Photo Gallery, Τοπικά

«Μυστικοί» αστυνομικοί κατά μηχανόβιων στο Βόλο

Μια άλλη μέθοδο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του υπερβολικού θορύβου από τα δίκυκλα εφαρμόζει πρώτη η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας

«Μυστική» ομάδα αστυνομικών ενάντια στην ηχορύπανση που προκαλούν τα μηχανάκια – νεαρών κυρίως ατόμων – και έχουν γίνει ο εφιάλτης πολλών βολιωτών, δημιούργησε εδώ και τρεις ημέρες η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Ήδη τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μέσα σε διάστημα δύο ημερών ακινητοποιήθηκαν 10 συνολικά μηχανάκια που προκαλούν υπερβολικό θόρυβο.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας είναι η πρώτη πανελλαδικά που συστήνει αυτή την ομάδα με στόχο την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που εδώ και χρόνια προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες πολιτών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ομάδα αποτελείται από πέντε άτομα. Προέρχονται από τις υπηρεσίες της Τροχαίας, Υποδιεύθυνση Ασφαλείας και τα Τμήματα Βόλου και Νέας Ιωνίας. Οι αστυνομικοί φορούν πολιτικά ρούχα και κινούνται με πολιτικές μηχανές. Έτσι δεν γίνονται αντιληπτοί και με περισσότερη άνεση μπορούν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν οδηγούς δικύκλων που προκαλούν με τα οχήματά τους εκνευριστικά υπερβολικά θόρυβο. Οι αστυνομικοί αφού εντοπίσουν τους νεαρούς με τα δίκυκλα, τους θέτουν υπό παρακολούθηση και όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία – και αφού φυσικά έχουν σταθμεύσει το μηχανάκι – ακινητοποιούν το όχημα. Στη συνέχεια το μεταφέρουν στην Αστυνομική Διεύθυνση και βεβαιώνουν πρόστιμα στον οδηγό. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 200 ευρώ και το όχημα παραμένει στην διάθεση της Αστυνομίας. Ήδη στην πιλοτή του αστυνομικού κτιρίου έχουν μεταφερθεί -μέσα σε διάστημα δύο ημερών – 10 δίκυκλα.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας είχε επιχειρήσει αρκετές φορές – τα προηγούμενα χρόνια- να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ηχορύπανσης από τα δίκυκλα. Ένας από τους τρόπους ήταν τα «μπλόκα» που στήνονταν από αστυνομικούς της Τροχαίας, κυρίως στο κέντρο (Δημητριάδος, Ιάσονος). Στη θέα όμως των αστυνομικών οι νεαροί είτε άλλαζαν δρόμο, είτε διέφευγαν μέσα από το «μπλόκο» με επικίνδυνους ελιγμούς και ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι αστυνομικοί δεν τους καταδίωκαν καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου με υποψήφια θύματα τους νεαρούς δικυκλιστές ήταν μεγάλος.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών για την ηχορύπανση από τα δίκυκλα είναι πολλές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Αστυνομία αποφασίζει να εφαρμόσει έναν άλλο τρόπο, «πρωτοείσακτο» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να μειώσει την όχληση των πολιτών.

Η επιλογή της μεθόδου αυτής θεωρείται ακίνδυνη, για τους οδηγούς δικύκλων και αποτελεσματική. Αφού ο μηχανόβιος αιφνιδιάζεται, δεν βρίσκεται σε δράση και κατ’ επέκταση σε υπερδιέγερση.

Η ομάδα λειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα. Μέσα σε δύο μέρες κατάφερε να ακινητοποιήσει δέκα μηχανάκια. Απώτερος στόχος είναι η αποτροπή των νεαρών δικυκλιστών στη συνέχιση πρόκλησης υπερβολικού θορύβου. Οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί, τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο.

 

Τούλα Κεκάτου 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το