Photo Gallery, Τοπικά

Μείωση των απορριμμάτων στη Μαγνησία

Από αριστερά διακρίνονταιο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Λεων. Αναστασίου, η υπεύθυνη του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Β’/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κική Δανιηλίδου και ο υπεύθυνος του ΧΥΤΑ Στέλιος Μαντζούρης
Από αριστερά διακρίνονταιο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Λεων. Αναστασίου, η υπεύθυνη του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Β’/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κική Δανιηλίδου και ο υπεύθυνος του ΧΥΤΑ Στέλιος Μαντζούρης

Μειώνεται σταθερά η παραγωγή απορριμμάτων στη Μαγνησία και υπεύθυνη θεωρείται η οικονομική κρίση. Σημαντική υποχώρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων, παρουσιάζει και η ανακύκλωση.

Τα συνολικά ετήσια βάρη απορριμμάτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής του Βόλου ανέρχονταν το 2010 σε 117.504,08 tn, το 2011 σε 107.591,18 tn και το 2012 σε 96.399,45 tn. Το 2011 συλλέχθηκαν για ανακύκλωση 8.880,34 tn και η επιστροφή υπολείμματος στο ΧΥΤΑ ήταν 2.349,52 tn. Το 2012 συλλέχθηκαν για ανακύκλωση 8.048,35 tn και η επιστροφή υπολείμματος στο ΧΥΤΑ 2.251,13 tn.

Στο μεταξύ, διαλέξεις ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και διαχείρισης των απορριμμάτων στα Λύκεια της χερσαίας Μαγνησίας, αλλά και σε Γυμνάσια που υλοποιούν περιβαλλοντικά προγράμματα, υλοποιεί Σύνδεσμος Απορριμμάτων σε συνεργασία με το γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήδη όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου έχουν γίνει διαλέξεις σε περισσότερους από 500 μαθητές λυκείων, ενώ το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε δημοτικά σχολεία, την επόμενη χρονιά.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Λεων. Αναστασίου, «η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων δεν γίνεται μόνο μέσω εργοστασίων αλλά με ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών για να μειωθεί και το κόστος της διαχείρισης». Από την πλευρά της η υπεύθυνη του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Β’/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κική Δανιηλίδου, σημείωσε ότι στα σχολεία της Μαγνησίας υλοποιούνται φέτος 200 προγράμματα εκτός του σχολικού ωραρίου, εκ των οποίων τα 100 αφορούν το περιβάλλον. «Δεν είναι τυχαίο που πλέον μετά από 20 χρόνια υλοποίησης παρόμοιων προγραμμάτων έχουμε πολλά εθελοντικά κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος». Τέλος ο υπεύθυνος του ΧΥΤΑ και με προϋπηρεσία στην εκπαίδευση Στέλιος Μαντζούρης ανέφερε ότι στις διαλέξεις που γίνονται με διαδραστικό τρόπο, οι μαθητές ενημερώνονται, αλλά και εκφράζουν απόψεις για θέματα λειτουργίας του ΧΥΤΑ με εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. «Επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μαθαίνουν πως από ένα σκουπίδι που ασυνείδητα πολλές φορές κατευθύνουν προς έναν πράσινο ή μπλε κάδο απορριμμάτων, μπορεί να φθάσουμε να παράξουμε ηλεκτρική ενέργεια» σημείωσε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το