Photo Gallery, Τοπικά

Μύηση στην παράδοση της Ινδονησίας

  Η γραμματέας της πρεσβείας χθες στο Βόλο για το Καρναβάλι

Η γραμματέας της πρεσβείας χθες στο Βόλο για το Καρναβάλι

Στο Δημαρχείο του Βόλου βρέθηκε χθες το πρωί η πρώτη γραμματέας της πρεσβείας της Ινδονησίας κ. Τζιάνι Μεντιαουάτι – Σασάντι προκειμένου να ρυθμίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ινδονησίας στο φετινό Καρναβάλι και στις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, καθώς η Ινδονησία είναι η φιλοξενούμενη χώρα. Η κ. Μεντιαουάτι, που επισκέπτεται το Βόλο για τέταρτη φορά, μας μίλησε για τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο λαών και πολιτισμών και μας αποκάλυψε τα μυστικά του ινδονησιακού καρναβαλιού.

Όπως είναι γνωστό, φιλοξενούμενη χώρα του Δήμου Βόλου στις φετινές εκδηλώσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει υπό τον τίτλο «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: Από τη Βραζιλία στην Ινδονησία» είναι η Ινδονησία, ένας διαφορετικός και μακρινός πολιτισμός, τον οποίο ντόπιοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν. Η εκπρόσωπος της ινδονησιακής πρεσβείας κ. Τζιάνι Μεντιαουάτι – Σασάντι συνοδευόμενη από τη βοηθό της και μεταφράστρια κ. Ντία Σουσιλοβάτι, μιλώντας για τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Βόλου και της Ινδονησίας, μας εξήγησε πως αυτή ξεκίνησε όταν το Δεκέμβριο του 2012 ο Ινδονήσιος πρέσβης κ. Μπένι Μπαχαναντεουά «έχοντας ακούσει για την πόλη του Βόλου συναντήθηκε με το δήμαρχο σε μια προσπάθεια να βρουν κοινά πεδία συνεργασίας. Τότε δέχθηκε και την πρόσκληση να είναι η Ινδονησία η τιμώμενη χώρα στις φετινές εκδηλώσεις του τοπικού Καρναβαλιού». Εξήντα και πλέον Ινδονήσιοι θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις (σεμινάρια, παρουσίαση τοπικών γεύσεων κ.ά.) που προγραμματίζονται για το επόμενο τριήμερο (Παρασκευή 15 – Κυριακή 17 Μαρτίου) και έχουν σαν στόχο να μας θα μυήσουν στον εξωτικό κόσμο της Ινδονησίας, ενώ πενήντα τέσσερα άτομα θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της Κυριακής, χορευτές παραδοσιακών χορών, μέλη της πρεσβείας με τις οικογένειές τους, μέλη της ινδονησιακής κοινότητας στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης θα παρουσιαστεί ένα άρμα, το οποίο «θα είναι ένα άγαλμα με το όνομα Όγκο Χόγκο που συμβολίζει το κακό πνεύμα και καίγεται στο τέλος τελετής σύμφωνα με τις παραδόσεις του Μπαλί» μας εξηγεί η κ. Μεντιαουάτι.

Το καρναβάλι στην Ινδονησία δεν μοιάζει με το δικό μας, καθώς «οι Ινδονήσιοι τιμούμε την ημέρα Ανεξαρτησίας στις 17 Αυγούστου όπου σε όλες τις περιοχές μικρά παιδιά φορώντας τις παραδοσιακές στολές κάνουν παρέλαση. Δεν φοράμε αστείες στολές ή μάσκες παρά μόνο τις παραδοσιακές εκτός από τους επαγγελματίες π.χ. γιατρούς που μπορούν να φορέσουν τις επίσημες στολές της εργασίας τους» σημειώνει η κ. Μεντιαουάτι. Σε ό,τι αφορά στις ομοιότητες μεταξύ των δύο λαών και των πολιτισμών τους, η κ. Μεντιαουάτι εντοπίζει τη γεωγραφία, καθώς η Ινδονησία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 17.000 νησιών και τον… Καραγκιόζη, που στη δική τους παράδοση ονομάζεται Ουαϊάνγκ Κούλιτ. Η ελληνική ινδονησιακή κοινότητα αριθμεί 1.000 μέλη (τα περισσότερα εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, οδηγοί, κηπουροί κ.λπ.) ενώ, όπως μας ενημερώνει η εκπρόσωπός της, η ινδονησιακή κυβέρνηση προσφέρει υποτροφία ενός έτους για όποιον ενδιαφέρεται να ζήσει και να γνωρίσει την Ινδονησία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της (πληρ. 2106742345). Η χθεσινή ήταν η τέταρτη φορά που η κ. Μεντιαουάτι βρέθηκε στο Βόλο, για τις ανάγκες του Καρναβαλιού, αλλά και παλαιότερα στη Ρεγγάτα και εκείνα που ξεχωρίζει είναι «το φαγητό, το τσίπουρο, τη Μακρινίτσα και οι βόλτες στο λιμάνι», ενώ ευχήθηκε καταλήγοντας «ο Βόλος να διασκεδάσει πολύ στο φετινό Καρναβάλι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το