Photo Gallery, Τοπικά

Νέο επεισόδιο με ΑμεΑ σε αστικό λεωφορείο

Αστυνομικοί της ομάδας «Δίας» πλήρωσαν τελικά το εισιτήριό του

Νέο επεισόδιο με «θύμα» Άτομο με Αναπηρία καταγράφηκε προχθές το βράδυ σε λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, της γραμμής Νο 3. Μάλιστα κλήθηκε η Αστυνομία να επέμβει, καθώς ο επιβάτης αρνούνταν να κατέβει από το λεωφορείο, αλλά και να καταβάλει την τιμή του εισιτηρίου, επιμένοντας ότι τα ΑμεΑ αντιμετωπίζονται με διαφορετικό, ευαίσθητο, τρόπο και δεν πληρώνουν εισιτήριο. Μέσω του κέντρου της Άμεσης Δράσης κλήθηκαν στο σημείο αστυνομικοί της ομάδας «Δίας». Επί μισή περίπου ώρα και με τους υπόλοιπους επιβάτες του λεωφορείου να βρίσκονται σε αναμονή, γινόταν προσπάθεια να βρεθεί λύση. Τελικά οι αστυνομικοί πλήρωσαν το εισιτήριο του ατόμου με ειδικές ανάγκες και έτσι ο οδηγός δέχθηκε τη μεταφορά του.

Το περιστατικό είναι, δυστυχώς, ένα ακόμη από αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, μετά την απόφαση της διοίκησης να καταβάλλεται ολόκληρο εισιτήριο από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι οδηγίες της διοίκησης του ΚΤΕΛ προς το προσωπικό, ειδικά τους οδηγούς των λεωφορείων, όπως φαίνεται, είναι αυστηρές. Να μη δέχονται τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία χωρίς την καταβολή ολόκληρου του εισιτηρίου.

Το προχθεσινό περιστατικό σημειώθηκε στη γραμμή Νο 3 (Νέα Δημητριάδα), στη στάση της οδού Δημητριάδος με Παύλου Μελά. «Πρωταγωνιστής» ένας 48χρονος, με 80% αναπηρία όπως έγινε γνωστό, ο οποίος επιβιβάστηκε στο λεωφορείο από τη συγκεκριμένη στάση. Ο οδηγός δεν δέχθηκε τη μεταφορά του χωρίς την πληρωμή ολόκληρου του εισιτηρίου και του ζήτησε να εξέλθει από το όχημα. Ως φαίνεται ο 48χρονος επέμενε και τότε δημιουργήθηκε επεισόδιο. Για τη διευθέτησή του κλήθηκε η Αστυνομία. Αστυνομικοί της ομάδας «Δίας» μετέβησαν στο σημείο και προσπάθησαν να διευθετήσουν την κατάσταση. Στο μεταξύ οι υπόλοιποι επιβάτες του λεωφορείου άρχισαν να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση. Τις διαμαρτυρίες των επιβατών δέχθηκαν και οι αστυνομικοί, οι οποίοι για να λήξει το επεισόδιο πλήρωσαν το εισιτήριο του 48χρονου.

Το όλο σκηνικό προκάλεσε αρνητική εντύπωση σε όσους τύχαινε να βρεθούν εκείνη τη στιγμή τόσο στο λεωφορείο, όσο και στη στάση. Και οι ίδιοι όμως οι αστυνομικοί, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση καθώς κλήθηκαν να επιβάλλουν αυτό που ορίζει ο Νόμος, έχοντας όμως απέναντί τους έναν άνθρωπο με ιδιαιτερότητα και η ευαισθησία που έπρεπε να επιδειχθεί ήταν αυτονόητη.

Υπενθυμίζεται ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ της χώρας για δωρεάν μεταφορά των ατόμων με αναπηρία με τα λεωφορεία και έτσι οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ ζητούν την καταβολή ολόκληρου του εισιτηρίου. Από την πλευρά του το Αστικό ΚΤΕΛ φέρεται να έχει οικονομικές απαιτήσεις από τα υπουργεία για τη μεταφορά των ατόμων με αναπηρία και από τη στιγμή που δεν βρίσκονται σε ισχύ συμβάσεις ζητεί την καταβολή εισιτηρίου.

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το