Photo Gallery, Τοπικά

Γιόρτασαν την Ημέρα Νερού, με… εμφιαλωμένα

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ: Πάνω από μήνα έχει απαγορευτεί η πόση, αλλά και η χρήση από το δίκτυο, καθώς περιέχει χρώμιο

Με εμφιαλωμένο νερό «γιόρτασαν» χθες την Παγκόσμια Μέρα Νερού οι κάτοικοι του Στεφανοβικείου, αφού άλλωστε με τον τρόπο αυτό, καλύπτουν για περισσότερο από ένα μήνα τις ανάγκες τους σε πόσιμο νερό. Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά και την ανίχνευση στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου ποσότητας χρωμίου άνω του επιτρεπόμενου ορίου στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου απαγορεύτηκε η κατανάλωση νερού δικτύου για πόση, ενώ οι βρύσες στα σχολεία του χωριού παραμένουν κλειστές, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να καλύπτουν τις ανάγκες τους καταναλώνοντας εμφιαλωμένο νερό και αντίστοιχο από θερμοψύκτες που έχουν τοποθετηθεί στα διδακτήρια με πρωτοβουλία του Δήμου. Στο μεταξύ, για «μεγάλο πρόβλημα» κάνουν λόγο κάτοικοι του χωριού, υπογραμμίζοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να εφοδιάζονται νερό από γειτονικά χωριά και ότι φοβούνται να χρησιμοποιούσουν το αντίστοιχο της ύδρευσης ακόμη και για λόγους υγιεινής.

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Στεφανοβικείου, καθώς έναν περίπου μήνα μετά την ανίχνευση ποσότητας άνω του επιτρεπόμενου ορίου χρωμίου στο νερό του δικτύου το πρόβλημα συνεχίζεται.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι υποχρεωμένοι τον τελευταίο μήνα, αλλά και από παλιότερα όπως υποστηρίζουν, να προμηθεύονται εμφιαλωμένο νερό για πόση.

Στα δύο σχολεία του χωριού, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, οι βρύσες παραμένουν κλειστές και στις αίθουσες υπάρχουν ποσότητες εμφιαλωμένου νερού, καθώς και θερμοψύκτες, τους οποίους τοποθέτησε η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου.

Επίσης, οι περισσότεροι μαθητές, όπως επισημάνουν εκπαιδευτικοί και γονείς, έρχονται στα σχολεία εφοδιασμένοι από το σπίτι τους με το δικό τους ο καθένας μπουκάλι με εμφιαλωμένο νερό.

Ωστόσο, εκπαιδευτικοί και γονείς υποστηρίζουν ότι οι βρύσες του Δημοτικού ειδικά Σχολείου παραμένουν χρόνια κλειστές, καθώς ακόμη και πριν προκύψει το πρόβλημα ήταν αμφίβολη η ποιότητα του πόσιμου νερού.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του χωριού είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν ποσότητες εμφιαλωμένου νερού για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πόση, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία σχετικά με τη δωρεάν διανομή νερού.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι φοβούνται να χρησιμοποιήσουν το νερό του δικτύου για να κάνουν το μπάνιο τους και γενικότερα για λόγους υγιεινής, ενώ ακόμη και για το μαγείρεμα, αλλά και το πλύσιμο των πιάτων και των κουζινικών αναγκάζονται οι περισσότεροι τουλάχιστον να προμηθεύονται με μπιτόνια νερό από τα γειτονικά χωριά.

«Μόνο με εμφιαλωμένο καλύπτουμε τις ανάγκες μας» επισημαίνει ο κ. Στάθης Βλάχος «καθώς δεν χρησιμοποιούμε το νερό του δικτύου ούτε για μαγείρεμα, ούτε ακόμη και για να πλύνουμε τα δόντια μας. Το αυτονόητο πράττουμε. Καταναλώνουμε πάντα εμφιαλωμένο, το οποίο αγοράζουμε με δικά μας έξοδα, καθώς ο Δήμος δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία να διανείμει στους κατοίκους δωρεάν ποσότητες. Δεν γνωρίζω ποιες ενέργειες ακολουθεί η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι η ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και μέχρι τότε κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Στο χωριό υπάρχει αναστάτωση» τονίζει ο κ. Βλάχος.

Από την πλευρά του ο κάτοικος του χωριού κ. Δημήτρης Ακριβούσης υπογραμμίζει ότι «η καθημερινότητα στο Στεφανοβίκειο χωρίς νερό είναι πολύ δύσκολη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταναλώνουμε για πόση τουλάχιστον εμφιαλωμένο νερό, το οποίο αγοράζουμε εμείς οι ίδιοι. Προσωπικά διαπιστώνω ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου υπάρχει η απαιτούμενη θέληση για την άμεση κατά το δυνατόν πάντα επίλυση του προβλήματος. Βεβαίως, για να επιλυθεί ένα τόσο σοβαρό πράγματι πρόβλημα απαιτούνται κάποιες διαδικασίες είναι η αλήθεια» είναι η τοποθέτηση του κ. Ακριβούση.

«Καταναλώνουμε για πόση εμφιαλωμένο νερό» σημειώνει, τέλος, ο κ. Στέλιος Τσιότρας «και για να πλένουμε τα πιάτα είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε νερό σε μπιτόνια από τα γειτονικά χωριά, όπως είναι το Αρμένιο, το Σωτήριο και το Ριζόμυλο. Δεν χρησιμοποιούμε το νερό του δικτύου ούτε για το πλύσιμο των πιάτων, ούτε φυσικά και για μαγείρεμα. Φοβόμαστε ακόμη και να κάνουμε το μπάνιο μας με το νερό του δικτύου, διότι δεν γνωρίζουμε αν μετά την ανίχνευση χρωμίου είναι κατάλληλο και δεν προκαλεί ζημιά. Δεν μας έχουν αρμοδίως ενημερώσει αν κάνει να πλενόμαστε με αυτό το νερό και παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Είναι μεγάλο το πρόβλημα» καταλήγει ο κ. Τσιότρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το