Photo Gallery, Πολιτισμός

Ίαμβος: Μουσικό αφιέρωμα στη Μελίνα

Συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Κρήτη

 


 

 

Το Μουσικό Σύνολο «ΙΑΜΒΟΣ» ([email protected]) που αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Γράβο (τρομπέτα), τη Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη (πιάνο) και τη Ζαφειρούλα Χαντή (βιολοντσέλο), επίσημα προσκεκλημένο από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, για να εγκαινιάσει τη 15νθήμερη Έκθεση Φωτογραφίας και παρουσίαση οπτικού και ακουστικού υλικού, αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, με μια μουσική βραδιά με τίτλο «Μελίνα: Τα τραγούδια που αγάπησα», στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στις 19.00.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγαπημένες μελωδίες, των George Moustaki, Mάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Μίκη Θεοδωράκη κ.ά., που η ίδια ερμήνευσε με την μοναδική φωνή της, στον κινηματογράφο και το θέατρο. Έργα που υπέγραψαν σκηνοθετικά οι Jules Dassin, Μιχάλης Κακογιάννης, Κάρολος Κουν, Νίκος Κούνδουρος, Ηλίας Καζάν, Αλέξης Σολωμός κ.ά. Θα ακουστούν μουσικά έργα από τις ταινίες Φαίδρα, Στέλλα, Ποτέ την Κυριακή, Ζορμπάς, America-America και τα θεατρικά Λεωφορείο ο Πόθος, Οδός ονείρων, Μαγική Πόλη κ.ά.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει, η καθηγήτρια φωνητικής του Δημοτικού Ωδείου Χανίων Δέσποινα Δρακάκη.

Το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη (το 2011 έκλεισαν 17 χρόνια από το θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας και πολιτικού) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη (το οποίο παραχώρησε στο Μουσικό Σύνολο σπάνιο αρχειακό οπτικο – ακουστικό υλικό) παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Ταινιών στο Λονδίνο (Αγγλία), και μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας (Ιταλία) όπου και εμφανίστηκε στη διάσημη Sala del Capitolo του Φλαγγιανού Κολλεγίου ( έδρα των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών) στη Βενετία με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

Το αφιέρωμα αυτό παρουσιάστηκε και εντός συνόρων, ανήμερα της επετείου θανάτου της στις 6 Μαρτίου 2009 στο Δημοτικό Θέατρο Καρδίτσας, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου στις 8 Μαρτίου 2009, στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας στις 20 Σεπτεμβρίου 2009 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας Εναντίον των Γυναικών στην Αίθουσα Τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στις 23 Νοεμβρίου 2009, εκδήλωση την οποία τίμησε με την παρουσία της η κ. Μαρία Σκούρτη εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και στενή συνεργάτιδα της αξέχαστης ηθοποιού επί 25 ολόκληρα χρόνια.

Μεγάλη τιμή για το Μουσικό Σύνολο ΙΑΜΒΟΣ ήταν η πρόσκληση από το Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο) στην Αθήνα και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, να παρουσιάσει το πρόγραμμα αυτό ανήμερα την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 2010, παρουσία του αδερφού της Μελίνας Σπύρου Μερκούρη, ο οποίος θα παρευρεθεί και στα Χανιά, ως βασικός ομιλητής των Εγκαινίων, μαζί με τον Γιάννη Βόγλη(Ηθοποιό-Καλ.Δ/ντη ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας) και τον Μιχάλη Αεράκη(Ηθοποιό-Καλ.Δ/ντη ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης) ανάμεσα σε πολλούς διακεκριμένους επίσημους προσκεκλημένους.

Το Μουσικό Σύνολο ΙΑΜΒΟΣ γεννήθηκε σαν ιδέα όταν συναντήθηκαν τα μέλη του σε κάποιο καλοκαιρινό σεμινάριο πριν από ακριβώς 19 χρόνια. Από τότε και με κοινή τους αφετηρία τη μουσική, αλλά και την πόλη του Βόλου, ξεκίνησαν μία μουσική πορεία με συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα μέλη του είναι διπλωματούχοι Σολίστ με πολύ καλές σπουδές στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό, καθώς και στον τομέα της Επιστήμης της Μουσικολογίας και των Ανώτερων Θεωρητικών. Στο ενεργητικό τους έχουν ατομικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, συμπράξεις ως σολίστ με ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με διάφορα σύνολα Μουσικής Δωματίου, κάποιων από τα οποία είναι ιδρυτικά μέλη. Χαρακτηριστικό τους είναι η συνεχής μουσική παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη του Βόλου, αλλά και γενικότερα στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας. Αξιοσημείωτη είναι και η διδακτική τους εμπειρία, αφού έχουν διδάξει ως καθηγητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε Μουσικά Σχολεία, στα Δημοτικά Ωδεία του Βόλου, της Νέας Ιωνίας, του Αλμυρού και των Τρικάλων, αλλά και σε άλλα Ωδεία και Μουσικές Σχολές, έχοντας αξιόλογες τάξεις μαθητών αλλά και μουσικών συνόλων.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της έκθεσης, που θα διαρκέσει 15 μέρες, από 18-31 Αυγούστου, είναι να παρουσιαστεί φωτογραφικά το σημαντικότερο έργο, αυτής της μοναδικής περσόνας, αυτής της μοναδικής Ελληνίδας, ώστε να δοθεί στο ευρύ κοινό και περισσότερο στους νέους, μία σφαιρική εικόνα των πτυχών της ζωής της Μελίνας.

Θα ιχνηλατηθεί μια εμπνευσμένη πορεία ζωής σχεδόν 60 χρόνων, διαμορφώνοντας μια «φωτογραφική αφήγηση» γύρω από την προσωπικότητα της, που σφράγισε το πρόσφατο παρελθόν μας, αλλά και το παρόν του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Παιδείας μας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το