Τοπικά

Πανελλήνιο συνέδριο για Φυσικές Επιστήμες

Οι καθηγητές Διονύσης Βαβουγυιός και Στέφανος Παρασκευόπουλος
Οι καθηγητές Διονύσης Βαβουγυιός και Στέφανος Παρασκευόπουλος

Τριακόσιοι και πλέον καθηγητές, ερευνητές και γενικότερα επιστήμονες από το χώρο των Φυσικών Επιστημών θα βρεθούν στο Βόλο στο τριήμερο 26-28 Απριλίου στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διδακτικής Φυσικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, το οποίο διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα αναμένεται να παρουσιαστεί και το ρομπότ που κατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Συντονιστές του συνεδρίου είναι οι καθηγητές κ.κ. Διονύσης Βαβουγυιός και Στέφανος Παρασκευόπουλος.

Ο κ. Βαβουγυιός ανέφερε πως στο συνέδριο θα γίνουν 119 προφορικές εισηγήσεις και θα υπάρχουν δύο πόστερ, δύο στρογγυλά τραπέζια, ένα συμπόσιο, δύο εξειδικευμένα εργαστήρια. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περίπου 150 σύνεδροι. Αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για το Βόλο αυτό το επιστημονικό συνέδριο, καθώς θα ακουστεί ό,τι πιο καινούριο έχει γίνει στον κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ θα παρευρεθούν οι πιο σοβαροί ερευνητές του κλάδου. Όλες οι εισηγήσεις αξιολογήθηκαν από ανώνυμους κριτές.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου και διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και η Ένωση για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και των Τεχνολογιών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν το αμφιθέατρο «Κορδάτος» και άλλες αίθουσες.

Ο κ. Βαβουγυιός υπογράμμισε πως, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις για τη διδασκαλία και τη μάθηση της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, του Περιβάλλοντος, της Γεωγραφίας. Ακόμη θα γίνουν εισηγήσεις για τα αναλυτικά προγράμματα, τη χρήση των τεχνολογιών, αλλά και την άτυπη και εναλλακτική εκπαίδευση.

Ρομπότ για άτομα με κινητική αναπηρία    

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και τα ρομπότ που υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής στην προσπάθεια εκμάθησης των ατόμων με κινητική αναπηρία στο μάθημα των φυσικών επιστημών. Ειδικότερα το ρομπότ βοηθά τους μαθητές με κινητικές αναπηρίες να κάνουν ένα πείραμα παρέχοντας ουσιαστικά γνώσεις. Αυτήν την περίοδο γίνεται προσπάθεια εφαρμογής στην πράξη της λειτουργίας του ρομπότ.

Επίσης θα ανακοινωθούν και οι δράσεις για την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

Το 8ο Συνέδριο, θέτει ως στόχους: 1) Να φέρει κοντά ώριμους και νέους ερευνητές, εκπαιδευτικούς της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και ανθρώπους που διαμορφώνουν την εκπαιδευτική πολιτική στην περιοχή των Φυσικών Επιστημών (ΦΕ), για να συζητήσουν θέματα τα οποία αφορούν στην Εκπαίδευση στις ΦΕ, 2) να παρουσιαστεί και να συζητηθεί η δουλειά των ερευνητών στο χώρο της ΔΦΕ ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα να είναι χρήσιμα και αξιοποιήσιμα στην εκπαιδευτική πράξη, 3) να αναδειχθεί η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη σύγχρονη σχολική τάξη και να προταθούν ιδέες και λύσεις βελτίωσης και αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας και μάθησης των ΦΕ, 4) να ωθήσει στην ανάπτυξη νέων ερευνητικών προσανατολισμών και συνεργασιών.

Το συνέδριο είναι ανοικτό, μεταξύ άλλων, σε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, φοιτητές και γενικά το επιστημονικό προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίτιμος διδάκτορας στη Βιοχημεία 

Εκδήλωση αναγόρευσης της καθηγήτριας του Pennsylvania State University Ιωάννας Α. Φλώρου σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Τμήματος Ιατρικής, στη Βιόπολη Λάρισας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το