Photo Gallery, Πολιτική

Με αιχμή τα αγροτικά οι επαφές του Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Αύριο η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με Ζ. Μπαρόζο


To αγροτικό ζήτημα και κυρίως την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενόψει του 2013 θέτει στην κορυφή της πολιτικής της ατζέντας η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς, στις επαφές που έχει στις Βρυξέλλες, βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα της στήριξης των αγροτών.
Αυτό έπραξε και με τον Γιάνους Λεβαντόφσκι, Ευρωπαίο Επίτροπο Δημοσιονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού και τον Ράινερ Μπέγκε, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και της Ειδικής Επιτροπής σχετικά με τους δημοσιονομικούς πόρους για μια βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2013.
«Συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα να ακουστεί η φωνή των αγροτών της Ευρώπης που δεν θα πρέπει να μπουν στην ασφυξία της ευρωπαϊκής λιτότητας. Ιδιαίτερα τώρα που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής» τόνισε ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τους κκ. Λεβαντόφσκι, Μπέγκε και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Τζόζεφ Ντολ.
Για τον κ. Σαμαρά, οι συζητήσεις για τη μετεξέλιξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενόψει του 2013, οπότε και θα καταργηθούν διάφορες αγροτικές επιδοτήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μάλιστα, η ΝΔ ετοιμάζεται να σηκώσει το θέμα το επόμενο διάστημα, καθώς θα επιχειρήσει να ενισχύσει τους δεσμούς και την επιρροή της στον αγροτικό κόσμο. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο να υπάρξει ενιαία γραμμή των χωρών του Νότου για να μην χαθούν κονδύλια για τους αγρότες και επιβαρυνθεί και ο ελληνικός αγροτικός κόσμος.
Στη νέα ΚΑΠ που ετοιμάζεται, ο όρος κλειδί είναι ο «ενεργός αγρότης» που περιέχεται στα κείμενα προς διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσδιορίζει τους δικαιούχους των κοινοτικών επιδοτήσεων. Ουσιαστικά, με τον «ενεργό αγρότη» καταργείται ο «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης» και ενδεχομένως να ανοιχθεί η πόρτα για να δίδονται επιδοτήσεις-ενισχύσεις σε πολλούς ετεροεπαγγελματίες.
Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί τον προσεχή Ιούνιο, οπότε και θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των πόρων που θα διατεθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την ευρωπαϊκή γεωργία και η κατανομή των επιδοτήσεων σε κάθε χώρα, μέλος της ΕΕ.

Τα εργαλεία ανάπτυξης

Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς –που είδε εκτός των άλλων και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Μάρτιν Σούλτς και αργότερα θα συνομιλήσει και με τον ευρωβουλευτή κ. Αλέν Λαμασούρ, πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- συζήτησε για το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα ελλείμματα, τα χρέη και την ύφεση, για την οικονομική διακυβέρνηση και για την σταθερότητα του ευρώ.
Επίσης, συζήτησαν για την προτεραιότητα που πρέπει να δώσουν χώρες όπως η Ελλάδα στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ώστε να γίνει αντίδοτο στην κρίση. «Παράδειγμα: τα ομόλογα έργων και τα προγράμματα διευρωπαϊκών υποδομών που θα έδιναν ανάσες στην οικονομία, υποκινώντας την ανάπτυξη. Η αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν στη νέα περίοδο από τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία παραδοσιακά στηρίζουν τις πιο αδύναμες Ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «ή η ενίσχυση και η διεύρυνση των ιδίων πόρων της Ευρώπης ώστε τα Ευρωπαϊκά Ταμεία να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τις εισφορές των κρατών-μελών».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες θα έχει ακόμη κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Βελγίου Ιβ Λετέρμ, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας, Πέδρο Κοέλιο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.
Την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το