Τοπικά

Νέα ταλαιπωρία για προμήθεια φαρμάκων

Απεργία πάλι από αύριο έως Παρασκευή, με λειτουργία φαρμακείων ανά δίωρο

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι σχέσεις του κλάδου με το υπουργείο Υγείας

Νέα ταλαιπωρία για την προμήθεια των φαρμάκων τους περιμένει τους πολίτες της Μαγνησίας από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή, καθώς οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν τριήμερη απεργία. Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα στο Βόλο, αλλά και την περιφέρεια θα λειτουργούν ανά δίωρο φαρμακεία, ενώ θα υπάρχουν και διανυκτερεύοντα.

Στο «κόκκινο» συνεχίζουν να βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείο Υγείας με το δεύτερο να παραμένει σταθερό στις θέσεις που εξέφρασε στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των πρώτων.

Οι φαρμακοποιοί πραγματοποίησαν στην Αθήνα συνέλευση, όπου ουσιαστικά επικυρώθηκε η απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για νέα τριήμερη απεργία από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου κ. Κώστας Ματσιόλης υπογράμμισε πως οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν.

Το τι θα γίνει μετά την Παρασκευή, θα αποφασιστεί σε νέα γενική συνέλευση και ανάλογα βέβαια με τις κινήσεις του υπουργείου Υγείας.

Έτσι από αύριο μέχρι και την Παρασκευή στο Βόλο θα λειτουργούν ανά δίωρο πέντε φαρμακεία. Αυτό θα ισχύει από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ μετά θα λειτουργούν κάποια διανυκτερεύοντα. Θα ισχύσει δηλαδή το ίδιο σύστημα που ακολουθήθηκε και στην τριήμερη απεργία της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε χωριά, όπου λειτουργεί ένα φαρμακείο, ο φαρμακοποιός θα ειδοποιήσει τους πολίτες ποιο δίωρο θα είναι ανοικτό για να τους εξυπηρετήσει.

Πάντως το επόμενο μεγάλο θέμα που θα ανοίξει για τους καταναλωτές αφορά τα φάρμακα εκτός λίστας. Για να μειώσει τις δαπάνες το Κράτος προχωρεί ουσιαστικά σε μια αρνητική λίστα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 500 φάρμακα που θα πρέπει οι πολίτες να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Πρόκειται για αντιβηχικά, αντιπυρετικά, σκευάσματα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, του καπνίσματος και άλλες παθήσεις που δημιουργούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ο κ. Ματσιόλης τόνισε πως μέχρι και σήμερα αυτά τα φάρμακα δεν τα πληρώνουν οι καταναλωτές, αφού καλύπτονται από τα ταμεία τους. Υπάρχουν όμως πληροφορίες που λένε ότι από μέρα σε μέρα θα υπάρχει μια νέα κατάσταση. Το υπουργείο Υγείας αντί να αντιμετωπίσει το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα, εξαναγκάζει τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους και άλλα πολλά φάρμακα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πολίτες δύο κατηγοριών, καθώς από το μέτρο αυτό πλήττονται κυρίως οι ασθενείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το