Τοπικά

«Με τα μάτια της καρδιάς» κοντά στην αναπηρία

Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου αποκτούν βιωματικές εμπειρίες
Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου αποκτούν βιωματικές εμπειρίες

Τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στο ευαίσθητο θέμα των ειδικών αναγκών έχουν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται στο σχολείο. Οι έφηβοι με τη συνδρομή των καθηγητών τους αποκτούν βιωματικές εμπειρίες μέσω διαδραστικών παιχνιδιών, διδάσκονται τη γραφή Βraille και τη νοηματική, ενώ συζητούν και με εκπροσώπους συλλόγων με διάφορες αναπηρίες, όπως οι «Μάγνητες Τυφλοί».

Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Με τα μάτια της καρδιάς» και υλοποιείται από τους καθηγητές κ.κ. Βαγγέλη Ευφραιμιάδη και Ελένη Ζωγράφου, οι οποίοι έχουν ενδιαφερθεί για το ζήτημα αποκτώντας γνώσεις και στη γραφή Braille. Μάλιστα η κ. Ζωγράφου έχει παρακολουθήσει μαθήματα για ένα χρόνο και στη Σχολή Τυφλών του Παρισιού διευρύνοντας τις γνωστικές της δεξιότητες στη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Η όλη δράση έχει αγκαλιαστεί από τους μαθητές και αξίζει να σημειωθεί πως είναι ένα από τα ελάχιστα προγράμματα με τέτοιο περιεχόμενο που διεξάγεται στα σχολεία του Νομού.

Όπως τόνισε ο κ. Ευφραιμιάδης το πρόγραμμα πραγματεύεται το ζήτημα της ειδικής αγωγής. Σκοπός είναι να φέρουμε τους μαθητές σε επαφή με άτομα που έχουν αναπηρία και να διευρύνουμε την επίγνωσή τους για αυτό το θέμα. Παράλληλα επιχειρείται μια απομυθοποίηση της αναπηρίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μέχρι στιγμής οι μαθητές εμπλούτισαν μέσα από διδακτικό υλικό τις γνώσεις τους για την αναπηρία, αλλά και πασίγνωστους καλλιτέχνες που προόδευσαν παρότι είχαν ειδικές δεξιότητες, Επίσης συναντήθηκαν στο χώρο του σχολείου με τον πρόεδρο των «Μάγνητων Τυφλών, κ. Λάμπρο Παρασκευά και συμμετείχαν σε διαδραστικό παιχνίδι, όπου με ένα μαντίλι έκλεισαν τα μάτια τους και αποπειράθηκαν να κινηθούν στο χώρο, συνοδευόμενοι από συμμαθητές τους γνωρίζοντας άμεσα πώς νιώθει ένας τυφλός. Επίσης διδάχθηκαν τη νοηματική και τη γραφή Braille.

Μάλιστα οι εντυπώσεις των μαθητών ήταν πολύ θετικές. «Ένιωσα ένα πολύ περίεργο συναίσθημα, όταν μου έκλεισαν τα μάτια, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να περπατήσω» τόνισαν οι μαθητές, οι οποίοι πρόσθεσαν πως αρχικά αισθάνθηκαν λίγο άβολα, όταν αντίκρισαν ένα τυφλό συνάνθρωπό τους.

Παράλληλα επισήμαναν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των τυφλών είναι η προκατάληψη των υπολοίπων απέναντί τους και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αντίληψη.

Η κ. Ζωγράφου με εμπειρία και από τη Σχολή Τυφλών του Παρισιού, όπου εκεί μετέφερε μέσω βιβλίου μουσικές νότες στη γραφή Βraille, τόνισε το διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζεται στο εξωτερικό η αναπηρία. Σημείωσε ειδικότερα πως είναι σπουδαία η εθελοντική διάθεση των ανθρώπων στη Γαλλία να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία να μετακινηθούν κάπου ή να κάνουν κάποια άλλη εργασία. Παράλληλα, όμως τους αντιμετωπίζουν και ισότιμα. Δηλαδή το γεγονός ότι κάποιος είναι ανάπηρος, δεν σημαίνει ότι εξαρτιέται από τους άλλους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παιδεία. Βλέπουμε κάποιον ανάπηρο και το φοβόμαστε. Λέμε «πώς θα το προσεγγίσω;», «τι θα του πω;». Είμαστε γενικά κουμπωμένοι, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι άνθρωποι σαν και εμάς, απλώς με κάποια ιδιαιτερότητα.

Γιορτή Βιβλίου

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα διοργανωθεί στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου Γιορτή Βιβλίου με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά. Η γιορτή θα περιλαμβάνει παζάρι μεταχειρισμένων βιβλίων, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης που υπάρχει στο Γυμνάσιο ήδη. Επίσης θα λειτουργήσει έκθεση εικαστικών έργων των μαθητών με θέμα ένα λογοτεχνικό κείμενο που διδάχθηκαν ή διάβασαν.

Βοήθεια σε άπορους

Μέσα από την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων το σχολείο συνδράμει και στους άπορους. Όπως ανέφερε ο διευθυντής κ. Απόστολος Βακρατσάς, το σχολείο δίνει έμφαση στα θέματα πολιτισμού, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, κοινωνικής συνεισφοράς και αλληλεγγύης. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου η συμμετοχή των μαθητών είναι αθρόα και οι καθηγητές καταθέτουν «ψυχή».

Παράλληλα τα έσοδα από τις δύο παραστάσεις του πολιτιστικού προγράμματος «Μουσικοθεατρικά Εναλλακτικά» που παρουσιάστηκαν στην Παλαιά Ηλεκτρική, διατίθενται για τη σίτιση απόρων παιδιών της Νέας Δημητριάδας, όπου λειτουργεί το σχολείο. Επίσης οι μαθητές θα δημιουργήσουν πασχαλινές λαμπάδες, ώστε με τα έσοδα να συνεχιστεί το κοινωνικό έργο του σχολείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το