Photo Gallery, Τοπικά

Ημέρα των… οικονομικών είναι η σημερινή για το Δήμο Βόλου

Ταμειακά ελλείμματα, πειθαρχικές ποινές, καταλογισμός ευθυνών συνολική εικόνα στο «τραπέζι»

Η οικονομική εικόνα του δήμου Βόλου, όπως διαμορφώθηκε μετά  τα ταμειακά ελλείμματα, οι πειθαρχικές ποινές και παραπομπές στη δικαιοσύνη εναντίον των υπαλλήλων που εμπλέκονται στην διαχείριση των ταμείων, οι κλήσεις σε απολογία,   και ο καταλογισμός των ευθυνών και των ποσών, μονοπωλούν σήμερα το ενδιαφέρον καθώς όλα τα ζητήματα θα αναλυθούν στην πρωινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα.  Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με βάση την εισήγηση, θα απορριφθούν οι απολογισμοί των Νομικών Προσώπων του πρώην δήμου Βόλου, που κατέθεσε ο κ. Χ. Σιγάλας.

Σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής  ανοίγει ο δρόμος για να καταλογιστούν και επίσημα στους ταμίες οι ευθύνες και τα ποσά που λείπουν από ταμεία της Αγριάς και τα Νομικά Πρόσωπα του πρώην δήμου Βόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική εξέλιξη των υπαλλήλων. Επίσης σε απολογία θα κληθούν τρεις ακόμη υπάλληλοι που φέρεται να εμπλέκονται στο θέμα των παρκόμετρων και των χρημάτων που απουσιάζουν επίσης από τα ταμεία του πρώην δήμου Βόλου.

Βαριές κατηγορίες

Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει με την ιδιότητά της ως πειθαρχικό όργανο.

Η πρώτη υπόθεση αφορά τον ταμία Αγριάς ο οποίος σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης, χορήγησε 100.000 ευρώ στον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου, βάσει χειρόγραφων αποδείξεων και χωρίς ο παραλήπτης να είναι νόμιμος δικαιούχος.

Η εισήγηση αναφέρει ότι ο ταμίας φέρει προσωπική ευθύνη για ό,τι συνέβη ως δημόσιος υπόλογος.

Ο υπάλληλος σύμφωνα με την εισήγηση επέδειξε βαριά αμέλεια, οι πράξεις του συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος και επισύρουν ποινή ανώτερη της αρμοδιότητας του δήμου. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στην δικαιοσύνη.

Η Οικονομική Επιτροπή με σημερινή της απόφαση θα καλέσει τον πρώην ταμία του δήμου Βόλου να αναπληρώσει άμεσα τα ελλείμματα στα Νομικά Πρόσωπα, ενώ η υπόθεση βρίσκεται επίσης ήδη στην δικαιοσύνη.

Σήμερα θα συζητηθεί και το έλλειμμα ύψους 41.859 ευρώ στα ταμεία του δήμου από τα παρκόμετρα.

Από το πόρισμα που εκδόθηκε προκύπτει ότι για το έλλειμμα «ευθύνεται λόγω αμέλειας ο πρώην δημοτικός ταμίας» και η Οικονομική Επιτροπή θα τον καλέσει να το αναπληρώσει εντός 48 ωρών ή να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του εντός πέντε ημερών.

Για την υπόθεση των παρκόμετρων η Οικονομική Επιτροπή θα καλέσει σε απολογία τρεις ακόμη διωκόμενους υπαλλήλους, προκειμένου να αποφασίσει για την επιβολή ή όχι πειθαρχικής ποινής.

Οι υπάλληλοι θα πρέπει να απολογηθούν εγγράφως εντός τριών ημερών. Αν η τριήμερη προθεσμία παρέλθει θα κριθούν χωρίς απολογία.

Απορρίπτουν απολογισμούς

Το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθούν οι απολογισμοί των Νομικών Προσώπων που απορρίφθηκαν από τα διοικητικά τους συμβούλια γιατί καταγράφηκαν ελλείμματα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ τα οποία δεν αναπληρώθηκαν από τον ταμία του πρώην δήμου Βόλου.

Τα διοικητικά συμβούλια ζητούν παραμπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων,

Ενδεικτικά, το Κέντρο Παιδιού του πρώην δήμου Βόλου δεν έκανε  δεκτό τον απολογισμό που κατέθεσε ο ταμίας, λόγω του ότι θα έπρεπε να υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο ποσού 418.879,27 ευρώ. Στα ΚΑΠΗ από διενεργηθέντα έλεγχο της Υπηρεσίας, στα οικονομικά στοιχεία, προέκυψε ότι θα έπρεπε να υπάρχει χρηματικό

υπόλοιπο ποσού 114.966 ευρώ (83.296,62 ευρώ από ανεξόφλητα εντάλματα και 31.699,42 ευρώ από απλήρωτες κρατήσεις).

Το ίδιο ισχύει και για τον αθλητικό Οργανισμό .

Τα έσοδα του Οργανισμού ήταν 941.411,74 ευρώ, και τα έξοδα ήταν 886.571,27

ευρώ, και παρέμεινε χρηματικό υπόλοιπο 54.840,47 ευρώ.

Από διενεργηθέντα έλεγχο της υπηρεσίας στα οικονομικά στοιχεία, προέκυψε

ότι θα έπρεπε να υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο ποσού 54.840,47 ευρώ, το οποίο δεν υπάρχει στον τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης δεν έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ (Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου) των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Α.Ο.Δ.Β. (συνολικού ποσού 16.564,48€) καθώς επίσης και οι αντίστοιχοι φόροι των μηνών αυτών (συνολικού ποσού 493,23€). Τα συγκεκριμένα ποσά απολογισμό του ταμία (έξοδα 886.571,27€) φαίνονται ότι έχουν πληρωθεί. Επίσης δεν έχουν πληρωθεί 77 εντάλματα για την

οικονομική χρήση 2010 συνολικού ποσού 56.263,32€ (46.360,82€ προμηθευτές + 9.902,50€ ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων ορισμένου χρόνου). Δεν έχουν πληρωθεί και τα οφειλόμενα δάνεια Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2010 ενός υπαλλήλου.

Αντίστοιχες αποφάσεις έλαβε και το ΕΑΚ.

Τα έσοδα του Ε.Α.Κ. Βόλου ήταν 2.202.548,02 ευρώ, και τα έξοδα ήταν 1.964.838,73 ευρώ, και παρέμεινε χρηματικό υπόλοιπο 237.709,29 ευρώ.

Από διενεργηθέντα έλεγχο της Υπηρεσίας προέκυψε ότι θα έπρεπε να υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο ποσού 237.709,29 ευρώ.

Επιπροσθέτως οφείλονται οι κρατήσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010 ποσού 64.997,42€.

Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το