Photo Gallery, Πολιτική

Αναθεώρηση Μνημονίου στην Υγεία

Εξετάζει η κυβέρνηση που προχωρά στη σύσταση ειδικής επιτροπής


Συνεργασία των υπουργείων Άμυνας και Υγείας για το ΕΣΥ


Ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων με στόχο τη σύνταξη προτάσεων για την αναθεώρηση του Μνημονίου για τη υγεία, συστήνει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Αποστολή της επιτροπής, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση, είναι να υποβάλει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την τρόικα, προτάσεις για μία συνολική μεταρρύθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας «με στόχο τη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία σε ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο του 6%».
Το έργο της επιτροπής, που εντάχθηκε ήδη στο πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 120.000 ευρώ σε πρώτη φάση, αναμένεται να στηριχθεί απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που έχουν σχέση με την υγεία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει «Το Βήμα», η ανεξάρτητη επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποχρεούται να παραδώσει πόρισμα με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και να καταθέσει προτάσεις στα ακόλουθα θέματα:

Ενοποιημένη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας.

Χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

Εναρμόνιση των παροχών υγείας για τους δικαιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.

Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου περίθαλψης και φαρμακευτικών υπηρεσιών, ειδικών ιατρών και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Αποτελεσματικότητα νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Φαρμακευτική κατανάλωση.

Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Προτεραιότητες στο χώρο της δημόσιας υγείας, με στόχο την προαγωγή υγείας και την πρόληψη ασθενειών.

Συλλογή δεδομένων και αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας.

«Το πόρισμα της επιτροπής», καταλήγει η απόφαση, «θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους στους προηγούμενους τομείς με απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία σε ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο του 6%».

Συνεργασία υπουργείων

Άμυνας και Υγείας

Την επέκταση της συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν:
Πρώτον: Τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Στο πλαίσιο αυτό, τα άτομα τα οποία διαπιστώνεται από στρατιωτικούς ιατρούς ότι είναι χρήστες και παρακολουθούν τα «στεγνά» προγράμματα του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο θα υπηρετούν θητεία μειωμένη κατά το 1\3 της θητείας που θα εκπλήρωναν εάν δεν ήταν χρήστες, δηλαδή για το στρατό ξηράς θα είναι διάρκειας 6 αντί των 9 μηνών. Επιπλέον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καλύψει στεγαστικές ανάγκες του ΟΚΑΝΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης δηλώθηκε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων στα « στεγνά προγράμματα».
Δεύτερον: Τη διάθεση κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ και στην απογευματινή ζώνη λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία θα έχει σκοπό την ενημέρωση του ΕΚΑΒ για τη διαθεσιμότητα των κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων σε καθημερινή βάση. Μέχρι σήμερα τα 5 στρατιωτικά νοσοκομεία, πλην του ΝΙΜΤΣ, διαθέτουν στο ΕΚΑΒ περί τις 70 κλίνες στην πρωινή ζώνη, αριθμός ο οποίος με την επέκταση του μέτρου και το απόγευμα θα είναι πλέον αισθητά μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο.
Τρίτον: Την πολυετή παραχώρηση 20 στρεμμάτων χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων δίπλα στο Αττικό νοσοκομείο για αξιοποίηση του χώρου.

Τέταρτον: Τη σύσταση επιτροπής εργασίας από στελέχη των δύο υπουργείων για αλληλοενημέρωση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στον τομέα των προμηθειών υγειονομικού χαρακτήρα.

Πέμπτον: Την παραχώρηση εκτάσεως για την κατασκευή νοσοκομείου στη Χαλκίδα.
Έκτον: Την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ σε καύσιμα στην Αττική.

Έβδομον: Τη «φιλικότερη» χρέωση του ΕΣΥ για τις αεροδιακομιδές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάζεται στα στρατιωτικά νοσοκομεία έχει χαμηλές αποδοχές και το σύστημα βασίζεται κυρίως στη φιλοπατρία του.
Ο κ. Λοβέρδος εξήγγειλε ότι φιλόδοξος στόχος του υπουργείου είναι η συνεχής εφημερία όλων των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2013.
Τέλος διευκρινίστηκε ότι δεν αλλάζει η υφιστάμενη συνεργασία των ασφαλιστικών ταμείων με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το