Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους

Διαμηνύει η κυβέρνηση
Διαμηνύει η κυβέρνηση

«

Οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους, απαντά η κυβέρνηση

Απεργία στις εξετάσεις αποφάσισε η ΟΛΜΕ

 

Καθηγητές: Έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος τυχόν επιστράτευση

 

ΑΘΗΝΑ.10.

Σε επιστράτευση των καθηγητών προχωρεί η κυβέρνηση, μετά την απόφαση που πήρε το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ για απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ειδικότερα, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών αποφάσισε -με 9 ψήφους υπέρ και 2 κατά από μέλη του ΠΑΜΕ- πρόταση για απεργία την πρώτη ημέρα των εξετάσεων στις 17 Μαϊου και 5ήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20 έως και την Παρασκευή 24 Μαϊου.

«Την απόφαση για την απεργία στην πραγματικότητα την πυροδότησε το υπουργείο Παιδείας με την απαράδεκτη συμπεριφορά του τόσο γιατί κατέθεσε αυτό το πλαίσιο το αντιεκπαιδευτικό αυτή την χρονική περίοδο, όσο και εξαιτίας της αδιαλλαξίας του» τόνισε, ανακοινώνοντας την απόφαση, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικος Παπαχρήστος.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της ΟΛΜΕ, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος είχε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και με το πέρας της κατηγόρησε την ΟΛΜΕ ότι θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς και ανακοίνωσε στην ουσία την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ήδη, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο Παιδείας τυπώνονται οι διευθύνσεις των εκπαιδευτικών και τα 86.000 φύλλα πολιτικής επιστράτευσης θα αρχίσουν να επιδίδονται από τη Δευτέρα και σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει 3 ημέρες.

Από την κυβέρνηση θέλησαν να δράσουν άμεσα για να μην παραταθεί η αγωνία των μαθητών, γι’ αυτό και δεν περίμεναν να πάει η εισήγηση της ΟΛΜΕ προς έγκριση στις τοπικές ενώσεις καθηγητών όλης της χώρας και να υπάρξει η τελική απόφαση από την ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μαίου, δηλαδή δύο μόλις μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που έκανε επί του θέματος ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου κ. Μπαλτάκος, ο νόμος προβλέπει μια τέτοια δυνατότητα όταν πρόκειται για έκτακτη κοινωνική ανάγκη και υπάρχει κρίση του αρμοδίου υπουργού.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είχε δηλώσει ότι «εάν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων, γιατί όποιος απεργεί, όποιος διεκδικεί τα δικαιώματά του, όποιος δαμαρτύρεται για την κυβερνητική πολιτική, επιστρατεύεται».

Ο Νίκος Παπαχρήστου, με απόφαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο γραμματέας της ΝΔ, “πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία».

Την απεργία καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν επί του θέματος, που προκάλεσε και νέα σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του Τ. Κουράκη ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πάνω από τους μαθητές.

 

«Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν

ομαλά και στην ώρα τους»

 

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους» διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στον απόηχο της προκήρυξης απεργίας από το ΔΣ της ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις, προϊδεάζοντας για τη βούληση της κυβέρνησης για επιστράτευση των εκπαιδευτικών. «Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας είναι ιερό. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των νέων ανθρώπων» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

 

ΟΛΜΕ: Έκπτωση του δημοκρατικού

 πολιτεύματος τυχόν επιστράτευση

 

Το δ.σ. της ΟΛΜΕ το μεσημέρι κατέληξε στην απόφαση για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των εξετάσεων, και για πενθήμερη απεργία από τις 20 του μηνός. Την απόφαση στήριξαν όλες οι δυνάμεις, εκτός του ΠΑΜΕ. Η απόφαση-πρόταση της ΟΛΜΕ θα πρέπει να εγκριθεί από τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών στις 14 Μαΐου και τη γενική συνέλευση των προέδρων τους στις 15 Μαΐου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρός της Νίκος Παπαχρήστος σημείωσε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα της επιστράτευσης των εργαζομένων.

Αυτό θα είναι κατήφορος και θα είναι έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαχρήστος χαρακτήρισε αδιάλλακτη τη στάση του υπουργείου, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά του ήταν αυτή που πυροδότησε την απεργία.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα αιτήματα του κλάδου, ζήτησε την απόσυρση του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις και υποστήριξε πως με την αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου 10.000 συμβασιούχοι αναπληρωτές καθηγητές στέλνονται στο Ταμείο Ανεργίας και 4.000 με 5.000 μόνιμοι θα πάνε να καλύψουν τις θέσεις τους στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

 

Η εισήγηση της ΟΛΜΕ

στις ΕΛΜΕ της χώρας

Στην εισήγησή του προς τις ΓΣ των ΕΛΜΕ της χώρας το δ.σ. της ΟΛΜΕ προτείνει το εξής πρόγραμμα δράσης:

Δευτέρα, 13/5 ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων

Τρίτη, 14/5 σύγκληση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας

Τετάρτη, 15/5 σύγκληση Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα

24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 και 5νθήμερη απεργία από 20/5 έως 24/5/2013

Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στις 23/5 και ΓΣ προέδρων στις 24/5 για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Τα αιτήματα-αιχμές της κινητοποίησης που θέτει η ΟΛΜΕ είναι τα εξής:

Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών

Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις

Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς

Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας

Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του .4152/13.

Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011

Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη

Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα

Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Στην εισήγηση του δ.σ. τονίζεται ότι οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το