Παράξενα

Παράξενα 16/01/13

Ολλανδία: Οι χιονοπτώσεις προκαλούν τα μεγαλύτερα μποτιλιαρίσματα

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν σήμερα στη διάρκεια της ώρα αιχμής τα μεγαλύτερα μποτιλιαρίσματα που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ολλανδία, έγινε γνωστό από την ANWD, την ένωση αυτοκινήτου της χώρας.

Σύμφωνα με την ANWD, τα μποτιλιαρίσματα στους αυτοκινητόδρομους έφτασαν συνολικά σε μήκος πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.

Οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις καταγράφηκαν στη νοτιοδυτική Ολλανδία καθώς και στις πόλεις Ρότερνταμ και Άμστερνταμ. Στο αεροδρόμιο Σίπχολ ακυρώθηκαν περίπου 40 πτήσεις. Ματαιώθηκαν επίσης πολλά δρομολόγια σιδηροδρόμων.

Φωτιά δεν έγινε αντιληπτή εξαιτίας της ρύπανσης

Με σημαντική καθυστέρηση έφθασαν οι πυροσβέστες σε ένα εργοστάσιο της ανατολικής Κίνας στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά, καθώς η φωτιά έγινε αντιληπτή τρεις ώρες μετά την εκδήλωσή της εξαιτίας της ιδιαίτερα αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μεταδίδουν τα κινεζικά ΜΜΕ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε εργοστάσιο επίπλων το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Ζετζιάνγκ.

«Εξαιτίας του πυκνού νέφους που περιόριζε σημαντικά την ορατότητα, πέρασαν τρεις ώρες πριν οι κάτοικοι της περιοχής αντιληφθούν τους καπνούς και τις φλόγες», μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, σύμφωνα με το οποίο προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο εργοστάσιο.

Πυκνό νέφος αιθαλομίχλης κάλυψε τον ουρανό πάνω από τη βόρεια και την ανατολική Κίνα, προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση στους δρόμους και στις αεροπορικές πτήσεις.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μείωσε την ορατότητα σε ορισμένες περιοχές στα 100 μέτρα.

Έχουν πενταπλασιαστεί παγκοσμίως τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασιών

Οι ακραίες μηνιαίες θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της Γης έχουν γίνει πολύ πιο συχνές, σύμφωνα με μια νέα γερμανο-ισπανική επιστημονική έρευνα που εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο σήμερα οι καυτοί μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ είναι πενταπλάσιοι διεθνώς από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η μακροπρόθεσμη επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιμ Κουμού του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Climate Change», αναφέρουν ότι σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης (ιδίως της Νότιας), της Αφρικής και της Νότιας Ασίας ο αριθμός των μηνών όπου σημειώνονται θερμοκρασιακά ρεκόρ, έχει δεκαπλασιαστεί.

Το 80% αυτών των μηνιαίων ρεκόρ δεν θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχε η ανθρωπογενής επίπτωση στο κλίμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία άνευ προηγουμένου καύσωνες έχουν πλήξει την υφήλιο (ΗΠΑ 2012, Ρωσία 2010, Αυστραλία 2009, Ευρώπη 2003 κ.α.).

«Οι ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν πολλούς θανάτους, σοβαρές πυρκαγιές και απώλειες γεωργικών καλλιεργειών. Οι κοινωνίες και τα οικοσυστήματα δεν έχουν προσαρμοστεί στις συνεχώς μεγαλύτερες θερμοκρασίες-ρεκόρ», ανέφερε ο Κουμού.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν μηνιαία θερμοκρασιακά δεδομένα 131 ετών που αφορούν πάνω από 12.000 σημεία ανά τον πλανήτη. Μέσα από τη στατιστική ανάλυση των στοιχείων, προέκυψε μια συγκεκριμένη αιτιακή σχέση: Ότι τα ολοένα συχνότερα ρεκόρ θερμοκρασιών είναι συνέπεια της μακρόχρονης τάσης άνοδου της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η τάση αυτή είναι πιο ορατή κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Πέρα από αυτή την ανθρωπογενή επίδραση, είναι ορατή επίσης η επίδραση καθαρά φυσικών παραγόντων (π.χ. οι αυξομειώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο). Σύμφωνα, όμως, με τους επιστήμονες, οι φυσικές μεταβολές δεν μπορούν από μόνες τους να εξηγήσουν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ θερμοκρασιών ανά τον κόσμο.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το