Οικονομία

Με τον… αραμπά η εξόφληση

ταμείο

Στη γραφειοκρατία των υπουργείων σκοντάφτουν τα κονδύλια που εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες προμηθευτές.

Ως αποτέλεσμα, η όλη διαδικασία εξελίσσεται με βραδύτατους ρυθμούς και στην πραγματική οικονομία έχουν φτάσει μόνο τα μισά από αυτά που έχουν τεθεί προς εκταμίευση για τον σκοπό αυτό από το υπουργείο Οικονομικών.

Το γεγονός αυτό προκαλεί την γκρίνια και της τρόικας, που θεωρεί ότι η ταχεία εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου είναι ένα από τα “κλειδιά” για την ανάκαμψη.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (χθες) από τον περασμένο Δεκέμβριο έως το τέλος Μαρτίου το Γενικό Λογιστήριο είχε εγκρίνει την εξόφληση οφειλών περίπου 3,2 δισ. ευρώ:

-Μόνο για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ εγκρίθηκαν 657 εκατ. ευρώ

-Για τις οφειλές των νοσοκομείων άλλα 559 εκατ. ευρώ

-Για εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων 330 εκατ. ευρώ

-Για οφειλές των ΟΤΑ 331 εκατ. ευρώ, ενώ

-Ολοκληρώθηκε σχεδόν το σύνολο των εγκεκριμένων επιστροφών φόρου, ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές από τα υπουργεία στους ιδιώτες μόλις που ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ!

-Το Δεκέμβριο 2012 το Γενικό Λογιστήριο είχε εκταμιεύσει 363 εκατ. ευρώ, αλλά στους ιδιώτες έφτασαν μόλις 199 εκατ. ευρώ

-Τον Ιανουάριο 2013 η εκταμίευση από το υπουργείο Οικονομικών ανήλθε στα 548 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληρωμές περιορίστηκαν στα 334 εκατ. ευρώ

-Τον Φεβρουάριο 2013 η εκταμίευση έφτασε στα 924 εκατ. ευρώ, αλλά οι ιδιώτες πήραν στα χέρια τους μόλις 198 εκατ. ευρώ

-Τον Μάρτιο 2013 η κατάσταση βελτιώθηκε καθώς η εκταμίευση από το υπουργείο Οικονομικών έφτασε στα 1,3 δισ. ευρώ και οι τελικές πληρωμές στα 792 εκατ. ευρώ.

Παρά τους βραδείς ρυθμούς εξόφλησης, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, πάντως, ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν πληρωθεί 8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι οφειλές των “στεγνών”, πλέον, επιχειρήσεων προς το Δημόσιο διαμορφώνονταν στο τέλος του 2012 στα 35,4 δισ. ευρώ, ενώ προστέθηκαν άλλα 745 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Την κατάσταση επιδεινώνει το ότι δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα 7.523 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Σε αναμονή βρίσκονται και χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου, για το πολυπόθητο- αν και “κουρεμένο”- εφάπαξ. Από τις 40.229 εκκρεμείς αιτήσεις που αντιστοιχούσαν σε 1,384 δισ ευρώ, έως τώρα έχουν χορηγηθεί μόλις 6.624. “απορροφώντας” 255 εκατ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το