον πιθανολογείται ύπαρξη γρίπης που οφείλεται στον ιό Η1Ν1, να χορηγούνται αντιϊκά φάρμακα.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, παρότι οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι αργά, συνιστάται ακόμη και τώρα στις υψηλές ομάδες κινδύνου.

Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας χαρακτηρίζεται υψηλός, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου, εννέα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει συνολικά 154 θανάτους (Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Φινλανδία).

Σε ετοιμότητα στρατιωτικά

νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές

Σε κατάσταση συναγερμού για την έξαρση του ιού της νέας γρίπης βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, το οποίο χτυπά το καμπανάκι στα νοσοκομεία. Ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποδοχή ασθενών προσβεβλημένων από τον ιό της γρίπης όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές.

«Ο ιός είναι σε έξαρση. Έως τον Απρίλιο χρειάζεται προσοχή. Από τους γιατρούς και τους ίδιους τους πολίτες. Με τα πρώτα αμφιλεγόμενα συμπτώματα χρειάζεται αμέσως η λήψη αντιικών φαρμάκων» λέει ο κ.Λοβέρδος σε συνέντευξή του στα «Νέα».

Συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Οσον αφορά την επίπτωση του ιού, φαίνεται ότι προτιμά τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.

Οι επιστήμονες τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα παρά το γεγονός ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Ηδη εκτίμησαν ότι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας περιμένουν να δουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το ίδιο ποσοστό στην Αττική είναι 2,2 ανά 100.000 κατοίκους.

Οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.

Τόνισαν επίσης ότι και ακόμα ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.

Οσον αφορά το θέμα των ΜΕΘ εκπρόσωποι του υπουργείου, τόνισαν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο. ‘Ηδη ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη από τον υπουργό Υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών κλινικών εφόσον χρειαστούν.

Ο υπουργός Υγείας

Για τους μετανάστες

Ερωτηθείς για το θέμα των 300 περίπου μεταναστών απεργών πείνας που εξακολουθούν να μένουν στο κτίριο «Υπατία», ο υπουργός έκανε λόγο για «βόμβα λοιμώξεων» που αφορά κυρίως τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν εκεί και επισήμανε την άρνησή τους να τους επισκεφθεί και να τους εξετάσει χθες κλιμάκιο του ΚΕΛΠΝΟ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το