Photo Gallery, Τοπικά

Μεγάλη πυρκαγιά χθες στο Λαύκο

 

 

Καθοριστική κίνηση ήταν πως η φωτιά «κόπηκε» με τις αντιπυρικές ζώνες που δημιούργησαν τα γκρέιντερ

 

 

 

Υπό μερικό έλεγχο χθες το βράδυ, αφού έκαψε πευκοδάσος σε έκταση 200 στρεμμάτων

 


 

Τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης – Δεν κινδύνεψε κατοικημένη περιοχή

 

 

Μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε χθες στις 4 το απόγευμα σε μία από τις πολύπαθες περιοχές της Μαγνησίας, στο Νότιο Πήλιο, στην περιοχή «Άγιος Σπυρίδωνος» μεταξύ Λαύκου και Μικρού. Τεράστια ήταν όμως και η κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης, κατοίκων της περιοχής, εθελοντικών ομάδων και του Δήμου Νοτίου Πηλίου, που έφτασαν στην περιοχή μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και άρχισαν την κατάσβεση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδείχθηκε τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και από την αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η παρουσία της κ. Γερακούδη και του κ. Αγοραστού στον τόπο της φωτιάς και η συμβολή τους στην άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού με βάση τα αιτήματα των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

 

Στην περιοχή έφτασε και ο αντιστράτηγος Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλης Τολίκας. Επίσης ο περιφερειακός διοικητής Θεσσαλίας κ. Αθαν. Μπέης και ο επικεφαλής της πυροσβεστικής δύναμης Μαγνησίας κ. Νικ. Μιχαλάκης. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στις 10.30 το βράδυ. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, υπολογίζεται ότι κάηκε πευκοδάσος σε έκταση 200-250 στρεμμάτων. Ευτυχώς, ούτε για μία στιγμή δεν κινδύνεψε κατοικημένη περιοχή.

Όση δύναμη διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και το Νότιο Πήλιο έσπευσε στο Λαύκο. Μέσα σε 10 λεπτά, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά, έφτασαν στο σημείο οι δυνάμεις πυρόσβεσης από τα κλιμάκια Λαύκου, Αργαλαστής και Νεοχωρίου. Μαζί και το πεζοπόρο τμήμα της Υπηρεσίας, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση και των εναέριων μέσων που άρχισαν να ρίχνουν νερό.

Τέσσερα αεροπλάνα συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς από αέρος για αρκετές ώρες, από τις 4.30 μέχρι που έπεσε το σκοτάδι. Η κατάσβεση συνεχιζόταν όλη τη νύχτα. Από το βράδυ, αργά, μειώθηκε και η ένταση του ανέμου, ενώ και σήμερα οι πυροσβέστες αναμένεται να σβήνουν εστίες.

 

Πανομοιότυπη η φωτιά

με εκείνη του 1999

 

Η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς κάτω από τις κεραίες του ΟΤΕ στο Λαύκο, από το δρόμο. Από σημείο δηλαδή, που όπως τονίζεται, δεν δικαιολογείται να προκληθεί φωτιά. Λόγω του ισχυρού αέρα εξαπλώθηκε. Άλλωστε ο άνεμος είναι ο καλύτερος σύμμαχος της φωτιάς και οι μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώνονται σε τέτοιες περιόδους.

Το χρονικό διάστημα από 10 έως και 23 Αυγούστου, σύμφωνα και με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Βόλου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, λόγω των ανέμων που προβλέπεται ότι θα πνέουν.

Μόλις έγινε αντιληπτός ο καπνός και οι φλόγες αμέσως ειδοποιήθηκαν τα πυροσβεστικά κλιμάκια της περιοχής και στη συνέχεια η κεντρική υπηρεσία στο Βόλο. Η κινητοποίηση – όπως όλοι αναφέρουν – ήταν άμεση και μεγάλη. Ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Φλέρης επεσήμανε με έμφαση την αμεσότητα της κινητοποίησης για την κατάσβεση. Εντυπωσιακό επίσης μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός της άμεσης ενεργοποίησης του εναέριου μηχανισμού, αφού αμέσως «σηκώθηκαν» τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, που έκαναν συνεχείς ρίψεις μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Την ίδια στιγμή οι επίγειες δυνάμεις προσπάθησαν – με επιτυχία – να αναχαιτίσουν τη φωτιά.

