Photo Gallery, Τοπικά

Ιώσεις ταλαιπωρούν τους Βολιώτες

Κύρια συμπτώματα των ιώσεων είναι υψηλός πυρετός που επιμένει για δυο-τρεις ημέρες, έντονος βήχας, καταβολή
Κύρια συμπτώματα των ιώσεων είναι υψηλός πυρετός που επιμένει για δυο-τρεις ημέρες, έντονος βήχας, καταβολή

Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται στον πληθυσμό της πόλης το τελευταίο διάστημα λόγω των ιώσεων που προκαλούν ακόμη και βρογχίτιδα. Το τριήμερο της Αποκριάς στα Επείγοντα του Νοσοκομείου η προσέλευση των ασθενών ήταν μεγάλη. Υψηλός πυρετός, έντονος βήχας και καταβολή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ιώσεων.

Η γρίπη και οι ιώσεις που ανέμεναν οι γιατροί τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, ουσιαστικά έχουν εμφανιστεί αυτήν την περίοδο, όπου πολύς κόσμος ταλαιπωρείται όντας κλινήρης.

Κατά δεκάδες συνέρεαν το τριήμερο της Αποκριάς οι συμπολίτες στα Επείγοντα του Νοσοκομείου για να εξεταστούν. Κύρια συμπτώματα που είχαν οι περισσότεροι; Υψηλός πυρετός που επιμένει για δυο-τρεις ημέρες, έντονος βήχας, καταβολή.

Όπως τόνισε παθολόγος γιατρός του Νοσοκομείου, «τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αυξημένη νοσηρότητα στον πληθυσμό. Περισσότερο πρόκειται για ιώσεις παρά για την εποχιακή γρίπη, η οποία βέβαια έχει εμφανιστεί και αυτή. Στα Επείγοντα εξετάζουμε δεκάδες περιστατικά με αρρώστους, παιδιά και μεγαλύτερους. Σε κάποιες περιπτώσεις η ίωση μπορεί να προκαλέσει και βρογχίτιδα, αλλά πολύ λιγότερες είναι οι περιπτώσεις που προκαλείται πνευμονία».

Μάλιστα, όπως τόνιζε γιατρός που εφημέρευε το Σαββατοκύριακο, «από το πρωί του Σαββάτου δεν σταματήσαμε να βλέπουμε και να εξετάζουμε περιστατικά με ασθενείς που είχαν συμπτώματα ίωσης. Πολλοί μάλιστα ένιωθαν μια κακουχία, μια καταβολή»

Ένα άλλο στοιχείο που επισήμαναν οι γιατροί, είναι πως οι ασθενείς μπορεί να προσβληθούν από διαφορετικές ιώσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. «Στα Επείγοντα βλέπουμε ασθενείς που είχαν αρρωστήσει, πέρασαν μερικές ημέρες, ανάρρωσαν και μετά προσβλήθηκαν από νέα ίωση και ήρθαν να εξεταστούν. Και είναι αρκετά αυτά τα περιστατικά συμπολιτών που ταλαιπωρούνται ακόμη και 10-15 ημέρες» τονίζουν.

Όσον αφορά στη γρίπη, η μεγαλύτερη νοσηρότητα εκδηλώθηκε στους ανθρώπους με διάφορα προβλήματα υγείας, οι οποίοι δεν έκαναν το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται. Βέβαια οι γιατροί όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν συστάσεις στον ευπαθή πληθυσμό για την ανάγκη εμβολιασμού του.

Στα φαρμακεία πάντως δεν παρατηρείται η αντίστοιχη κινητικότητα με τα Επείγοντα του Νοσοκομείου.

Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, οι περισσότεροι που ασθενούν προσπαθούν να ξεπεράσουν την ίωση, χωρίς να πάρουν αντιβίωση και να πληρώσουν τα φάρμακα, αλλά να ξεπεράσουν το πρόβλημα μένοντας στο σπίτι με κάποιο ντεπόν και ζεστό ρόφημα.

Πάντως οι γιατροί εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για το τελευταίο κύμα με τις ιώσεις που ταλαιπωρεί τον κόσμο.

Προληπτικά μέτρα κατά των ιώσεων

* Να πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας στη διάρκεια της ημέρας. Η ίωση μπορεί να κολλήσει πολύ εύκολα από τη χειραψία ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που είχε αγγίξει πριν από εσάς ο ασθενής.

* Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά. Είναι λανθασμένη αντιμετώπιση της ίωσης, καθώς απευθύνονται σε μικροβιολογικές λοιμώξεις και όχι στους ιούς.

* Μην πλησιάζετε ανθρώπους με ίωση, εάν μπορείτε να τους αποφύγετε.

* Εάν υποφέρετε εσείς από κρυολόγημα, έχετε καταρροή ή βήχα, να χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο, το οποίο αμέσως μετά θα πετάτε στα σκουπίδια.

* Αποφύγετε το κάπνισμα, τουλάχιστον σε κλειστούς χώρους, γιατί έτσι επιβαρύνετε την κατάσταση της υγείας σας και γίνεστε πολύ πιο εύκολα «θύματα» των ιών.

* Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή, που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας και θα σας κάνει άτρωτους σε οποιεσδήποτε επιθέσεις.

* Πάρτε ένα πακέτο με υγρά μαντίλια που έχουν φυσικό αντισηπτικό και περάστε την επιφάνεια του γραφείου σας κάθε πρωί, πριν ξεκινήσετε τη δουλειά σας.

*Μύτη, μάτια, στόμα και γενικώς η περιοχή του προσώπου πρέπει να έχει την ιδιαίτερη φροντίδα σας. Γι’ αυτό μην πιάνετε με χέρια άπλυτα για ώρα, καθώς υπάρχουν μικρόβια που εύκολα μπορούν από τις οδούς αυτές να περάσουν στο σώμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το