Photo Gallery, Τοπικά

Με αρρύθμιστο ζάχαρο οι μισοί διαβητικοί

Αρρύθμιστο έχει το ζάχαρό του ένας στους δύο διαβητικούς του Βόλου, σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση που έχει γίνει από τους ιδιώτες ενδοκρινολόγους
Αρρύθμιστο έχει το ζάχαρό του ένας στους δύο διαβητικούς του Βόλου, σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση που έχει γίνει από τους ιδιώτες ενδοκρινολόγους

Αρρύθμιστο έχει το ζάχαρό του ένας στους δύο διαβητικούς του Βόλου, σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση που έχει γίνει από τους ιδιώτες ενδοκρινολόγους με αφορμή τη δωρεάν εξέταση που πραγματοποιήθηκε στον πληθυσμό της πόλης πριν μερικούς μήνες. Στο μεταξύ σήμερα στις 5 το απόγευμα διοργανώνεται ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το νεανικό διαβήτη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου και διοργανώνεται από τους ιδιώτες ενδοκρινολόγους του Βόλου, την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών και Εφήβων με διαβήτη Μαγνησίας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Θα μιλήσουν ενδοκρινολόγοι από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Θεοδωράκης σχετικά με την ψυχολογία της άσκησης και το διαβήτη.

Ο ενδοκρινολόγος και εκ των συντονιστών της όλης πρωτοβουλίας κ. Κώστας Δεμισλής τόνισε πως η εκδήλωση αφορά στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ένα, το λεγόμενο και ως νεανικό διαβήτη, με στόχο την ενημέρωση των γονέων και ευρύτερα του κοινού. Τα περιστατικά νεανικού διαβήτη αυξάνονται και όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών παρουσιάζεται για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά και διατροφής. Ο διαβήτης τύπου ένα δεν είναι κληρονομικός, όπως πιστεύει ο κόσμος. Πρόκειται για αντισώματα που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό που πάνε και «σκοτώνουν» τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας. Οπότε παράγεται όλο και λιγότερη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα στο τέλος να εμφανίζεται ο διαβήτης, αφού δεν υπάρχει η ινσουλίνη, ώστε να ρυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Διαβήτης τύπου ένα μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωση. Κατά μέσο όρο εμφανίζεται στην ηλικία των 5-8 ετών.

Η θεραπεία είναι ουσιαστικά η υποκατάσταση με ενέσιμη μορφή. Μελλοντικά αναμένεται να εμφανιστούν και άλλες θεραπείες, ακόμη και για τη μεταμόσχευση των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Από τους ενδοκρινολόγους του Βόλου θα ξεκινήσει η καταγραφή των παιδιών και των εφήβων με το διαβήτη.

Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται ιατρικά ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο, ώστε να παρακολουθούνται.

Αρρύθμιστο το ζάχαρο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και οι ενδοκρινολόγοι του Βόλου είχαν αναλάβει πριν μερικούς μήνες πρωτοβουλία και για το διαβήτη τύπου δύο που αφορά στους ενήλικες. Ειδικότερα στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου είχαν πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, όπως με μέτρηση ζαχάρου. Συνολικά είχαν εξεταστεί γύρω στα 150 άτομα και, όπως τόνισε ο κ. Δεμισλής, ένα κεντρικό στοιχείο που διαπιστώσαμε, είναι πως οι περισσότεροι διαβητικοί, ένα ποσοστό πάνω από το 50%, έχουν αρρύθμιστο το ζάχαρό τους, ενώ παρουσίασαν και υψηλή πίεση. Το μη ρυθμισμένο ζάχαρο οφείλεται σε διάφορους λόγους είτε γιατί δεν πηγαίνουν στο γιατρό για εξέταση είτε δεν είναι ενημερωμένοι για να ακολουθήσουν σωστά τη θεραπεία. Αυτοί, όμως που έχουν αρρύθμιστο ζάχαρο, μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως στην καρδιά, στα αγγεία, στα νεφρά, στα μάτια. Και βέβαια οι διαβητικοί δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν αρρύθμιστο ζάχαρο. Για τους λόγους αυτούς το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται για το τι πρέπει να κάνει. Επίσης η ιατρική κοινότητα χρειάζεται να παρεμβαίνει στο επίπεδο της ενημέρωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το