Όσον αφορά στα πιθανά αίτια οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, θεωρούν όμως ο «ανθρώπινος παράγοντας» έπαιζε το βασικό ρόλο.

 

«Κόπηκε» η φωτιά

πριν φτάσει στη Μηλίνα

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής η καθοριστική κίνηση ήταν πως η φωτιά «κόπηκε» με τις αντιπυρικές ζώνες που δημιούργησαν τα γκρέιντερ πριν η φωτιά γίνει ανεξέλεγκτη. Η κατεύθυνση του ανέμου και η ένταση ήταν τέτοια που θα μπορούσε να φτάσει τη φωτιά μέχρι τη Μηλίνα, είναι η χαρακτηριστική αναφορά των αξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Όπως τονίστηκε, στο ίδιο σημείο είχε προκληθεί φωτιά το 1999. Σε κάποια μάλιστα σημεία δεν υπάρχει ακόμη βλάστηση εξαιτίας εκείνης της φωτιάς. Στην περιοχή κυριαρχεί το πευκοδάσος. Οι φλόγες λόγω και του δυνατού αέρα εξαπλώνονταν γρήγορα, αλλά το ίδιο γρήγορη ήταν και η αναχαίτισή τους από τους πυροσβέστες.

 

Άμεση ενεργοποίηση

του μηχανισμού

Στην κατάσβεση συμμετείχαν – εκτός από τα τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα – 30 οχήματα της Πυροσβεστικής (τα 25 από τη Μαγνησία), 60 πυροσβέστες, 30 άτομα του τμήματος της Πολιτικής Προστασίας, 30 ερπιστριοφόρες, γκρέιντερ ιδιωτών, του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Αργά το βράδυ έφτασαν από τη Λάρισα άλλοι 17 πυροσβέστες. Καθοριστικός – όπως πάντα – και ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων. Το «παρών» και σε αυτή την πυρκαγιά έδωσαν οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, όπου με δικά τους οχήματα και τα μέσα που διαθέτουν συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια πυρόσβεσης.

Η «μάχη» για την κατάσβεση συνεχιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η ένταση των ανέμων αργά το βράδυ έπεσε στα τρία με τέσσερα μποφόρ διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

 

 

Στον Αλμυρό

Υπό έλεγχο τέθηκε γρήγορα και πριν προλάβει να επεκταθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Αλμυρού κι έκαψε ξερά χόρτα και καλαμιές. Στην κατάσβεση της φωτιάς πήραν μέρος τρία οχήματα από τον Αλμυρό κι ένα από την Υπηρεσία του Βόλου. Υπολογίζεται ότι η φωτιά έκαψε 10-15 στρέμματα με καλαμιές και ξερά χόρτα.

 

Στο Πουρί

Στο μεταξύ ένα πυροσβεστικό όχημα παραμένει στο Πουρί για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς που ξέσπασε προχθές το βράδυ και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις επτά χθες το πρωί. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη θέση «Ανάληψη» και σε μικρή σχετικά απόσταση από την παραλία. Επίσημα η Πυροσβεστική κάνει λόγο για άγνωστη αιτία που διερευνάται από το Ανακριτικό τμήμα, όμως οι πληροφορίες συγκλίνουν – όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Αντώνογλου – πως αιτία είναι το άναμμα φωτιάς από ζευγάρι κατασκηνωτών που βρισκόταν στην περιοχή. Κάηκε και η σκηνή τους.

Η φωτιά υπολογίζεται ότι έκαψε πουρνάρια και θάμνους σε έκταση οκτώ περίπου στρεμμάτων. Μεγάλη ήταν και στην περίπτωση αυτή η κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ευνοούσαν την εξάπλωση της φωτιάς. Στην κατάσβεση συμμετείχαν οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής, άντρες του πεζοπόρου τμήματος, κάτοικοι και οι ομάδες πυρόσβεσης που έχει συγκροτήσει ο Δήμος Ζαγοράς. Η συμβολή των πολιτών και των εθελοντών ήταν καθοριστική, καθώς είχαν καταφέρει να τιθασεύσουν τη φωτιά μέχρι να φτάσουν στο σημείο τα πυροσβεστικά οχήματα. Το ένα πυροσβεστικό όχημα παραμένει για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς, καθώς και χθες έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το