Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ελάχιστη η ανθοφορία στις μηλιές

Λόγω υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, σύμφωνα με αγρότες του Πηλίου
Λόγω υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, σύμφωνα με αγρότες του Πηλίου

Δεν ανθίζουν φέτος οι μηλιές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τις ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, με τον ανθό να είναι αραιωμένος και στο φυτικό κεφάλαιο να υπάρχουν μόνο τα φύλλα. Αιτία, σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, είναι οι υψηλές για τις καλλιέργειες θερμοκρασίες, που σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα, με συνέπεια τα δέντρα να μην πέσουν σε χειμέρια νάρκη και να μην ανθίζουν την άνοιξη. Ο αραιωμένος ανθός σημαίνει και μειωμένη παραγωγή κατά τη συγκομιδή της σοδειάς το ερχόμενο φθινόπωρο, με την απώλεια να μην αποτελεί αποζημιώσιμο αίτιο, σύμφωνα με τον κανονισμό του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Με τις χειρότερες προϋποθέσεις δείχνει να ξεκινά η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος για τους παραγωγούς μήλου στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, καθώς οι αγρότες διαπιστώνουν ότι οι μηλιές δεν ανθίζουν φέτος.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις συνεταιριστών και παραγωγών, δεν παρατηρείται ανθοφορία στο φυτικό κεφάλαιο, στο οποίο υπάρχουν μόνο τα φύλλα, με τον ανθό στα δέντρα να είναι εξαιρετικά αραιός, συγκριτικά πάντα με προηγούμενες χρονιές.

Οι εκτιμήσεις των αγροτών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αιτία για την ελάχιστη έως καθόλου ανθοφορία του φυτικού κεφαλαίου στις καλλιεργούμενες με μήλα εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, είναι οι υψηλές για τις καλλιέργειες θερμοκρασίες, οι οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τον περασμένο χειμώνα η θερμοκρασία δεν υποχώρησε τόσο, προκειμένου να επικρατήσουν συνθήκες παγετού για να πέσει το φυτικό κεφάλαιο στην απαιτούμενη χειμέρια νάρκη, έτσι ώστε να ανθίσει την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

«Διαπιστώνουμε δυστυχώς» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «ότι είναι ελάχιστη η ανθοφορία στις μηλιές τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Δίχως ίχνος υπερβολής, το φυτικό κεφάλαιο δεν ανθίζει και πάνω στα δέντρα υπάρχουν μόνο τα φύλλα. Την τρέχουσα χρονική περίοδο οι μηλιές βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας, ωστόσο ο ανθός στα δέντρα είναι εξαιρετικά αραιωμένος, με το πρόβλημα να διαπιστώνεται σε ολόκληρο το Πήλιο, όπου το μήλο αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Στα δέντρα βλέπουμε μόνο φύλλα, ανθός δεν υπάρχει. Αιτία, όπως επιβεβαιώνουν και παλαιότεροι αγρότες στα χωριά μας, είναι το γεγονός ότι τον περασμένο χειμώνα οι θερμοκρασίες δεν ήταν όσο έπρεπε χαμηλές, δεν έκανε όσο κρύο χρειαζόταν, δεν σημειώθηκαν παγετοί, προκειμένου το φυτικό κεφάλαιο να πέσει σε χειμέρια νάρκη, η οποία απαιτείται για να ανθίσουν την άνοιξη τα δέντρα. Επικράτησαν υψηλές για την εποχή και τις καλλιέργειες μήλου ειδικά θερμοκρασίες, με συνέπεια οι μηλιές να μην ανθίζουν φέτος» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Στο μεταξύ, ελάχιστη ανθοφορία την τρέχουσα άνοιξη στο φυτικό κεφάλαιο σημαίνει μειωμένη παραγωγή κατά τη διαδικασία συγκομιδής της σοδειάς το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συνεταιριστές και αγρότες εκτιμούν ότι εφόσον οι μηλιές δεν ανθίζουν, δεν θα υπάρχει και ικανοποιητική παραγωγή το φθινόπωρο, με τη σοδειά, αν τελικά οι εκτιμήσεις των παραγωγών επιβεβαιωθούν, να είναι εξαιρετικά μειωμένη.

«Ελάχιστη έως καθόλου ανθοφορία» τονίζει ο κ. Κάπελας «σημαίνει ελάχιστη έως καθόλου παραγωγή. Στα δέντρα δεν υπάρχει ανθοφορία την άνοιξη και κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει καρπός και επομένως σοδειά το φθινόπωρο. Δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ωστόσο οι μηλιές δεν ανθίζουν και εμείς το μόνο που βλέπουμε στα δέντρα μας είναι φύλλα και όχι ανθός. Εκτιμούμε, επομένως, ότι η φετινή σοδειά μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου θα είναι εξαιρετικά μειωμένη» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, ελάχιστη έως καθόλου ανθοφορία σημαίνει ελάχιστη έως καθόλου παραγωγή και κατά συνέπεια απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες σε περίοδο οικονομικής κρίσης, γενικότερης ύφεσης και έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας.

Απώλεια εισοδήματος, η οποία δεν πρόκειται να αναπληρωθεί, καθώς βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ η μειωμένη σοδειά από τον προαναφερόμενο λόγο δεν αποτελεί αποζημιώσιμο αίτιο, όπως προκύπτει από την επικοινωνία που είχαν πρόσφατα συνεταιριστές και αγρότες με στελέχη του Οργανισμού.

Μοναδική δυνατότητα αποζημίωσης, όπως προκύπτει πάντα από τη σχετική ενημέρωση την οποία έχουν συνεταιριστές και παραγωγοί από τους αρμόδιους, είναι από πόρους των προγραμμάτων της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ).

«Στην περίπτωση κατά την οποία σημειωθεί απώλεια στη σοδειά μας» αναφέρει ο κ. Κάπελας «δεν έχουμε τη δυνατότητα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, καθώς βάσει του κανονισμού του το προαναφερόμενο αίτιο δεν είναι αποζημιώσιμο. Μοναδική δυνατότητα είναι η αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ. Οι αγρότες έχουν περιέλθει σε απόγνωση, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα οικονομική καταστροφή από την απώλεια της σοδειάς τους» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το