Photo Gallery, Τοπικά

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στο Βόλο

Κοσμοσυρροή στην παραλία για το «Καρναβάλι του Κόσμου 2013»
Κοσμοσυρροή στην παραλία για το «Καρναβάλι του Κόσμου 2013»

Με κέφι, ζωντάνια και τη μαζική συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών, ολοκληρώθηκαν την Καθαρή Δευτέρα οι φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: Από τη Βραζιλία στην Ινδονησία». Τις εντυπώσεις στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής «έκλεψε» η ομάδα της Ινδονησίας, που αποτελούσε και την τιμώμενη χώρα των εκδηλώσεων, ενώ εκπροσωπήθηκαν επίσης, με απεσταλμένους χορευτές και ομάδες καρναβαλιστών, η Κούβα, η Ινδία, η Χαβάη, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, αλλά και χώρες της Αφρικής και της Μ. Ανατολής.

Δίνοντας συνέχεια στην περσινή πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων με διεθνή χαρακτήρα, που αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους κάτοικους της περιοχής και τους επισκέπτες, ο Δήμος Βόλου πέτυχε για δεύτερη χρονιά φέτος να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο αγκάλιασε με θέρμη τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Βόλου, με αποκορύφωμα την κεντρική εκδήλωση της Κυριακής στην παραλία της πόλης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της φετινής διοργάνωσης – όπως και πέρυσι – ήταν η ανάδειξη της διαφορετικότητας των πολιτισμών και των πολιτιστικών στοιχείων. Σε συνεργασία του Δήμου Βόλου με την Πρεσβεία της Ινδονησίας στην Ελλάδα, οι προσκεκλημένοι Ινδονήσιοι έδωσαν το στίγμα του πολιτισμού τους μέσα από εργαστήρια μουσικής, χορού και μαγειρικής, που πραγματοποιήθηκαν με ελεύθερη συμμετοχή.

Επιπλέον, στην κεντρική προς τιμήν τους εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής, εντυπωσίασαν με την άψογη παρουσίαση της μακρινής εξωτικής χώρας τους, με χορούς και τραγούδια αλλά και εδέσματα που είχαν προετοιμάσει και προσφέρθηκαν με τη λήξη της εκδήλωσης στο φουαγιέ του θεάτρου.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: Από τη Βραζιλία στην Ινδονησία» ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου και πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες με στόχο την ανάδειξη των παραδοσιακών εθίμων και την ενεργοποίηση και συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε παραδοσιακά γλέντια και χορούς, συναυλίες και μελωδίες άλλων εποχών, όπως επίσης ανοικτές εκδηλώσεις και μασκέ  πάρτι. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με αποκριάτικα έθιμα της Μακεδονίας, με τις περίφημες Μπούλες της Νάουσας και τους Φανούς της Κοζάνης, αποκριάτικο γλέντι για τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου, παράλληλα με εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας για τη μακρινή τιμώμενη χώρα, την Ινδονησία, μέσα από το φακό Ελλήνων επισκεπτών.

Γιορτές στις πλατείες του Φυτόκου και του Σέσκλου, της Πορταριάς και της Μακρινίτσας, στη Δράκεια και τον Άγιο Λαυρέντιο συνέθεσαν ένα πολύχρωμο, εντυπωσιακό μωσαϊκό γιορτινής ατμόσφαιρας, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα με την παρέλαση των καρναβαλιστών στην παραλία του Βόλου, όπου πραγματικά δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Ακολούθησε στο «Κορδόνι» το κάψιμο του καρνάβαλου – μια εικαστική δημιουργία της σκηνογράφου Ιωάννας Τουλούπη – που αντιπροσώπευε «Την ύφεση».

Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε την Καθαρή Δευτέρα στην παραλία της Αγριάς, στις Αλυκές, τη Νέα Αγχίαλο και σε πολλές άλλες περιοχές του ενιαίου Δήμου, όπου οι δημότες γιόρτασαν τα Κούλουμα, με γλέντι, χορό, δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί. Η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν εντυπωσιακή, ενώ η παρουσία πολλών επισκεπτών ανάδειξε για μια ακόμη φορά το Βόλο και το Πήλιο ως αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων.

Πολλά όμως και τα αποκριάτικα πάρτι που έγιναν σε μπαρ και καφέ της πόλης. Όλα σχεδόν τα κεντρικά καταστήματα, από νωρίς το βράδυ, κατακλύστηκαν από κόσμο που χόρευε σε ρυθμούς καρναβαλιού.

Τα πάρτι διήρκησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Καθαρής Δευτέρας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το