Τοπικά

Άνω-κάτω με τα οικονομικά ανοίγματα του Δήμου Βόλου

Ενώ ξεκίνησε ΕΔΕ για διάθεση ποσού σε εργολάβο, χωρίς παραστατικά

Υπηρεσιακός παράγοντας του δήμου Βόλου που φέρεται να εμπλέκεται σε τρεις υποθέσεις οικονομικών ανοιγμάτων δεν σηκώνει μόνο του το βάρος της ευθύνης για τα χρήματα που αναζητούνται, αλλά σε χθεσινή του κατάθεση στο πλαίσιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διεξάγεται για το ζήτημα του Μουσείου της Πόλης και την διάθεση χρημάτων σε εργολάβο χωρίς παραστατικά, ζήτησε να κληθεί ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Στάμος, που αρνείται κάθε ευθύνη και «φωτογραφίζει» τον κ. Α. Βούλγαρη ως το μόνο πρόσωπο που μπορούσε να δώσει εντολές στον υπάλληλο.

Ο κ. Στάμος παρέλαβε χθες κλήση και καλείται να καταθέσει την Παρασκευή το πρωί στις 10 για την υπόθεση του Μουσείου όπου διατέθηκαν σε εργολάβο κονδύλια ύψους 150.000 ευρώ χωρίς παραστατικά από τα δημοτικά ταμεία.

Ο κ. Στάμος δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ εντολή σε κανέναν, εκτίμησε εμμέσως πλην σαφώς ότι μόνο ο κ. Βούλγαρης μπορούσε να δίνει τέτοιου είδους εντολές και «απείλησε» να καταφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της αντιδημάρχου κ. Νατάσσας Οικονόμου που σε δημοσιογραφική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι ο υπηρεσιακός παράγοντες της εξήγησε ότι όλες οι κινήσεις του εκπορεύονταν από εντολές πολιτικών προϊσταμένων και στην προκειμένη περίπτωση από τους κ.κ. Α. Βούλγαρη και Γ. Στάμο.

Ο κ. Βούλγαρης δήλωσε χθες με την σειρά του άγνοια για όσα αποκαλύπτονται με τα οικονομικά του δήμου.

«Δεν ξέρουμε τίποτα»

Ένα μπλεγμένο κουβάρι με την οικονομική διαχείριση του πρώην Δήμου Βόλου,  με κονδύλια που άλλαζαν κωδικούς και χέρια άρχισε να ξετυλίγεται.

Ο κ. Βούλγαρης δήλωσε χθες στο «Ράδιο Βέρα» άγνοια για τις υποθέσεις με τα οικονομικά ανοίγματα στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπου επίσης φέρεται να εμπλέκεται υπηρεσιακός παράγοντας του δήμου, ενώ επίσης δήλωσε άγνοια για την απόφαση να διατεθούν χωρίς παραστατικά χρήματα σε εργολάβο.

Σε ό,τι αφορά τα Νομικά Πρόσωπα επέρριψε ευθύνες στα διοικητικά συμβούλια και για τις υπόλοιπες υποθέσεις δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ από κανέναν για οικονομικά ανοίγματα.

Ο κ. Στάμος που χθες έλαβε κλήση να καταθέσει στην ΕΔΕ για το Μουσείο είναι το δεύτερο πρόσωπο μετά τον κ. Βούλγαρη από το οποίο ο συγκεκριμένος υπάλληλος του δήμου στηρίζεται. Ο υπάλληλος κλήθηκε σε ΕΔΕ την προηγούμενη Πέμπτη αλλά ζήτησε παράταση και εξήγησε σε πολιτικά πρόσωπα του δήμου πως αναμένει και εγγράφως την στήριξη του πρώην δημάρχου και αντιδημάρχου.

Ο κ. Στάμος δήλωσε χθες στη «Θ» για το θέμα του Μουσείου της πόλης και την διάθεση χρημάτων σε εργολάβο ότι ουδέποτε έδωσε καμία εντολή για τίποτα και τόνισε ότι δεν μπορούσε να το πράξει γιατί προϊστάμενοι της οικονομικής υπηρεσίας ήταν οι κ. Χ. Τσαμπρινός και Α. Βούλγαρης.

Χθες επίσης δήλωσε με νόημα σε άλλη συνέντευξή του στο «Ράδιο Βέρα» ότι «…άλλοι έδιναν εντολές στον ταμία» και εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφισε τον πρώην δήμαρχο.

«Εγώ δεν μπορούσα να δώσω τέτοια εντολή. Το μόνο που έκανα ήταν να ζητώ με έγγραφα από την οικονομική υπηρεσία να μην διαθέτει τα χρήματα από τα κονδύλια της ΣΑΤΑ για άλλους σκοπούς εκτός από την πληρωμή των έργων και κατ’ επέκταση των εργολάβων για να μην τους χρωστάμε». Σε ερώτηση αν τα κονδύλια της ΣΑΤΑ κατευθύνονταν σε άλλες πληρωμές απάντησε πως αυτό γινόταν συνεχώς, ενώ σχολιάζοντας την υπόθεση με τα Νομικά Πρόσωπα και τα οικονομικά ανοίγματα που δεν έκλεισαν εντός των προθεσμιών, απάντησε πως αυτό που συνέβη δεν είναι κάτι νέο αλλά συμβαίνει από το 1998. Δηλαδή, κάπως «γυρνούσαν» τα χρήματα των ταμείων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου για να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

Στο μεταξύ, παρότι ο υπηρεσιακός παράγοντας διαβεβαίωνε πως θα τον στηρίξουν και με γραπτό κείμενό τους ο πρώην δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, άγνοια για όσα συμβαίνουν δήλωσε χθες εκτός από τον κ. Στάμο και ο κ. Βούλγαρης. Επίσης ο υπάλληλος, ενώ χθες κατά το πλαίσιο της ΕΔΕ ζήτησε να καταθέσει ο κ. Στάμος, δεν ζήτησε το ίδιο και για τον πρώην δήμαρχο.

Χθες επίσης ο υπάλληλος κατέθεσε στον δήμο τα βιβλία της Φιλαρμονικής, του Μουσείου Δάμτσα και του ΔΗΚΕΜΒ, που ουσιαστικά δεν λειτουργεί, ωστόσο δεν κατατέθηκαν τα βιβλία του Αθλητικού Οργανισμού, των ΚΑΠΗ και του Κέντρου Παιδιού. Για την ίδια υπόθεση, εκτός από αναφορά στην εισαγγελία ζητήθηκε και έλεγχος από ορκωτούς λογιστές.

Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το