Τοπικά

Μείωση 30% τουριστικής κίνησης στο Αν. Πήλιο

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μείωση στο ποσοστό της τάξης του 30%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφεται στην τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, αλλά και επιχειρηματιών. Αιτίες αποτελούν η οικονομική κρίση και η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας, καθώς και η αστάθεια του καιρού και η θαλασσοταραχή, εξαιτίας των οποίων καταγράφηκαν αρκετές αναχωρήσεις τουριστών και επισκεπτών. Βάσει των ίδιων στοιχείων, ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων φέτος ανέρχεται στις τέσσερις νύχτες, έναντι 15 τα τελευταία χρόνια. Στο μεταξύ, ικανοποιητική, αλλά όχι η αναμενόμενη είναι η κίνηση των τουριστών στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου.

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στις τάξεις επιχειρηματιών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, καθώς οι προσδοκίες τους σχετικά με την αύξηση της τουριστικής κίνησης την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο και την αντίστοιχη του τζίρου τους δείχνουν να διαψεύδονται.

Τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, αλλά και επιχειρηματιών τουρισμού καταγράφουν μείωση της τουριστικής κίνησης φέτος στο ποσοστό της τάξης του 30%, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι αιτίες, βάσει των ίδιων στοιχείων, είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας, καθώς και η αστάθεια, όπως υποστηρίζεται, του καιρού, διότι λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν σχετικά πρόσφατα και της έντονης θαλασσοταραχής που συνεχίζεται στις ακτές του Ανατολικού Πηλίου καταγράφηκαν αρκετές αναχωρήσεις τουριστών και επισκεπτών.

Τα στοιχεία αφορούν σε τουρίστες που φτάνουν στην ευρύτερη περιοχή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και όχι στους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου.

Παράλληλα, προκύπτει ότι την τρέχουσα τουριστική περίοδο ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα του Ανατολικού Πηλίου μειώθηκε στις τέσσερις νύχτες, έναντι 15 τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα και μόνο καταγράφηκε μια μικρή αύξηση της τουριστικής κίνησης κυρίως στον Αη – Γιάννη και το Χορευτό, αλλά από την αντίστοιχη τρέχουσα η κατάσταση άρχισε και πάλι να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Σχετικά με τα εστιατόρια και τις ταβέρνες υποστηρίζεται ότι οι επιχειρηματίες την περίοδο υψηλής ζήτησης Ιουλίου και Αυγούστου μείωσαν τις τιμές και τις κατέβασαν περαιτέρω με τη διαμόρφωση του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ) από το 23% στο 13% από την 1η του τρέχοντος Αυγούστου.

«Η τουριστική κίνηση φέτος» επισημαίνει ο αρμόδιος για θέματα Τουρισμού αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Απ. Σουλδάτος «είναι δυστυχώς μειωμένη στο Ανατολικό Πήλιο στο ποσοστό της τάξης του 30%, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο κύριος λόγος είναι η οικονομική κρίση και η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας και ένας επιπλέον η αστάθεια του καιρού. Με τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο σχετικά χρονικό διάστημα και με τη θαλασσοταραχή από βορειοανατολικά που συνεχίζεται στις ακτές του Ανατολικού Πηλίου καταγράφηκαν αρκετές αναχωρήσεις τουριστών. Μείωση έχουμε και στις διανυκτερεύσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο διαμορφώνονται φέτος στις τέσσερις νύχτες, έναντι 15 τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, στα εστιατόρια και τις ταβέρνες μειώθηκαν οι τιμές και ακόμη περισσότερο με τη μείωση του ΦΠΑ από την 1η του τρέχοντος Αυγούστου. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και πάντα οι τιμές στα εστιατόρια και τις ταβέρνες αυξάνονταν. Φέτος, αντίθετα, μειώθηκαν, ωστόσο δεν υπάρχει κίνηση. Πήγαμε καλά την περασμένη εβδομάδα στον Αη – Γιάννη και το Χορευτό, αλλά από την τρέχουσα επιστρέψαμε ξανά στα χαμηλά επίπεδα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ζαγοράς – Μουρεσίου.

 

Στο Νότιο Πήλιο

Ικανοποιητική, αλλά όχι η αναμενόμενη είναι η τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής.

Το παραλιακό μέτωπο τόσο από την πλευρά του Αιγαίου, όσο και από την αντίστοιχη του Παγασητικού Κόλπου εξακολουθεί να έλκει τουρίστες, ωστόσο ο αριθμός τους δεν είναι ο αναμενόμενος.

«Για τα δεδομένα της εποχής και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος» δηλώνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας «η τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή μας είναι ικανοποιητική, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο. Ωστόσο, δεν είναι αυτή που περιμέναμε, δεν είναι η αναμενόμενη. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Πόλο έλξης τουριστών αποτελούν επίσης και οι πλούσιες στην ευρύτερη περιοχή μας πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το θετικό είναι ότι ο ένας Πολιτιστικός Σύλλογος συναγωνίζεται τον άλλο, κάτι το οποίο είναι θετικό» καταλήγει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το