Τοπικά

“Οδύσσεια” για τους ασφαλισμένους ΙΚΑ

Κορυφώνεται η σύγκρουση υπουργείου Υγείας και γιατρών, ενώ σήμερα ψηφίζεται το ν/σ

Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ζητάει η Νέα Δημοκρατία


Στην “εντατική” βρίσκεται η Υγεία, καθώς χιλιάδες ραντεβού ακυρώνονται στα ιατρεία του ΙΚΑ, εξαιτίας της διαμάχης γιατρών και κυβέρνησης, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Στο υπό κατάληψη υπουργείο Υγείας την εικόνα συνθέτουν σκηνές με ουρές, λιποθυμίες και ταλαιπωρία, ενώ ο Α. Λοβέρδος απηύθυνε νέα πρόσκληση διαλόγου προς τους γιατρούς, οι οποίοι διαμηνύουν ότι δεν θα κάνουν πίσω, ακόμα και μετά τη ψήφιση του ν/σ, το βράδυ της Τετάρτης (σήμερα).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σημείωσε ότι “αντιδρούν οι συντεχνίες που ξεβολεύονται”, προσθέτοντας πως “δεν έχουν να κάνουν καμία πρόταση”, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Η ΝΔ

Συνάντηση με εκπροσώπους έξι ιατρικών ενώσεων είχε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο και ανέλυσε τις απόψεις του κόμματος, που επί της αρχής θα καταψηφίσει το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Ο Εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, είπε: “Η ΝΔ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία, γιατί είναι πρόχειρο και γεμάτο αοριστίες. Δεν στηρίζεται σε καμία οικονομικοτεχνική μελέτη. Δεν περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως- για παράδειγμα- η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Αντίθετα επιδιώκει λευκή επιταγή, παραπέμποντας σε πάνω από 60 μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα”.

Ακυρώθηκαν μισό

εκατομμύριο ραντεβού

Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται από τις λίστες που είναι αναρτημένες έξω από τα ιατρεία, για τους γιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών και μπορούν να τους εξυπηρετούν. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η διάθεση των ατομικών συνταγολογίων.

Από την έναρξη της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ μέχρι την Παρασκευή 11/2, οπότε αναμένεται να λήξει, εκτιμάται ότι θα έχουν ακυρωθεί πάνω από 500.000 ραντεβού.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκφράζουν την εκτίμηση ότι στα μέσα της εβδομάδας τα όποια προβλήματα με τα ραντεβού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ θα έχουν εξομαλυνθεί.

Εξάλλου τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη (χθες) άρχισαν και οι Νοσοκομειακοί Γιατροί, ενώ τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη (σήμερα).

Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν επίσης ότι αυτό που ενοχλεί τους γιατρούς είναι το μοίρασμα της πίτας. Τα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ δεν θα πηγαίνουν μόνο στους 7.000 γιατρούς του ΙΚΑ, αλλά σε 20.000.

Επίσης, οι γιατροί δεν θα έχουν πια τα συνταγολόγια τα οποία περνούν στα χέρια των ασφαλισμένων, όπως συμβαίνει με όλα τα Ταμεία.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί δεν θεωρούν νόμιμες τις συνταγές που συνταγογραφούν οι γιατροί, από το υπό κατάληψη υπουργείο Υγείας, που έχει  μετατραπεί σε “συνταγογραφικό κέντρο”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, πέρασαν από το υπουργείο περίπου 500 άτομα, ωστόσο την Τετάρτη (σήμερα) σταματούν τη συνταγογράφηση εκεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το