Τοπικά

Μέχρι αύριο η αποδοχή της περαίωσης

Λήγουν οι προθεσμίες για τις φορολογικές υποχρεώσεις

Λήγουν οι προθεσμίες για περαίωση, ΕΤΑΚ, φόρο εισοδήματος και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών:

– Μέχρι αύριο 28 Δεκεμβρίου ισχύει η προθεσμία για την αποδοχή του εκκαθαριστικού σημειώματος της περαίωσης. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η καταβολή της πρώτης δόσης από όσους αποδέχθηκαν την περαίωση εντός του Νοεμβρίου, καταβάλλοντας το 20% του συνολικά οφειλόμενου ποσού στις τράπεζες. Στις 28 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και αυτών που εκδίδονται και διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ.

– Μέχρι 31 Δεκεμβρίου καταβολή των τελών κυκλοφορίας και προμήθεια του σήματος, είτε από τις τράπεζες, είτε από τις Εφορίες, εφόσον ο φορολογούμενος κάτοχος αυτοκινήτου δεν έχει παραλάβει το σχετικό ειδοποιητήριο.

– Μέχρι 31 Δεκεμβρίου ισχύει η προθεσμία για τις γονικές παροχές – δωρεές χρηματικών ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων.

– Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που είχαν φορολογούμενοι το 2009.

– Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η καταβολή του  ETAK και της έκτακτης εισφοράς ακινήτων έτους 2009 15% . Το ΕΤΑΚ και η έκτακτη εισφορά ακίνητων, που αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, εξοφλούνται εφάπαξ. Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν το ΕΤΑΚ και στις τράπεζες.

– Μέχρι 30 Δεκεμβρίου πληρώνουν ειδικό φόρο 15% επί των ακινήτων οι εταιρείες offshore, που δεν θα μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα. Μέχρι 29 Δεκεμβρίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων offshore σε φυσικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου ευνοούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές του νομού Μαγνησίας, όπου επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου το σύστημα αντικειμενικών αξιών. Όσες μεταβιβάσεις γίνουν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα απαλλαγούν από το φόρο υπεραξίας, ενώ ο φόρος μεταβίβασης θα είναι μειωμένος κατά 50%. Επιπλέον, αν το φυσικό πρόσωπο -στο οποίο θα μεταβιβαστεί το ακίνητο- είναι ο πραγματικός κύριός του, τότε υπάρχει απαλλαγή και από το τεκμήριο αγοράς.

Επίσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση οι φορολογούμενοι που εξοφλούν το ποσό του φόρου εισοδήματος, που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν έλαβαν το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας ή το έλαβαν αλλά σε αυτό αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ, ή αριθμός κυκλοφορίας οχήματος), για να προμηθευτούν το αυτοκόλλητο σήμα, θα πρέπει να προσκομίσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος στην Εφορία, στην οποία υπάγονται. Όσοι έχουν λάβει το ειδοποιητήριο και δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο στις τράπεζες. Από τις 2 Ιανουαρίου η προμήθεια του σήματος θα γίνεται μόνον από τη Δ.Ο.Υ. με την καταβολή προστίμου, που είναι ισόποσο της αξίας του τέλους, δηλαδή πληρώνοντας τα διπλάσια χρήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το