Τοπικά

Γιατροί: Ισοπέδωση προς τα κάτω θα φέρει το πολυνομοσχέδιο

Κοινή συνέντευξη Τύπου Ιατρικού Συλλόγου, γιατρών ΙΚΑ, νοσοκομειακών γιατρών και φαρμακοποιών

Για «ισοπέδωση προς τα κάτω» με το νέο ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας κατηγόρησαν την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των ιατρών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των ιατρών του ΙΚΑ και των φαρμακοποιών, που παρέθεσαν χθες συνέντευξη Τύπου και εξήγησαν τους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία. Όπως έγινε γνωστό χθες, μόλις τρεις συνταγογραφήσεις έγιναν από γιατρούς του ΟΠΑΔ την πρώτη ημέρα της κινητοποίησης σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Οι εκπρόσωποι των ιατρών και των φαρμακοποιών τόνισαν ότι «το πολυνομοσχέδιο πλήττει τα φτωχά εισοδηματικά στρώματα». Σήμερα οι γιατροί διοργανώνουν πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στη Λάρισα (λεωφορεία θ’ αναχωρήσουν από την πλατεία Δημαρχείου), ενώ οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιήσουν την ίδια ώρα πορεία ενημέρωσης στην οδό Ερμού στο Βόλο.

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Βόλου κ. Π. Θεοδώρου, άφησε αιχμές κατά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ότι δεν συμπαρατάσσονται με τον αγώνα των γιατρών, ενώ ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Μιχ. Δικαιάκος άφησε αιχμές εναντίον μιας «προσκείμενης στην κυβέρνηση συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που ενώ θα έπρεπε να είχαν ξεσηκωθεί, δεν το κάνουν» και ζήτησε τη «συμμαχία» και των υγειονομικών υπαλλήλων και της ΠΟΕΔΗΝ.

Η απεργία των γιατρών τόσο των ιδιωτών, όσο και του ΙΚΑ συνεχίζεται και σήμερα, ενώ σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει προβλήματα, ούτε πρωτοβάθμιας, ούτε δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Τι υπηρεσίες θα παρέχει, ποιος θα τις παρέχει, δεν το διευκρινίζει. Εισάγει το μεγάλο κεφάλαιο, που θα μπορεί να κάνει συμβάσεις με τον ΕΟΠΙΥ και να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Τι σχέση θα έχουν οι γιατροί με τα ιδιωτικά αυτά κέντρα δεν γνωρίζουμε, είναι γνωστό συνήθως. Τι σχέση θα έχουν οι γιατροί με τον ΕΟΠΙΥ, πάλι δεν είναι γνωστό. Θα γίνει γνωστό στην πορεία, ανάλογα με τις εντολές που θα πάρουν από το ΔΝΤ και την τρόικα για το τι οικονομικά θέλουμε και πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρέπει να μειωθεί η κρατική συμμετοχή από το 1,2% στο 0,7%», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λ. Μαυρογιάννης. «Για τις σχέσεις των γιατρών και των υγειονομικών που απαιτούνται, για να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν γίνεται ούτε κουβέντα. Σε κάποιο εδάφιο του μνημονίου αναφέρεται ότι οι σχέσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΙΥ θα είναι όμοιες με τις σχέσεις εργασίας του ΟΑΕΕ. Δηλαδή θα έχει ο γιατρός στην ευθύνη του 2000 ασφαλισμένους και θα παίρνει 600-700 ευρώ. Ουσιαστικά είναι άγνωστα όλα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ στη δευτεροβάθμια βάζει στις προμήθειες τον ιδιώτη προμηθευτή και τις τράπεζες», πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Για τις ελλείψεις γιατρών ο πρόεδρος του ΙΣΜ ανέφερε ότι «μπαίνει ταφόπλακα στο νόμο Αβραμόπουλου», πέντε γιατροί θα φεύγουν και ένας θα προσλαμβάνεται, ενώ θα δημιουργηθούν πολλά κενά στο ΕΣΥ.

«Ο υπουργός πέταξε το μπαλάκι με το διοικητή του ΙΚΑ, ότι γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ θα δέχονται ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Είναι ένα λαϊκίστικο πυροτέχνημα, για να αποπροσανατολίσουν και να φέρουν τον κόσμο απέναντι στους γιατρούς και για να περάσει το νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Δικαιάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν αντικαθίσταται το ιατρικό προσωπικό που αποχωρεί στο Νοσοκομείο, επανέλαβε το αίτημα να καταργηθεί κάθε πληρωμή στα εξωτερικά ιατρεία και δήλωσε ότι «μια επίσκεψη απόγευμα στο Νοσοκομείο κοστίζει από 60 μέχρι 90 ευρώ».

Ο κ. Δικαιάκος χαρακτήρισε «απάτη» τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός για εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από τους γιατρούς του ΟΠΑΔ, καθώς, όπως είπε, αν γινόταν αυτό, θα αυξανόταν το κόστος υγείας.

Ο πρόεδρος των γιατρών ΙΚΑ Βόλου κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι «το πολυνομοσχέδιο υποβαθμίζει δραματικά την ποιότητα περίθαλψης όλων των ασφαλισμένων όλων των ταμείων στο απαράδεκτα ήδη από χρόνια υποβαθμισμένο επίπεδο του ΙΚΑ χάριν της οικονομίας». Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν, μεταξύ άλλων, «να δίδεται η δυνατότητα σε όσους γιατρούς το επιθυμούν, να συμβληθούν με μόνιμες συμβάσεις με τον ενιαίο φορέα χωρίς αποκλεισμούς, ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους και όχι με αριθμητικά ή άλλα κριτήρια, αξιοπρεπείς αμοιβές ανάλογα με την παροχή υπηρεσιών του καθενός, καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας ασθενείας, στην οποία θα φαίνεται το ιστορικό του ασφαλισμένου».

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου κ. Λ. Αναστασίου χαρακτήρισε «πρόχειρο το νομοσχέδιο», ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κ. Ματσιόλης χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρικ το διάλογο», «το κράτος βλέπει μόνον αριθμούς, θέλουν 2000 φαρμακεία» και πρόσθεσε ότι «από τη μια πλευρά είναι οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι ασφαλισμένοι και από την άλλη η κυβέρνηση».

Τη συμπαράστασή του στην κινητοποίηση των γιατρών εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βόλου κ. Αντ. Βαΐτσης, που ανέφερε ότι «οι συνταξιούχοι δεν θέλουμε να πληρώνουμε 5 ευρώ στο νοσοκομείο, παλεύουμε για περισσότερους γιατρούς στο ΙΚΑ. Ο γιατρός βλέπει 1200 ασφαλισμένους το μήνα και παίρνει 1000 ευρώ. Τι ιατρική να ασκήσει. Παρατηρείται το φαινόμενο να περιμένουν ηλικιωμένοι από τις 4.30’ τα ξημερώματα για ραντεβού. Από τους 120 γιατρούς που είχε το ΙΚΑ, έμειναν 80, ενώ ήρθαν και άλλοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το